Elena Zghibarța s-a stabilit cu traiul la Chicago, împreună cu familia, acum 5 ani.  Zice că acest oraș îi poartă noroc, în primul rând pentru că acolo a găsit o comunitate mare de moldoveni cu inima caldă care au ajutat-o să se adapteze ușor la noul mod de viață și la cultura americană. Dorul de casă, însă, nu s-a dezlipit de ea niciodată pe deplin. Mai mult, a luat forma unor păpuși și prosoape de toată frumusețea, pe care le confecționează ea singurică acasă, apoi le vinde prin intermediul magazinului online înființat de ea. 

„Totul a pornit, de fapt, de la dorința mea de a le lăsa copiilor noștri drept moștenire o parte din cultura și tradițiile moldovenești. Mi-am dorit să creez ceva special, care să le aducă aminte de țara din care ni se trag rădăcinile. Am început prin a crea păpuși personalizate, încercând să redau portul popular. Această idee a fost primită cu multă curiozitate și drag de diasporă, astfel încât păpușile mele au ajuns să călătorească prin toate statele. Că e botez sau cumetrie, zi de naștere sau un eveniment de familie, păpușile și prosoapele devin cadoul perfect ce înfrumusețează locuințele moldovenilor din SUA.”

page

Elena este licențiată în relații internaționale, iar acasă muncea la o companie privată în calitate de consilier. Așadar, nu avea nicio treabă cu acele, mașina de cusut sau broderiile. A urmat doar niște cursuri de croitorie cât era la Chișinău, fără mari aspirații sau gânduri că ar putea să transforme un hobby într-o afacere. Dar iată că, acum, chiar și în cele mai bogate case ale moldovenilor din SUA, poți găsi un colțișor care amintește de casa mare a bunicilor. Acolo, se regăsesc și unele păpuși, prosoape, cămăși cu motive tradiționale, cusute de Elena Zghibarța.

unnamed (8)

„Majoritatea moldovenilor stabiliți în SUA au un colțișor în care păstrează cele mai scumpe obiecte aduse de acasă și atunci când văd păpușile sau prosoapele ca parte a acestor colecții, îmi încolțește în suflet speranța că tradițiile noastre vor fi transmise din generație în generație, chiar și peste ocean, mă bucur că pot contribui cât de puțin la această continuitate.”

unnamed (9)

Comunitatea moldovenilor organizează diverse evenimente culturale la care Elena și soțul ei merg cu drag împreună cu Novak și Sofia – cei doi copii ai cuplului.

„Noi  le citim copiilor din cărțile cu povești si poezii transmise cu mult dor de bunici. Vrem să cunoască literatura română și să vorbească limba țării noastre. Bineînțeles că nu ne putem ascunde nicăieri de dorul de casă, dar anume acest dor ne face să creăm, să ne dezvoltăm și să răspândim obiceiurile noastre acolo unde ajungem. Încercăm să fim buni ambasadori ai țării noastre și sperăm că ne reușește”, a conchis Elena.