Eli Bădică este redactor la câteva dintre publicațiile de succes de peste Prut și jurnalist de profesie, pentru care literatura și cultura reprezintă două dintre cele mai mari pasiuni. Aflată pentru prima dată la Chișinău, Eli a exlicat cât de important, dar și necesar este ca lectura să fie prezentă încă din primii ani de viață, dar și cum le inspirăm celor mici dragostea de a citi.


„Nu știu dacă e la modă să scrii despre literatură, dar e foarte fain. Cu siguranță nu faci asta dacă nu ești pasionat de cărți”, menționează Eli despre meseria sa.

Una dintre lecturile pe care le recomandă redactorul român este cartea „Uite cine vorbește” – o publicație scrisă de mai mulți autori contemporani de peste Prut.

Interviu cu Eli Bădică

„Din păcate nu cunosc foarte bine realitatea din RM, dar în România abia în ultimii ani s-a dezvoltat literatura pentru copii autohtonă. Până acum au fost foarte multe traduceri.”

„Ce am citit eu sună foarte bine. Aceste cărți, apărute de curând, reușesc să aducă și partea tradițională și cea modernă. Astăzi se fac alăturări foarte creative. Poveștile sunt cu roboți deja. Atunci când scriu, autorii trebuie să se gândească la copiii de acum, să-și adapteze discursurile noilor tehnologii. Până la urmă contează modul de a scrie”, adaugă Eli Bădică.

„Părinții trebuie să spună copiilor povești. Apoi, urmează învățătorii, educatorii, profesorii. Ei sunt cei care îi formează pe copii. Cei mici au nevoie de modele. Dacă ne văd pe noi citind, atunci li se aprinde acea dorință de a lectura. Încet, încet, ei deprind obiceiul de a citi.”

eli badicaaa

„Putem aduce mai aproape cărțile de copii prin tehnologie, prin diversele ateliere. E ok să le dăm copiilor să citească chiar și de pe un gadget. Eu prefer cartea fizică, să simt mirosul ei, dar asta nu înseamnă că nu citesc pe tabletă sau pe laptop. Copiii și adolescenții citesc altfel decât noi, maturii. Unii dintre ei au luat contact cu lumea tehnologiilor din primii ani de viață. Până și audio book-urile sunt binevenite”, conchide jurnalista.

Foto: Arhivă personală