Egalitatea de gen nu mai este un mit sau un concept greu de înțeles și realizat în Republica Moldova. Societatea noastră merge cu pași siguri spre o comunitate modernă, în care atât femeile, cât și bărbații să aibă posibilități egale de dezvoltare. 

Astăzi, 30 iulie, am participat la evenimentul de extindere a parteneriatelor din cadrul proiectului: Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni (EVA), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF.

Evenimentul marchează extinderea parteneriatelor în Cahul și Ungheni pentru transformarea comunităților locale în campioane în promovarea egalității de gen.

În cadrul evenimentului a avut loc semnarea oficială a Memorandumurilor de Cooperare cu Autoritățile Publice Locale din Cahul și Ungheni și au fost donate seturi cu echipamente IT, care conțin: câte un laptop, o stație de andocare pentru a se conecta la monitoare de dimensiuni mari, un monitor, o imprimantă cu scaner, un proiector, un ecran de proiecție trepied mobil, dar și accesorii necesare pentru buna funcționare a instituțiilor, pentru a facilita organizarea de evenimente ce vor promova egalitatea de gen și lupta împotriva violenței.

Tot în cadrul evenimentului, s-a semnat o serie de acorduri noi de parteneriat cu societatea civilă și au fost anunțate inițiativele locale pentru APL. Au mai fost oferite 9 granturi mici reprezentanților societății civile din Cahul si Ungheni, în vederea promovării egalității de gen.

„Aș vrea să cred că de astăzi suntem mai mulți și mai puternici. Am început anul trecut cu 12 primării interesate să fie parteneri cu noi în acest proiect mare, proiectul de promovare a egalității de gen în Cahul și Ungheni (EVA), dar iată că anul acesta interesul fost mare și din partea altor localități din aceste raioane. Ne bucurăm că încă 20 localități s-au alăturat acestui proces. 

Ne dorim ca spre sfârșitul următorului an, să avem rezultate în Cahul și Ungheni. Să avem două raioane pioner în Republica Moldova, în care egalitatea de gen este trăită, în care strategiile locale, planurile și bugetele sunt ajustate în așa fel încât femeile și bărbații să se bucure în egală măsură de fondurile publice și alte inițiative, care se întâmplă în aceste unități”, a declarat Polina Panaite, manager de program, UN Women în Moldova.

Prin zoom call, în cadrul evenimentului au vorbit Dominika Stojanoska, reprezentanta UN Women în Moldova și reprezentantul UNICEF în Moldova, Ilija Talev. Aceștia și-au exprimat susținerea pentru inițiativele și proiectele care vin să promoveze egalitatea de gen la noi în țară.

Scopurile generale ale intervenției programului „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” sunt de a promova egalitatea de gen, abilitarea femeilor prin integrarea accentuată a perspectivei de gen în politicile publice locale și combaterea violenței domestice împotriva femeilor, și copiilor.

Mai mul’i reprezentanți ai localităților beneficiare ale granturilor au garantat că vor utiliza într-un mod inteligent resursele oferite de Uniunea Europeană, pentru a lupta cu fenomene ca: stereotipurile de gen, violența bazate pe gen și diferențele salariale dintre femei și bărbați.

Distribuie articolul: