Republica Moldova își ascunde locurile frumoase prin colțurile din satele mici, dealurile cu brusturi și copacii înalți. Ca să le descoperi trebuie doar să pornești la drumeție. Ai nevoie de un rucsac cu mâncare și apă, haine călduroase și o companie bună. Weekendul trecut reportera EA.md a hotărât să descopere locurile turistice din țărișoara noastră, pe care mulți poate nici nu le cunosc. 

Este păcat să locuiești în Moldova și să nu cunoști locurile pitorești de aici, pentru că ochii tăi o să se bucure cu adevărat de minunățiile „ascunse” din această țară.

Câteva dintre atracțiile acestei ţări au fost numite: „Elveţia moldovenească” și nu e de mirare, pentru că tot ceea ce vezi te duce cu gândul la o poveste. Toamna târzie este anotimpul perfect pentru călătorie, deoarece covoarele din frunzele colorate pur și simplu îți încântă privirea. Atunci când călătorești prin Republica Moldova, nu știi de sentimentul de plictiseală. Ba din contra: inspirație, oboseală, drumeție, veselie, oameni și istorie, e ceea ce am simțit și noi în acea duminică. Mai jos găsești locurile pe care le-am vizitat. Drumeția a fost lungă, dar a meritat. 

Canionul Șoldănești

La o distanță de 130 de kilometri de Chișinău găsești canionul din Șoldănești. Nici nu am cum să descriu aceste peisaje, pentru că pur și simplu trebuie să le vezi. Toți cei care sunt gata să descopere frumuseți sunt bineveniți în raionul Șoldănești, pentru că traseul de acolo îți pregătește mari surprize: multe cascade, peșteri, stânci, ruine, pădure, câmpuri și nu doar acestea.

Canionul Șoldănești este unul dintre cele mai lungi (16 km) și pitorești canioane din Moldova. Este format de râul Ciorna, care curge de la vest la est și se varsă în Nistru. De-a lungul fundului defileului a fost construită calea ferată, unde întâlnești și cel mai lung tunel feroviar din Moldova. 

 

 

Aici vei înțelege cu adevărat natura, pentru că totul e în culori, imagini și senzații. Fără microbuze, mașini personale și ambuteiaje. Vei fi pur și simplu tu și gândurile tale. Dacă găsești timp pentru telefon, televizor și muncă găsește și pentru ea, natura. Des se întâmplă că vrei să simți, privești și asculți apa? Nu este o problemă pentru că în Republica Moldova găsești apă aproape oriunde.

Podul de cale ferată de deasupra afluentului râului Ciorna

Dacă îți este frică de înălțime, vei avea nevoie de mult curaj ca să treci acest pod. În drumeția de duminică nu toți au reușit să o facă. Dar priveliștea de sus e pur și simplu extraordinară.

 

Buncărul Sovietic din Olișcani, Șoldănești

Tu ai văzut vreun buncăr adevărat? Este înfricoșător și doar curajoșii o pot face, dar cine a ajuns acolo, spune că se merită. La Șoldănești vei găsi buncărul nuclear subteran cu 13 etaje, unul dintre cele mai mari din URSS. E suficient doar să arunci o privire asupra acestor construcții colosale pentru a realiza dimensiunea, sau chiar măreția acestuia. Pentru construcția buncărului au fost alocate 32 de milioane de ruble. Dacă e să comparăm cu prețurile de atunci, asta ar fi echivalent cu construirea a 32 de blocuri cu cinci etaje de tip „Hrușciov” sau 16 circuri din Chișinău. Dacă ți-e frică de înălțime, spații închise sau întuneric, atunci acest loc istoric nu este pentru tine, iar fotografiile de mai jos îți vor demonstra acest lucru. 

Foto: Arhiva personală, Mihaela Iorgu / Vasiliy Tovtul /  Yevhen Karuzo