Excelența în antreprenoriat se identifică, se celebrează, se votează și se premiază. Cel puțin așa s-a întâmplat în cadrul proiectului WE Role Models, realizat de GEN Moldova, cu susținerea Fundației Friedrich Naumann, organizat în cadrul Săptămânii Globale a Antreprenoriatului – GEW2018Moldova. Revista noastră s-a bucurat de un premiu cu această ocazie.

Evenimentul a lansat provocarea comunității de femei antreprenoare de la noi pentru a nominaliza persoane care le inspiră, să pună accentul pe calitățile care le admiră, să identifice modele de excelență în antreprenoriatul feminin de la noi.

Astfel, ca urmare a votului comunității au fost nominalizate următoarele persoane pentru următoarele categorii:

  • Geta Rasciuc Inovație, Excelența în antreprenoriat
  • Alina Bradu Creativitate & Cultura, Excelența în antreprenoriat
  • Angela Chelaru, She4YoungWE, Excelența în susținerea tinerelor antreprenoare
  • Lucia Ușurelu, She4She, Excelență în susținerea antreprenoarelor din Republica Moldova
  • Stela Babii-Fetescu, Responsabilitate, Excelența în antreprenoriat
  • Angela Gladei, Rezultate economice, Excelența în antreprenoriat
  • Viorica Cerbușca, Implicare socială, Excelența în antreprenoriat
  • Nadia Darie, Revista EA.md, Vizibilitatea antreprenoriatului feminin

„Ne-am propus să identificăm și să promovăm femeile care inspiră alte reprezentate ale antreprenoriatului pentru un ecosistem mai inclusiv și inovativ. Ne bucurăm că am reușit să discutăm despre statutul femeilor antreprenoare în Moldova și despre evoluția acestora pe parcursul ultimilor ani, am prezentat programe de suport la nivel local și international, ca să ne dezvoltăm afacerea, dar și ca să consolidăm cunoștințele prin împărtășire; am abordat tema investițiilor în afacerile conduse de femei, am povestit experiența proprie, schimbat opinii despre cum să creștem fiecare împreună, dar și colectiv. Fiecare comunitate își are eroii săi și noi am ales cu ajutorul celor care au beneficiat de programele GEN în Moldova și a celor cu care colaborăm. Am reușit toate acestea alături de speakerii care au împărtășit din experiență și au oferit expertiza lor și comunitatea noastră”, spune Olesea Fortuna, președinte GEN Moldova.

„În cadrul „Creative Start-ups” din SUA, unde activez, 80 %  dintre companiile beneficiare sunt fondate de femei. Suntem bucuroși de creșterea ponderii femeilor în antreprenoriat. Noi lucrăm la promovarea modelelor feminine de urmat în antreprenoriat, dar și a populației native din regiune”, spune Julia Youngs, manager pe programe în cadrul „Creative Startups”, a cărui misiune este să ajute la accelerarea ideilor de start-up în industriile creative.

„Sunt un promotor și susțin femeile în liderism și antreprenoriat. În Peru, diferența salariilor dintre bărbați și femei este de 30%. Studiile arată că, pentru echilibra balanța si a reduce acest decalaj, vom avea nevoie de 40 de ani. Noi încercăm să interesăm cât mai multe femei în antreprenoriat, fiind un instrument de independență financiară, personală și familială.  În același timp, sunt multe programe și entități gata să vorbească despre problemele cu care se confruntă femeile. Dar nu există organizații care promovează inițiativele frumoase și reușitele acestora. Iată de ce am început să organizăm „I am tomorrow”. Primul eveniment realizat în Lima a avut peste 500 de invitați și circa 20 de speakeri. Scopul este de a promova idea că nu e neapărat să te naști în alt loc pentru a reuși să devii model de urmat în țara ta. Poți avea rezultate remarcabile și acasă. Totul ține de voință, atitudine și ce probleme pe care dorești să rezolvi și pregătirea societății de a-și susține originarii”, comunică Luis Salazar, antreprenor, formator de strategii și networker.

„Ideea de a lansa programul „Female Ventures” a venit în timpul altui eveniment din Olanda, unde erau preponderent bărbați. Ne-am gândit cum să facem ca femeile să se implice în diverse activități, așa am lansat „Female Venture”. Nu este exclusiv pentru femei, dar și pentru bărbați. Scopul nostru este de a susține ambițiile acestora. Ele de multe ori doresc să ocupe roluri de lider și noi le oferim susținere și ne consolidșm ca și o forță în comunitatea în care ne dezvoltăm”, comunică Nilofar Feizi – Proprietar „Mantoe”, co-fondator al „Intuitive Disrupter Co.”, membră a echipei Amsterdam Female Ventures.

Luate prin surprindere, liderele desemnate au declarat că vor continua să promoveze și să susțină antreprenoriatul feminin în Republica Moldova.

„Implicarea personală aduce rezultate de care beneficiază atât societatea, dar și fiecare persoană individual. Cel mai multă bucură că reușim să creștem o generație tânără mai conștientă de puterea pe care o are”, susține Viorica Cerbușca, Implicare socială, Excelența în antreprenoriat.

„Ca un portal care scrie despre și pentru femei, cunoaștem îndeaproape cât de important este să oferi atenție și promovare femeilor, mai ales celor care sunt la început de cale. Recunoaștere efortului depus de echipa EA.md ne încurajează la rândul nostru să mergem mai departe și ne confirmă că nu neapărat ceea ce e la modă e apreciat – orientarea și creșterea în carieră, susținerea antreprenoriatului este un factor crucial în dezvoltarea femeilor active”, opinează Nadia Darie, editor șef EA.md, care a luat titlul pentru Vizibilitatea antreprenoriatului feminin.

„Antreprenoriatul presupune independență financiară. Uneori întâlnim persoane pentru care rezultatele financiare nu reprezintă un deziderat, ci implicarea comunității și împuternicirea acesteia. Felicitări pentru inițiativă și pentru rezultate”, afirmă Angela Gladei, Rezultate economice, Excelența în antreprenoriat.

„Investind în tineri, investești în viitor. Această distincție mă onorează și mă face responsabilă să continui să susțin și să promovez tinerii talentați. Mulțumesc, GEN Moldova și persoanele care m-au nominalizat și au votat pentru mine”, comunică Angela Chelaru, She4YoungWE, Excelența în susținerea tinerelor antreprenoare

Premiantele GEN Moldova au mers acasă cu diplome de recunoștință și agende GEN Role Models pentru a-și putea organiza cât mai bine activitatea în perioada următoare.