Noile cercetări arată că există o legătură strânsă între îngrășare și mirosirea mâncării înainte de a o consuma. Cercetătorii de la Universitatea California din Berkeley au folosit terapia genetică pentru a tăia simțul olfactiv la un grup de șoareci. Astfel, ei au stabilit că șoarecii care nu puteau mirosi slăbeau în comparație cu cei care simțeau mirosurile, asta deși mâncau la fel de mult.

Pe lângă asta, cei care puteau mirosi și-au dublat greutatea. Echipa de cercetători consideră că mirosirea mâncării poate duce la stocarea kilogramelor.

„Acest studiu arată că manipulând simțurile olfactive putem schimba percepția creierului despre echilibrul de energie”, spune Céline Riera, specialistă la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles.

Cercetătorii au publicat raportul în revista „Cell Metabolism” cu speranța că vor putea ajuta persoanele cu tulburări de alimentație. Aici se referă la oamenii ce suferă de anorexie, sunt la vârstă înaintată ori sunt diagnosticați cu Parkinson’s. Rezultatele îi pot ajuta și pe cei ce vor să slăbească.

„Sistemele senzoriale joacă un rol important în metabolism. Îngrășarea este despre cantitatea de calorii pe care le înghițim, dar și despre cum percepem acele calorii. Dacă putem valida aceste informații în cazul oamenilor, ne-am putea gândi să le tăiem simțul olfactiv pentru 6 luni, apoi să lăsăm neuronii olfactivi să crească la loc, astfel resetând programul lor metabolic”, explică autorul senior al cercetării,  Andrew Dillin – profesor de biologie moleculară și celulară.

 

Sursa: independent.co.uk