Nunta e un eveniment frumos în care cei doi miri organizează totul până la ultimul detaliu. Vor ca totul să iasă perfect, iar invitații să se simtă bine. Totul costă! Organizarea ia foarte mult timp, nervi, stres și nopți nedormite. Inviți la nuntă rudele, prietenii, iar pe alocuri, poate și persoanele cu care te înțelegi bine. Toate bune și frumoase! Doar odată în viață te căsătorești, nu-i așa? 

Investești mult în nuntă. Pui suflet în organizarea evenimentului. Iar unii, preferă să ia împrumut nebancar, luând și credit de la bancă pentru a acoperi cheltuielile de nuntă. Da, totul e bine și frumos. Nunta se întâmplă, se respectă toate tradițiile, care sunt foarte frumoase la noi.

Dar în toate astea, se mai respectă o tradiție: pusul banilor pe masă. Trebuie de ajutat tinerii însurăței în ceea ce privește noua familie creată, nu-i așa?

Sunt nunți la care nu este obligatoriu să zici câți bani pui, la alte nunți – se zice. După nuntă, lumea critică și socoate: cine și câți bani a pus. Mirii nu sunt o excepție. Cel puțin, unii.

Impresiile mirilor la banii puși pe masă de invitați

Pusul banilor pe masă la o nuntă ar trebui să fie ceva personal. Fiecare decide pentru sine câți bani pune la nuntă, chiar dacă ești rudă de gradul I cu mirele or mireasa. Până la urmă, majoritatea din noi primim salarii modeste. Cheltuielile lunare sunt mari, viața e scumpă, și nu întotdeauna reușești să pui bani deoparte pentru zile negre. Uneori, apar cheltuieli imprevizibile și, de nevoie, trebuie să găsești soluții la problemă. Chiar dacă în luna aia mergi la o nuntă, iar răspunsul final a fost că mergi la nuntă. Doar e vorba de o rudă apropiată or un prieten foarte bun.

Ce faci când ți se întâmplă ceva și trebuie să faci niște alegeri? Ce faci în cazul în care ai promis că mergi la nuntă, dar în ultimul moment ți se întâmplă ceva? Nu întotdeauna poți refuza o nuntă în ultimul moment. Deja mergi la nuntă, pentru că totul e plătit, dar îți revezi bugetul. Și da, de voie sau de nevoie, mergi la nuntă cu o sumă mai mică.

Acum aproximativ 10 ani, am rămas surprinsă să fiu martora la o discuție între două surori când una din ele a zis: „la nunta mea, oameni străini au pus 200-300 de euro, iar oameni din copilărie – nici 1000 de lei nu au pus!”

Da, așa ți se mai întâmplă. Lumea să îți pună bani la nuntă, „nici 1000 de lei”.

Când ai un salariu de 3000-4000 de lei, sau chiar și 6000 de lei, dintre care, jumătate din salariu în dai pe chirie și utilități, de unde să mai pui bani deoparte? De unde să mai poți pune 200 de euro la nuntă?

Contextul invitațiilor la nuntă

Atunci când planifici organizarea unei nunți, ar trebui să te întrebi: pentru ce îți trebuie nuntă? Vrei o nuntă ca să fie o amintire plăcută or să judeci invitații? Da, se întâmplă și așa „surprize-surprize”. Am auzit cazuri când unii invitați, în genere nu au pus niciun bănuț, scriind pe plicul de pe masa la care stăteau: „mulțumim pentru o seară frumoasă!”

Eu înțeleg că organizarea unei nunți presupune o cheltuială foarte mare, stres, nervi și nopți nedormite. Dar asumă-ți riscul și responsabilitățile. Faci nuntă pentru tine ca să ai o amintire plăcută? Faci nuntă ca invitații să îți acopere cheltuielile? Or faci nuntă așa, de fudulie? Mai gândește-te și la ce salarii primesc invitații tăi.

Nu cred că mirii, chiar și părinții acestora, ar trebui să judece cine și câți bani a pus. Da, e clar, nunta costă. Dar e alegerea ta să faci o nuntă luxoasă, într-un restaurant scump. Chiar dacă altă opțiune poate nu ai avut nici tu și de nevoie, ai acceptat ultima ofertă. Dar ar trebui să înțelegi că și salariile oamenilor e unul modest. De multe ori, salariul primit  nu-ți ajunge de la o lună la alta, dar nu încă să pui bani deoparte.

Într-o altă circumstanță, fiind în transport public, fără să vrei, asculți conversațiile la telefon or între două persoane. Un tip îi zice celuilalt: „a durat doi ani să întorc banii de la nuntă. Cânt planifici să faci nuntă, strânge bani de pe acum”.

Nu faci o nuntă doar de dragul nunții. Concluzia mea: nu mai merg la nunți.

Sunt persoane care nu vorbesc cu tine 5 ani, dar te sună să te invite la nuntă.

Sursa imaginii: vox.com