Ziua internaţională a drepturilor omului este marcată în fiecare an, în data de 10 decembrie. Instituirea oficială a Zilei internaţionale a drepturilor omului a avut loc în 4 decembrie 1950, când Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care invita toate statele membre, precum şi orice alte organizaţii interesate să sărbătorească această zi.

Cu acestă ocazie, astăzi ONU Moldova a oferit premii personalitălor de la noi care se implică în promovarea și protejarea drepturilor omului.

Promovarea drepturilor omului este una dintre prioritățile majore ale Națiunilor Unite în Moldova. Începând cu anul 2004, Echipa de Țară a Națiunilor Unite în Moldova acordă în fiecare an premii pentru cea mai bună acțiune de promovare și protejare a drepturilor omului de pe ambele maluri ale râului Nistru, excepție fiind anul 2020, care a fost marcat de o urgență în sănătate publică – pandemia de COVID-19.

Ediția din anul 2021 include patru premii. Câștigătorii sunt: 

Liliana Rotaru – (directoare organizației Copil. Comunitate. Familie din Moldova) Premiul General ONU pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului pentru anii 2020, 2021. 

Angela Croitor – Premiul ONU pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului la nivel local pentru anii 2020, 2021 

Premiul special ONU pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor la sănătate, educație, muncă și/sau protecție socială în contextul pandemiei COVID-19 în perioada martie 2020 – 15 octombrie 2021 – Organizația Neguvernamentală „Concordia”.

Premiul special ONU pentru grupuri/organizații pentru implicarea activă în promovarea egalității și nediscriminării pentru anii 2020, 2021 – Coaliția Națională „VIAȚA FĂRĂ VIOLENȚĂ ÎN FAMILIE”.

Competiția anuală „Premiile ONU pentru Drepturile Omului” este o competiție publică, transparentă și imparțială, la care poate participa orice persoană fizică sau instituție auto-nominalizându-se sau propunând o nominalizare în conformitate cu categoriile premiilor anunțate, dar și regulamentul concursului.

Sursa: moldova.un.org