Cunoașterea istoriei este o prerogativă importantă pentru educația celor mici. În primul rând, pentru că le permite să înțeleagă mai bine lumea în care cresc, dar, mai ales, le stimulează pofta de învățat. Dacă în trecut această misiune cădea pe umerii pedagogilor în exclusivitate, actualmente părinții au devenit parte din mecanismul de educare, având la îndemână diferite cărți, enciclopedii și volume colorate, explicite și interesante, potrivite anumitei vârste și unui nivel de pregătire a micilor cititori.

O astfel de enciclopedie este volumul „Atlasul timpului” de Tommaso Maiorelli și Carla Manea, tradus de Editura Arc, în acest an, și disponibil în rețeaua Librarius.

Despre autori

Tommaso Maiorelli, născut în 1989, are o diplomă în Științe Filosofice și o pasiune imensă pentru cărți. A lucrat ca profesor de Istorie și Filosofie în școli superioare. Din 2016, a colaborat cu Giunti Editore și Bompiani, mai întâi ca editor și revisor de traduceri, apoi ca editor. Pentru Giunti, a contribuit la scrierea cărții “Busajo. Bambini che guardano lontano” (2021), cu texte scrise, printre alții, de Franco Arminio, Igiaba Scego și Francesca Melandri. A editat cartea “Il grande libro del judo” (2021) de Lino Bellodi și Matilde Cavaciocchi și antologia de poezii pentru copii “C’era una volta una strada nel bosco. Lunario poetico”, ilustrată de Frann Preston-Gannon (2021). “L’Atlante del tempo” este prima sa carte publicată ca autor. Este pasionat de arte marțiale și deține centura neagră în judo.

Carla Manea a urmat cursurile de ilustrație la Școala de Comics din Milano, urmate de numeroase cursuri de specializare, cum ar fi cel de la Fabbrica delle Favole din Macerata sau pregătirea la Fondazione Štěpán Zavřel din Sarmede. Predă la Școala Internațională de Comics din Padova de câțiva ani.

Despre carte

Și acum să revenim la partea care îmi place cel mai mult. Să vorbim despre carte în sine. Primul meu gând, când am luat-o în mâini, a fost: „Ce păcat că nu aveam așa cărți când eram mică”. Oare câte generații de copii ar fi putut savura un amestec inedit de informații bine documentate, imagini creionate superb și o structură atât de clară, încât să înveți cu ușurință cum am apărut și încotro ne îndreptăm.

Structurată vizual foarte prietenos, cu o axă cronologică ordonată clar și limpede, enciclopedia îi poartă pe cei mici din cele mai vechi timpuri și până la modernitate. Un punct forte este și alegerea subiectelor de interes pe care autorul le desfășoară, ajutându-i pe micii exploratori să descopere chestii interesante din fotografie, știință sau arhitectură.

Realizarea grafico – tehnică a cărții este și ea de apreciat, mai ales pentru că respectă filosofia întregului volum. Fiecare ilustrație se conectează organic la textul realizat într-o manieră laconică, nepretențioasă, simplă de perceput și de transmis mai departe.

Cred că acest volum este ideal pentru copiii cu vârsta de la 4 ani în sus, deși fetița mea l-a răsfoit cu interes chiar acum. Îl puteți folosi ca reprezentare vizuală pentru momentele când vă jucați de-a găsitul imaginilor, iar apoi să treceți la cititul în tandem sau la simpla audiere.

În plus, este un dar minunat dacă sunteți în pană de idei cu alesul unui cadou. Găsiți acum volumul în rețeaua Librarius.

Distribuie articolul: