În a treia sâmbătă a lunii aprilie, în Republica Moldova s-a comemorat Ziua victimelor foametei din anii 1946-1947.

Într-un reportaj semnat Tv8.md, mai mulți bătrâni au povestit despre perioada când Basarabia era sub stăpânirea rusă și cum în acele vremuri o bucată de pâine valora mai mult decât aurul.

Foametea din 1946-1947 a fost o teroare reală pentru milioane de oameni, care au rămas fără hrană și fără recoltă. Toate cerealele, animalele, produsele animale, carne, ouăle, laptele… erau confiscate de autoritățile sovietice. Rămânând fără nimic, oamenii mâncau ce găseau: de la lobodă, coajă de stejar, troscot, până la scoici, șerpi, șoareci sau chiar câini și pisici.

Consumul de cadavre a devenit obișnuit și au existat cazuri de furt al cadavrelor duse la cimitir și lăsate neînmormântate. Multe cadavre găsite în sate aveau mușchii și membrele lipsă.

În unele familii, părinții își sacrificau copiii pentru a supraviețui, iar au fost înregistrate cazuri când țăranii își invitau vecinii și îi ucideau pentru a-i mânca.

Din cauza alimentației precare, numărul celor afectați de distrofie a crescut rapid, iar astăzi, în cimitirele vechi din Republica Moldova, se găsesc gropi comune ale celor decedați în timpul foametei.