Ce este o prietenie? Este o relație foarte bună între două persoane, care se înțeleg foarte bine. Chiar și dacă mai apar niște supărări, or vorbe spuse fără sens, prin comunicare, empatie și înțelegere, depășești momentul negativ și prietenia merge mai departe. Totuși, suntem caractere diferite! Uneori facem un lucru, or luăm o decizie în funcție de situație. Deși îți pare că știi omul, totuși apar nuanțe diferite. Iar unele decizii se iau pentru moment, fără a fi nevoie să te consulți.  Într-adevăr, poți rămâne surprins să afli că prietena ta a făcut un anumit lucru ori planifică să facă ceva anume. 

Dar, totuși! Care sunt limitele prieteniei? Într-o relație de prietenie spunem totul ori păstrăm o informație doar pentru noi? Sunt cazuri când aștepți ca să fii susținut și înțeles. Iar dacă se întâmplă că iei o decizie pe cont propriu, e în regulă și nu ar trebui să judecăm.

Fiecare om este unic și are scopuri diferite în viață. Vrei să înveți o limbă străină. Vrei să mergi undeva anume. Vrei să faci ceva anume. Și când spui intențiile tale, de obicei, prietenii tăi cei mai buni, rămân surprinși. Se miră. Și te întreabă: tu sigur vrei să faci asta? Nu înțeleg de unde vin aceste mirări, aceste șocuri. Da, poți să înțelegi uimirea unei prietene atunci când îi spui scopul tău. Poți înțelege mirarea prietenei tale atunci când se întâmplă acest fapt a doua oară. Dar când ți se întâmplă asta și pentru a treia oară, te întrebi și o întrebi: ce se întâmplă de fapt? De ce te miri atât de ce vreau să fac? Răspunsul te lasă fără replică: „Mă mir și eu!”

Și iată așa îți dai seama că alegi greșit un prieten. Până la urmă, o relație de prietenie presupune înțelegere și empatie. Plus, susținere și să te bucuri că poate face ceea ce face. Fii mulțumit/ă că poate face ți se spune, fără a te mira. O reacție repetată, de genul ăsta, poate duce la încetarea unei prietenii. În cazul în care te întrebi „de ce X nu mai vorbește cu mine?, de ce nu îmi mai spune lucruri despre el; doar suntem prieteni!”, gândește-te că problema e în tine. Nu ai știut să fii empatic. Nu ai știut să te bucuri. Nu ai știut să fii aproape de el/ea și să oferi susținere.

Ce trebuie să faci ca să ai o prietenie bună?

Ca să ai o relație bună de prietenie, trebuie să fii prieten cu persoana în cauză. Doar ești și tu încântat că ai prieteni, nu-i așa?

Susține-ți prietenul. În cazul în care își spune că vrea să învețe o limbă străină, fii alături de el. Încurajează-l! Nu judeca! Poți să înveți o limbă străină pentru cultura ta generală, nu doar pentru a pleca la muncă acolo. Mereu am primit reproșul: tu înveți limba spaniolă ca să te duci în Spania, să muncești! Puțini înțeleg că cunoașterea unei limbi străine e un lucru de cultură generală și nu altceva!

Nu râzi niciodată de prietenul tău! În cazul în care o prietenă/un prieten vrea să învețe arta croșetatului, îi susții inițiativa. Nu ironizezi faptul că arta croșetatului e „o chestie băbească”. Nu râzi de cel apropriat că vrea să facă ceva nou.

Nu te miri niciodată de prietenul tău! Dacă ai un prieten căruia îi place lectura, te bucuri pentru el/ea! Un prieten adevărat nu va râde niciodată pentru pasiunea unui/ei prieten/e pentru lectură. E lipsă de bun simț să râzi pentru hobby-ul prietenului!

Ești atent la nevoile prietenului! Dacă o prietenă îți spune că nu-i plac diminutivele, ești atent la acest aspect. Am avut o situație când o prietenă îmi schimonosea numele. Deși i-am tot spus frumos că irită acest diminutiv, deși ea tot argumenta că mă alintă așa, era urât. Am fost nevoită să ridic vocea la ea că să mă fac auzită și înțeleasă. Concluzia a fost că tot eu am rămas rea, pentru că nu înțeleg rostul diminutivului. Nu e nevoie să apelezi la diminutive, doar pentru că așa vrei tu, asta fiind în defavoarea prietenei tale. Nu te mira când ți se spune ceva, când ești rugat la ceva.

Relațiile cu un bărbat! Când faci cunoștință cu un bărbat, nu e obligatoriu să dai detalii despre asta, în dreapta și stânga! Păstrezi tăcerea până te convingi tu, pentru tine, că totul este bine între tine și iubitul tău. O prietenă adevărată/un prieten adevărat va înțelege asta și îți va respecta decizia. În niciun caz nu vei face o dramă adevărată de ce nu ți-a zis că ai făcut cunoștință că un bărbat/femeie și nu ai spus.


Nu te mai mira atât atunci când ți se spune ceva! Fii mulțumit că poate! Fii mulțumit că are scopuri în viață! Susține-ți prietenul/a și, de ce nu, poți lua exemplu de la el/ea.

Plus, faza cu miratul mai mereu, personal, mi se pare  lipsă de educație! Nu știu dacă mai poți fi prieten cu o astfel de persoană și să mai zici ceva.


 

Testarea unei prietenii

O relație de prietenie, ar trebui să presupună multă comunicare. Dar și să înțelegi atunci când nu ți se spune o informație. Da, rămâi dezamăgit că nu are încredere în tine, atunci când evită să îți spună o informație, dar asta e! Dacă apreciezi persoana în cauză, da, vei sta supărat o perioadă scurtă de timp, dar până la urmă vei accepta decizia lui/ei. Până la urmă, așa a considerat oportun. Să nu îți spună! Și cel mai important, nu țipi la el/ea că nu ți-a zis informația respectivă.

Hai să nu confundăm viața personală cu prietenia. Sunt detalii personale, care, într-adevăr nu vrei să le spui.

Tu, ca prietenă, când afli așa o informație, nu te superi și nu te apuci de țipat de ce nu ți-am spus că am făcut cunoștință cu cineva și l-am adus acasă, în absența ta! Nu comentezi că relațiile la distanță nu merg; știind asta din propria experiență. Ca mai apoi tu să te implici într-o relație la distanță și să fii fericită, să menționezi asta pe rețele de socializare că te bucuri de familie. Chiar dacă ai relație la distanță. Înainte de a-ți face concluziile, gândește-te dacă ți-ai făcut o părere corectă în ceea ce privește situația dată.

Poate ăsta e un test! Care l-ai picat fără să îți dai seama! Iar scuzele de rigoare… sunt fără sens.

Conștientizarea unei greșeli

Sunt persoane care au greșit, dar nu realizează greșeala!
Nu realizează propria greșeală nici măcar dacă îi spui că ai greșit.
Realizează greșeala când argumentezi de câteva ori ce a făcut și abia atunci te înțelege că te-a marcat fapta ei.
Își cere scuze de la tine, dar insistă să fiți prietene mai departe pentru că ea, cică, „simte un gol în suflet că nu mai vorbim și nu suntem prietene mai departe!”
Odată ce ți s-a tăiat creanga de sub picioare, uită de prietenia care a fost odată!

 

Distribuie articolul: