Rolul moașei în timpul nașterii este unul vital, ea este cea care ajută viitoarea mămică să aibă un travaliu și o naștere mai ușoară. Deci nu doar medicul are o importanță majoră, dar și moașa, ambii sunt cei care te ajută să aduci o nouă viață pe lume. Timofti Xenia, are 32 de ani și de 5 ani este moașă. Chiar dacă a lucrat și în departamentul de terapie intensivă și anestezie, inima ei se simte bine când este în sala de naștere.

Xenia Timofti

Xenia Timofti

Cum ați ajuns pe această cale?

Am absolvit Colegiul Național de Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” din Chișinău în anul 2010, am început din întâmplare să lucrez moașă. Nu a fost profesia la care pot să zic că am visat mereu și mi-am dorit-o, dar cred că ea m-a ales pe mine. Această profesie cere foarte multă dăruire de sine și aici nu poți „fura” experiența ca în alte profesii, dar trebuie foarte mult să înveți.

Cum percepeți și estimați dumneavoastră rolul de moașă în timpul nașterii?

Rolul unei moașe este destul de important, pe toate colegele mele le leagă două calități: empatie și o dedicație enormă. Rolul nostru este de-a fi mereu alături de parturientă în timpul travaliului și ulterior în perioada precoce a lăuziei. Aici nu se rezumă doar la pregătirea sălii pentru naștere, noi suntem acolo pentru a le reduce frica, pentru a le ghida în timpul travaliului și a monitoriza parametrii vitali atât a mamei, cât și a fătului. Când vorbim despre o gravidă mereu știm că sunt 2 ființe și atunci grija este mult mai mare, fiindcă se includ nevoile la ambii.

Moașă dintr-un spital privat din Chișinău

Moașă dintr-un spital privat din Chișinău

Cum a fost când ați însoțit prima naștere?

La început, când activam după colegiu, frica cea mai mare era cum să fac ca să nu-mi alunece copilul din mâini, era momentul când îmi aminteam de toate poveștile de groază auzite cândva. Acum însă, când mă aflu în sala de naștere mereu mă gândesc ce aș mai putea face ca să ajut mama în travaliu, fiindcă tot efortul pe care îl depunem împreună cu echipa se remunerează cu chipul fericit al mamei atunci când își ține în brațe bebelușul.

Care sunt „trucurile” dumneavoastră ca gravida să aibă un travaliu și o naștere mai ușoară?

Comunicarea, mereu am considerat că anume cuvântul este cea mai puternică armă, care mereu a funcționat. Totuși țin ca acest interviu să nu fie doar despre mine, eu vreau să prezint partea care este mai puțin văzută din afară și să aduc un omagiu tuturor moașelor în special colegelor mele, fiindcă munca noastră constituie o verigă continuă. Chiar dacă mama își alege din start medicul, atunci moașa este persoana care își face garda și dacă parturienta este întâlnită de o moașă și monitorizată, atunci nașterea o poate finaliza cu altcineva, dar în care la fel va găsi încredere, competență și grijă.

Colega Xeniei Timofti

Colega Xeniei Timofti

Care este cea mai amuzantă amintire?

Nu prea țin minte ceva haios, dar cel mai mult ne amuză ochii mari cât cepele a unor tătici care speriați încearcă să îmbrace primul scutec la un nou-născut. Atunci noi încercăm să le explicăm prin exemplu cum are loc îngrijirea unui bebeluș. Evident, nu percepem acțiunile lor ca pe ceva stângace, înțelegem că sunt primele emoții, primele griji și frici de a nu face ceva greșit.

În ce superstiții cred femeile însărcinate și cu care vă confruntați cel mai des?

Nu prea ne-am întâlnit cu tare multe superstiții, la noi mai mult funcționează următoarea: dacă în travaliu, anume în perioada de expulsie, mama are părul dat drumul atunci nașterea copilului este mai ușoară, clar că nu-i medicină bazată pe dovezi, dar credem că funcționează.

Moașă

Moasă

Cu ce puteți compara profesia de moașă?

Mereu o văd ca pe ceva divin. De ani de zile acest proces este văzut ca cel mai frumos moment din viața unui cuplu, dar pentru mine este o apropiere de Dumnezeu, fiindcă din două celule văzute doar la microscop, trecând prin toate etapele de dezvoltare se naște un copil, pur și simplu MINUNE.

Colega Xeniei Timofti

Foto: Arhiva personală

Distribuie articolul: