În septembrie 2020, peste 600 de elevi din clasele a 8-a, din 22 de instituții de învățământ, din șase regiuni ale țării (Chișinău, Strășeni, Ungheni, Florești, Soroca și Cahul) au fost incluse în procesul de pilotare a pachetului curricular pentru o nouă disciplină opțională „Educația pentru socializare juridică”. Nimic deosebit până aici, atât doar că în procesul educațional la această disciplină opțională participă nu doar profesorul, dar și polițistul.

Cu o astfel de abordare inovativă, bazată pe o alianță între școală și poliție, a venit Programul de Socializare Juridică în Școlile din Republica Moldova, implementat de către PH International Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Inspectoratul General de Poliție (IGP).

Programul este realizat cu susținerea financiară a Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Afacerilor Internaționale în domeniul Combaterii Drogurilor și Aplicării Legii.

La începutul anului 2020 am lansat în Republica Moldova Programul de Socializare Juridică în Școlile din Republica Moldova care are drept scop susținerea comunităților din Moldova în prevenirea delicvenței juvenile și dezvoltarea cooperării pozitive între tineri, instituțiile de aplicare a legii și instituțiile de învățământ. Deja în septembrie anul trecut, datorită unei colaborări extrem de productive cu MECC și IGP, am reușit să lansăm cursul-pilot ”Educație pentru socializare juridică” în mai multe școli din șase regiuni ale Republicii Moldova.

„PH International are o experiență bogată în implementarea proiectelor de promovare a activismului civic al membrilor comunităților și de creare a parteneriatelor de colaborare pentru a face față provocărilor și soluționării problemelor comune. Pe parcursul ultimilor ani, am reușit să realizăm cu succes programe similare de educație juridică în școlile din Georgia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Armenia, dar și în instituțiile de învățământ din alte state”, a declarat ANN MARTIN, Director executiv, PH International (SUA).

ANN MARTIN, Director Executiv, PH International (SUA), Conferința de lansare a Programului de Socializare Juridică în Școlile din Republica Moldova, februarie 2020

Abordare novatorie cu privire la educația tinerei generații

Programul de Socializare Juridică este bazat pe о abordare novatorie cu privire la educația tinerei generații în domeniul juridic și prevenirii delincvenței juvenile, contribuind la crearea unei culturi sociale bazate pe respectarea statului de drept.

În baza Memorandumului de Înțelegere semnat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Inspectoratul General al Poliției și PH International a fost creat un grup de lucru format din cadre didactice și angajați ai Poliției care au elaborat curriculumul pentru disciplina opțională „Educație pentru socializare juridică” și setul curricular de materialele didactice necesare pentru predarea materiei.

„Prin curriculumul propus ne dorim ca elevii să conștientizeze necesitatea de a respecta drepturile și obligațiile cetățenești și de a cunoaște legea și principiile culturii juridice. Disciplina „Educație pentru Socializare Juridică” facilitează gradul de înțelegere de către elevi a libertăților și responsabilităților într-o societate bazată pe principiile statului de drept. Prin această disciplină invităm elevii și părinții acestora să participe la crearea unui parteneriat eficient între comunitate, școală și instituțiile de drept ale statului în dezvoltarea spiritului comunitar și creșterii nivelului de siguranță”, declară Corina Lungu, consultantă principală, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Astfel, de la 1 septembrie 2020, în 22 de școli din 6 regiuni ale țării a început pilotarea disciplinei opționale „Educație pentru Socializare Juridică” pentru elevii claselor a VIII-a, iar în anul următor preconizăm pilotarea unui curs adaptat și în clasele a XI-a. Noutatea acestui curs este faptul că demersul educațional la disciplină este asigurat obligatoriu în mod sincron de o echipă comună formată dintr-un un angajat al poliției și cadrul didactic.

Aceste echipe au fost instruite pentru a lucra în tandem în cadrul unor ateliere de formare. În cadrul programului de formare au fost testate materialele curriculare și au fost aplicate exerciții practice de formare a participanților în utilizarea abordărilor metodologice și pedagogice de predare în echipe comune.

Ce cunoștințe obțin elevii la acest curs?

Copiii află despre rolul și responsabilitățile poliției și altor instituții de aplicare a legii, despre riscurile ce ne înconjoară și diferite forme de prevenire a comportamentului delincvent, despre modul în care putem să răspundem unor asemenea riscuri, despre securitatea în mediul școlar și în comunitate, securitatea în mediul online, prevenirea violenței între semeni, etc.

În acest moment, pachetul curricular al disciplinei opționale Educație privind socializarea juridică a fost înaintat spre examinare Consiliului Național pentru Curriculum.

Corina LUNGU, consultant principal la MECC/ Atelierul II de instruire a cadrelor didactice și angajaților poliției, octombrie 2021

Prevenirea criminalității și dezvoltare

Participarea Inspectoratului General din Poliție în Programul de socializare juridică în școlile din Republica Moldova este motivată de două obiective strategice pe care le are Poliția – prevenirea criminalității în rândul și de către tineri și dezvoltarea poliției prin prisma principiilor de activitate polițienească bazată pe necesitățile comunității.

În baza acestor obiective Inspectoratul General de Poliție inițiază multiple activități și campanii informaționale de prevenire a delicvenței juvenile, a infracțiunilor din motive de gen, a violenței, a consumului de droguri, etc. Pe parcursul implementării acestora, am realizat că reușita acestor eforturi depinde în mare parte de nivelul de încredere al populației în forțele de ordine, motiv pentru care ne-am și propus să depășim percepția învechită a polițistului abilitat cu funcții punitive în favoarea polițistului-aliat al cetățeanului.

Astfel, pornind de la ideea că elevii de azi sunt cetățenii de mâine, decizia de a merge în școli pentru a susține predarea disciplinei de socializare juridică a fost una logică pentru Inspectoratul General de Poliție. Împreună cu colegii din instituțiile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării am reușit să creăm materiale didactice cu un caracter interactiv, bogat în informații și exerciții practice pentru dezvoltarea gândirii critice și a imaginației elevilor, care-i provoacă să analizeze fenomenele negative cu care ne confruntăm, să formuleze răspunsuri și soluții în privința acestora și să-și dezvolte în mod conștient modele de comportament social responsabil.

„Pentru această disciplină am venit cu un bogat material informativ și secvențe video pentru ca orele de clasă să fie interesante pentru elevi și cât mai interactive. Elevii au posibilitatea să afle direct de reprezentantul Poliției cum este aplicată legea, care sunt metodele de prevenire și sancțiunile, să analizeze cazuri reale, cum a fost de exemplu „cazul fetelor de la Ciocana”. Această conectare directă dintre obiectul de studiu și viața reală îi face pe copii să fie mai conștienți și să înțeleagă cum să evite potențialele situații de risc. Trebuie să recunoaștem că la începutul pilotării proiectului nu știam care va fi reacția copiilor față de polițistul care vine în clasă alături de profesor. Realitatea însă a depășit așteptările noastre. Elevii și părinții acestora s-au arătat foarte deschiși față de ideea predării în tandem – de către un profesor și un polițist, iar informația oferită este apreciată de către ei drept una foarte utilă”, a declarat Aliona Dragomerețcaia, șefă a Secției Siguranță Minori, Inspectoratul Național de Securitate Publică.

Aliona Dragomerețcaia, Șef a Secției Siguranță Minori, Inspectoratul Național de Securitate Publică /Atelierul de evaluare intermediară a rezultatelor pilotării disciplinei opționale „Educație pentru Socializare Juridică”

Activități noi

Programul de Socializare Juridică în școlile din Republica Moldova este un proiect comun al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Inspectoratului General al Poliției și PH International orientat spre susținerea comunităților din Republica Moldova în prevenirea delicvenței juvenile și dezvoltarea cooperării pozitive între instituțiile de aplicare a legii, instituțiile de învățământ și tineri.

Alături de proiectarea și pilotarea în clase gimnaziale și liceale a disciplinei opționale „Educație pentru Socializare Juridică”, în cadrul Programului sunt implementate și alte forme noi de activități care contribuie la realizarea obiectivului comun.

Un astfel de exemplu îl constituie și cercurile extracurriculare „STEM și Criminalistica”, inițiate și implementate cu suportul Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare a Inspectoratului General al Poliției și profesorilor universitari din cadrul Universității de Stat din Tiraspol.

Aceste cercuri oferă elevilor posibilitatea de a face conexiuni între cursurile de chimie, biologie, IT, fizică și matematică (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics) și criminalistică. Prin intermediul exercițiilor practice ce presupun simularea unor activități de investigații și de descoperire a infracțiunilor, elevii dobândesc cunoștințe primare despre profesiile din domeniul investigațiilor criminalistice.

„Pentru organizarea şi desfășurarea cercurilor extracurriculare a fost dezvoltat un Ghid pentru profesori și instructori, un manual pentru elevi şi o boxă criminalistică improvizată care conține un set de instrumente, materiale şi substanțe necesare desfășurării exercițiilor practice de simulare a investigațiilor criminalistice. O luăm drept o reușită a proiectului faptul că frecventarea orelor opționale și a cercurilor extracurriculare a motivat o parte dintre copii să devină mai interesați de profesiile asociate domeniului domeniul justiției și asigurării ordinii publice”, declară Iurie Pîntea, Directorul sucursalei PH International în Republica Moldova.

Iurie Pîntea, Directorul sucursalei PH International în Republica Moldova/ Atelierul de formare a cadrelor didactice pentru predarea orelor de cerc „STEM & Criminalistică”

Mai multă informație despre activitățile din cadrul Programului de socializare juridică în școlile din Republica Moldova găsiți pe pagina de Facebook PH International.

Programul de Socializare Juridică în Școlile din Republica Moldova este realizat cu susținerea financiară a Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Afacerilor Internaționale în domeniul Combaterii Drogurilor și Aplicării Legii. Informația relatată în această publicație aparține autorilor și nu reflectă neapărat poziția finanțatorului.

P