Deși pandemia a lăsat mai mult loc de creație și meditație pentru artiștii din toate domeniile, acest timp e mult prea îndelungat deja. O recunosc cu toții și, mai mult ca oricând, sunt așteptate spectacolele cu prezență fizică, interacțiunea cu spectatorii și posibilitatea de a-și desfășura activitatea: cântec, dans, joc în scenă, animație etc. În aceeași situație s-a pomenit și trupa Clounella, fondată de Elena Grădinaru, iar alternativele găsite de ei în pandemie au fost și apreciate, dar și primite cu reticență. De cât efort e nevoie ca să ajungi la oameni și, cel mai important, la copii și cum să faci animație în pandemie, ne-a spus chiar Elena Grădinaru în interviul ce urmează.

Elena, te întreb direct: ce este sau ce a rămas la moment din trupa Clounella?

Clounella în această perioadă s-a ales cu un document foarte așteptat de la AGEPI – Clounella este oficial o marcă înregistrată. Și este pentru prima data când spunem asta public, deși am primit certificatul la începutul lui Ianuarie. Despre acest lucru știu doar Patreonii noștri, pentru că ultima tranșă a fost achitată exclusiv din donațiile primite pe www.patreon.com/clounella. Cu această ocazie, mulțumim oamenilor care au decis să susțină proiectul nostru și astfel să ne încurajeze să ținem spatele drept și să rezistăm în această perioadă.

În ceea ce privește dezvoltarea proiectului „Trupa Planeta Clounella” – suntem pe pauză. Avem trei piese care așteaptă din Ianuarie 2020 să fie înregistrate, dar, pentru că presupune o investiție destul de frumușică, piesele răsună doar în capul nostru. Mai ales piesa despre copilul manierat, care e energic, voinic și educat… Din personajele de pe Planeta Clounella, cel mai mult iese în evidență Clounella și un pic Colorella și Zâmbărella. Personajele noastre sunt create de noi, nu sunt din desene animate sau povești, ca să le fie menținută vizibilitatea de corporații mari – așa că încercăm să le menținem noi popularitatea.

Ce alternative ai propus tu copiilor care te așteaptă, care vor interacțiune cu tine?

Ceea ce facem noi se numește Emoție, Stare, Vibrație, Bucurie, Fericire. Petrecerile pentru copii sunt organizate de părinți pentru aceste stări. Din moment ce ne-am pomenit în izolare și cu zoomuri și meetinguri, am realizat că trebuie să facem și noi ceva în acest sens.

Așa că, prin Mai 2020, au apărut câteva servicii online:

  • felicitarea înregistrată de Clounella – un video de 3-5 minute, personalizat și plin de energie. Copilul este felicitat cu bucurie de Clounella, iar pentru că noi ne documentăm prin intermediul părinților. Copilul simte că este anume despre el, se simte deosebit și destul de emoționat. Să vedeți ce reacții primim: „Mam, dar de unde Clounella știe că eu am fost la dentist și am fost curajos?” (râde);

  • apel video cu Clounella – este un apel și o întâlnire pe adevăratelea, sau aproape pe adevărat 😀 Se stabilește ora cînd Clounella apelează omagiatul și se distrează de la distanță. E un program interactiv, chiar dacă e online, animația nu este exclusă. Dansăm, ne distrăm, ne jucăm, povestim și dăm promisiuni. O istorioară haioasă aici: Când omagiata a văzut că Clounella vorbește cu ea, a luat telefonul și sa băgat sub masă și a zis tuturor: „E ziua mea, Clounella pe mine m-a sunat” (zâmbește);

  • Totodată avem și ieșiri în teren. Se întâmplă când părinții decid să nu facă petrecere cu invitați, dar își doresc foarte mult să vină personajul la ei acasă pentru o surpriză. În așa caz „ne dezinfectăm jocurile”, ne curățăm bine hainele, punem viziera, dezinfectăm mânuțele la intrare și mergem la omagiat acasă. Iar aici avem diferite variante. Una din cele mai solicitate ultima vreme este: trezitul de dimineață a omagiatului. Să vezi ce emoții grozave au copiii când sunt treziți cu „Mulți ani trăiască” în interpretarea noastră. Noi petrecem cam o oră împreună. Trezim copilul, îl îmbrăcăm sau îl ajutăm, îl ghidăm la toaleta de dimineață, ne jucăm și facem o călătorie în toate jucăriile lui, luăm dejunul împreună și povestim aici despre alimentația sănătoasă și igienă, apoi ieșim împreună din casă. Cel mai tare feedback de la copii: „mâine iarăși vii să mă trezești de dimineață?”. E dificil să-i spunem că nu, așa că găsim alte scuze și soluții ingenioase.

Cum percepi schimbarea asta, cum este interacțiunea cu cei mici acum, în pandemie?

Toată activitatea noastră ONLINE este modul nostru de a rămâne conectați cu prietenii noștri. Da, ecranele ce ne despart ne absorb energia, dar în schimb menținem, cât de cât, relația noastră. Pe online mai organizăm LIVE-uri tematice. De exemplu, am avut live-uri cu curiozități despre animale și lumea înconjurătoare. Live-uri despre tipurile de sport, alte live-uri au fost cu ghicitori, pantomime sau ghicește melodia. Am avut și rubrica „Povești cu Clounella”. Am filmat, montat și difuzat GRATUIT pe Facebook – 124 de povești. Totuși, ne dorim tare mult să revenim la întâlnirile adevărate. Copiii au nevoie să ne vadă, să ne audă, să ne pipăie, să fie alături. Așteptăm cu nerăbdare spectacolele și evenimentele festive.

Ai făcut ziua ta cu copiii, într-o stare de lucruri foarte grea în țară. Cum a fost și cu ce emoții ai rămas?

Anul trecut, pe 7 Martie 2020, de ziua mea, am jucat ultimul spectacol. Apoi a început pandemia! În acest an, pe 7 Martie 2021 am avut ultima întâlnire reală cu spectatorii. Am organizat un eveniment cu doar 20 de bilete, atunci așa se permitea. Eu am ales să petrec așa ziua mea pentru că sunt un coleric, un extrovertit pronunțat.

Sunt un om care are nevoie de atenție, de public, de ochi care să privească și palme care să aplaude. Acest eveniment acum îmi servește drept ancoră de care mă agăț atunci când apucăm perioade lungi fără nici o felicitare online sau surpriză la domiciliu. E ca luminița arzătoare atunci când costumul stă curat și călcat de 2-3 săptămâni și așteaptă o plimbare.

Acum ai cazuri de caritate pe care le iei și le duci la o finalitate. Cum le identifici și cât de greu este acest proces?

Cum spuneam mai sus, eu sunt extrovertită. Om care trăiește din atenție și din sentimentul că este util. Cât au fost spectacolele, simțeam utilitatea din recenziile post spectacol ale părinților. Acum, că nu sunt aceste emoții, am căutat să le găsesc în altă parte.
Bine, ultimul caz pentru care am lucrat împreună cu Tatiana Bezerdic, a venit fără ca să-l caut intenționat. A venit mai degrabă ca răspuns la trăirile mele interioare.

Organizez aceste campanii, colectări de fonduri, organizare de surprize la acești trei copii înfiați de cea mai adevărată MAMĂ – Tatiana, pentru că îmi hrănesc sufletul și inima cu căldură, cu lumină, cu bucurie și pace. Iar nevoia de a ști că sunt utilă în societate, este satisfăcută.

Dacă să dau câteva detalii despre proces, eu o fac în cercul destul de restrâns al rețelelor de socializare. Scriu o postare cu necesitatea, oamenii care se regăsesc și vor să ajute – mă contactează și așa eu le ofer lor posibilitatea să își hrănească inima făcând un bine, iar familia primește ajutorul necesar. Așa am reușit să găsesc absolut gratuit o mașină de spălat haine, două calculatoare, ceva mobilă pentru copii, haine, produse, abonament internet pe un an de zile achitat, cadouri diferite din lista de dorințe ale copiilor. Atunci când primesc un mesaj de donație sau o suma de bani pe cont, eu efectiv simt cum inima mea râde și se tăvălește, se rostogolește, sare și îmbrățișează toată lumea. Doamna Tatiana Bezerdic mi-a spus: „Eu am impresia că în aceste momente tu nu mergi, dar zbori”. Iată pentru aceste emoții eu fac campaniile caritabile.

Ce planuri ai, cum vei dezvolta și continua cu animația mai departe?

La cât de nebună sunt la emoții și la aventuri, fix atât de fricoasă sunt la schimbări. Eu înțeleg că lucrurile nu o să revină 100% la normal sau, mai bine zis, la normalul din 2019.

Știu sigur că după această perioadă, în care oamenii sunt puși la pământ din punct de vedere emoțional, iar vibrațiile lor sunt destul de joase, ei vor avea nevoie de noi, vor avea nevoie de artă, de evenimente… Oamenii vor căuta să își umple rezervorul cu emoții faine. Copiii care au fost cel puțin o dată la spectacolele noastre, își întreabă părinții când vor merge iar la Teatru Planeta Clounella. Ceea ce trebuie să facem acum, este să rezistăm. Sperăm doar să fie cât mai puțin timp de așteptare.

Foto: Trupa Planeta Clounella
Video: Clounella