Are texte clădite din propria realitate. Are poezii în care se oglindesc femeile. Mai are și câteva cărți publicate, câteva la care lucrează încă, dar le ține departe de ochii cititorilor. Tot el, în pofida la cele enumerate, zice că-i poet, doar ca hobby. Să-l credem, să punem la îndoială? Nu am stat pe gânduri, ci l-am chemat la o discuție! O discuție sinceră, cu Dumitru Rău. Vezi mai jos.

Eu vin dintr-un sat fain

E foarte popular de altfel, în ultimul timp. Capitala tineretului atât în 2020, cât și în 2021: este vorba despre satul Sipoteni, Raionul Călărași. Acolo am făcut liceul, de acolo au pornit și primele mele activități în online, legate de scris și câteva proiecte de voluntariat. Așa am început să mă manifest în societate. De pe acolo a început avetura scrisului.

Probabil erai primul la limba și literatura română…

Mie îmi plăcea tot timpul să ies în evidență, prin altă abordare a textului, să nu respect oarecare reguli de scriere, ori anumite condiții, ce se impuneau. Anumite exerciții, pe care le aveam de făcut. Și acum încurajez colegii să facă același lucruL să iasă puțin din standarde. Să spună lucrurilor pe nume, așa cum simt ei.

„Probabil secretul, de multe ori, pentru a aduce succes în propria viață, e să aduci ceva de la tine, nu neapărat să respecți standardele oferite de școală, sau anumite sisteme de educație.

Dar, cu siguranță, au fost acolo persoane, care ți-au încurajat talentul!

Au fost persoane, care să spună că am anumite abilități, anumite înclinații, pe care pot să le dezvolt. Totuși, părerile acestea sunt un pic subiective, deoarece, de obicei, părerile acestea vin ca un feedback de scurtă durată. De exemplu, ai scris o poezie faină și automat, din prietenie, bunătate, primești un astfel de feedback. E și aceasta o motivație, dar nu de lungă durată. Rezultatele trebuie văzute în timp.

Alegerea facultății a fost un… experiment

Cumva eu sunt adeptul unui stil de viață în care poți să experimentezi mult. Alegerea facultății pe care am finalizat-o, atât la ciclul de licență, cât și la cel de master – tot un experiment. Eram curios să văd ce urmează după. Probabil, puteam sau pot să fac litere. Totuși, cred eu că am ales bine (*a ales Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative)… De ce? Poate  pentru oamenii, pe care i-am cunoscut acolo. Cercul de prieteni, pe care mi l-am făcut și l-am păstrat ulterior. Colegii. S-a format o comunitate în care m-am regăsit complet și am reușit să devin competent, cu anumite abilități ex: discurs, comunicare în public, abilități de negociere.

De ce nu ai continuat să activezi în acest domeniu?

Am avut această tentație. Erau mai multe oferte, în diverse instituții, cu diverse funcții. Dar în domeniul relațiilor internaționale sau al diplomației există o oarecare ierarhie, prin care trebuie neapărat să treci și presupune foarte mult timp, muncă, efort, cunoștințe, ș. a… Așa se construiește cariera. Eu nu sunt adeptul unui asemenea stil de dezvoltare, în viața persoanală sau profesioanlă. În schimb, am mers mai mult pe calea industriilor creative

Că tot zici despre creativitate, ce părere ai despre felul în care este încurajată creativitatea în instituțiile de învățământ din Moldova?

Aș vrea să cred că mediul educațional, din acest punct de vedere, se dezvoltă. Dezvoltarea o vedem în fiecare zi prin: alte proiecte, alte concepte, alte nume. Dar, cumva, stăm prost la capitolul acesta. Vrem noi, sau nu vrem, sistemul educațional, încă, funcționează pe principii învechite, un pic neactualizate. Nu s-a făcut o actualizare mai serioasă la capitolul „Cum încurajăm creativitatea în instituțiille de învățământ”. Cu părere de rău, adesea creativitatea, în instituțiile de învățământ din Republica Moldova este privită ca o cutie, din care dacă ieși, poți fi taxat. Deci, pe de o parte vrei să fii creativ, să fii o persoană care își spune punctul de vedere, iar pe de altă parte, cumva, totul se standardizează de la sine…

Dragostea pentru poezie

Poeziile au fost forma mea de a mă manifesta, prin text. Rezultatul unor experimente proprii, rezultatul unor exerciții de creativitate, pe care le făceam și le fac în continuare. Acest lucru, în primul rând te testează, ca și persoană. Să-ți dezvolți vocabularul, capacitățile de a crea din nimic texte, care atrag atenția și care devin virale. Însă lucrurile au pornit din loc, de când am început să citesc mai mult, să urmăresc foarte multe activități legate de poezie. Dar aceasta a rămas, la moment, doar un hobby.

Pe acest „hobby” cu timpul, l-am transformat în câteva proiecte de avengură. Am început acum 2-3 ani. Acum sunt proiecte online, urmărite de zeci de mii de oameni și care cresc în continuare, datorită oamenilor pe care îi adun în jurul lor. Dacă de la început eram de unul singur, în toată barca aceasta cu poezia, acum este o echipă întreagă, alături de care lucrăm începând de la concept, idee și terminând cu rezultatul, pe care îl vede publicul.

Tind să cred că anume munca în echipă a făcut ca proiectele online de poezie să devină atât de urmărite și solicitate de public.

Femeia este un subiect central al poeziei tale.

Este un subiect despre care îmi place să scriu și să-l dezvolt.

Ea este rezultatul imaginației tale, sau a experiențelor trăite?

Este un mix, din ambele. În acest caz, nu mă pot poziționa doar cu A, sau doar cu B. Pe de o parte, fiecare poezie este o lecție de imaginație. Încerci să-ți imaginezi femeia din mai multe perspective, fie că este vorba de perspective mai sentimentaliste, sau sublinierea unor calități, care se reflectă în socieate. Pe de altă parte, există și femei, care sunt foarte aproape de mine, ce mă inspiră, cu care comunic, cu care locuiesc și care cumva îmi insuflă energie suficientă, de a scrie în continuare.

Dacă îți place ce ai citit până acum, te invit să descoperi continuarea interviului, într-un alt format. Accesează video de mai jos și află despre proiectele pe care Dumitru Rău le are în derulare, un pic desăre viața lui personală, dar și poeziile la care lucrează, dar pe care încă le ține departe de ochii cititorului. 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Revista EA.md (@revistaea)

Sursa foto & video: Facebook & Instagram 

Distribuie articolul: