Mă consider un om care consumă cu regularitate creativitate: la mic dejun, prânz și cină. Iar în acest editorial mi-am propus să-ți povestesc cum mă asigur că bateriile mele de creativitate sunt pline și niciodată epuizate până la refuz!

Sfaturi pentru a putea beneficia zi de zi de un nivel înalt de creativitate:

  • Cultivă-ți creativitatea – în primul rând ca să fii creativ, trebuie să-ți educi creierul în această direcție. Poți folosi diferite jocuri și provocări care să-ți stimuleze creierul să găsească mereu soluții dinafara cutiei. Să știi că gândirea laterală se dezvoltă în timp, dacă este hrănită cu regularitate. Iată ce tipuri de provocări te vor ajuta: puzzle, crearea periodică a unor povești sau jocuri pentru familia ta sau prietenii tăi (cum ar fi în jocul: „continuă povestea” sau „rescrierea basmelor”, „cea mai gogonată minciună – imposibilităţi”) etc.
  • Alege de fiece dată un nou drum pe care să ajungi la o anumită destinație – mergi mereu pe același drum spre casă? Ce-ar fi să încerci itinerarii diferite? Această tehnică îți deschide ochii în clipele când în mod normal funcționezi pe pilot automat.
  • Înconjoară-te de oameni creativi – cine se aseamănă, se adună. Dacă ai posibilitatea să-ți alegi grupul de lucru de la muncă, atunci alege cel mai creativ colectiv, împrietenește-te cu oameni colorați și deosebiți, urmărește pe social media oameni diferiți, care gândesc altfel decât tine și observă-i.
  • Folosește agregatoarele – dacă ai nevoie să fii creativ/ă într-un domeniu anume, folosește agregatoarele ca Pinterest sau feedburner.com pentru a te abona la tot ce apare nou în domeniul tău de interes.
  • Stimulează-ți creierul constant – alege să asculți un podcast când conduci spre casă, citește măcar câteva pagini dintr-o carte bună înainte de culcare, ascultă emisiuni educative și vei vedea că izvorul tău de creativitate va deveni nesecat.
  • Ancorează-te în actualitate – nu poți fi creativ și sihastru. Un om care vrea să fie creativ la modul practic, știe și studiază de toate: de la politică, la un pic de economie, istorie, geografie, cultură și artă, și tot așa.
  • Asigură-ți un climat pozitiv și confort psihologic în viața ta – sentimentul de siguranță a zilei de mâine, un climat fain între colegii de muncă, siguranță și sentimente profunde în relația ta, toate acestea îți vor crea suficient spațiu mental ca să poți să exersezi creativitatea.
  • Nu-ți fie frică să ceri un sfat – dacă creativitatea ta nu te ajută să soluționezi cu brio o anumită sarcină, întotdeauna poți apela la o ședință de brainstorming cu colegii sau prietenii tăi, uneori o frază sau un cuvânt potrivit pot declanșa în tine idei inedite, cu duiumul!

Distribuie articolul: