„Să devii părinte, nu înseamnă să-ți demonstrezi fertilitatea, ci capacitatea de-a dărui societății un om, în adevăratul sens al cuvântului”, crede Anastasia Popescu. Iată de ce, imediat ce a devenit mămică, s-a gândit cum să le ajute și pe alte semene ale sale, care au 1001 de întrebări, în special la capitolul Alăptare. Așa a luat naștere proiectul „Mămica Alăptează”.

„De când activitatea mea e strâns legată de alăptare, deși nu sunt (încă) consultant, am observat și eu câțiva dușmani ai alăptării:

1. Rudele/ prietenii care le „știu pe toate”. În categoria asta intră „de ce cere așa des sânul? cred că „nu se satură” / „e „laptele slab””. Încercați să evitați aceste discuții care vă umplu pe voi de dubii.
Și chiar dacă aveți anumite nedumeriri, cereți ajutor unui consultant în alăptare, care vă va oferi informație profesionistă, nu strânsă de prin sat. Noi mamele la prima naștere, mai ales în primele luni suntem destul de nesigure pe noi și dacă mai vine cineva să ne zică cum e laptele, păi nu ne face bine. Ascultați-vă propriul copil, aveți încredere în corpul vostru. Natura le-a gândit pe toate, ea a prevăzut ca mama să își poată alimenta puii exclusiv cu lapte matern. Oferiți sânul micuțului ori de câte ori o cere, chair și peste 5 minute (bebelușii cer sân nu numai când le e foame și sete, dar și atunci când se confruntă cu anumite perioade dificile: puseuri, erupții dentare, stres sau pur și simplu dor de mamă).

alaptare

2. Încercările de-a verifica cât lapte ai, cât de gras este. Aceste încercări nu sunt informative, ba mai mult – vă induc în eroare. Sunt femei (printre care și eu) care nu pot stoarce mai mult de câteva lingurițe de lapte și cu toate acestea alăptează exclusiv 6 luni și continuă alăptarea și după 6 luni, introducând și alimentele solide în paralel. Nici pompa mare lucru nu o să vă spună pentru că nicio pompă nu e la fel de eficientă precum copilul. Nu verificați cât de gras e laptele. Lapte slab nu există, el e exact așa cum trebuie să fie. Nu vă așteptați că o să curgă smântână din sân. Laptele e apos și semitransparent și asa e normal să fie (mai ales laptele din „față”).

popescu3. Suzetele și biberoanele. Voi decideți dacă le folosiți sau nu, dar trebuie să vă asumați riscul că bebe va refuza sânul în favoarea lor (pentru că din biberon laptele curge fără efort și bebe alege calea mai ușoară; pentru că suzeta se suge altfel decât sânul, copilul face altfel de mișcări cu limba). Sunt și excepții, da oare riscul se merită?

4. Lipsa informației. O mamă e foarte ușor de făcut să fie neîncrezută pe sine atunci când aceasta nu dispune de argumente suficiente și solide, când nu este îndeajuns de informată. Deci, informați-vă, dar alegeți cu grijă sursa.
Toate cele pe care le-am scris sunt culese și învățate din mai bine de jumătate de an de muncă alături de consultantele în alăptare Gutium Olga și Alina Shmurun.

Aveți încredere în propriul corp. Rugați oamenii care nu sunt implicați în procesul alăptării, să-și scoată nasul din oala care nu fierbe pentru ei. Informați-vă! Și chiar dacă aveți greutăți în alăptare sau probleme, ele mereu sunt rezolvabile.

PS: Un copil nu e o jucărie drăgălașă, pe care o aduci în viața ta, atunci când nu mai ai ce face. Apariția pe lume a unui copil, presupune maturitate. Atunci când te hotărăști să ai un urmaș, hotărăști de fapt să te dedici lui, să trăiești de acum în colo pentru el; conștientizând că nu va fi nici pe departe o jucărie drăgălașă, ci o personalitate ce trebuie „zidită” cu multă dăruire și răbdare, care va crește „cât ai clipi din ochi” și-și „va lua zborul” din cuibul părintesc, nu înainte să se contreze cu tine și să-ți reproșeze multe lucruri.”

Foto: Irina Spinei