„Mâine vă anunțăm rezultatul”. Aceasta este fraza cu care se încheie procedura de colectare a testul la COVID-19. Însă, între cabinetul de prelevare a probei și până la fișa de pe masa medicului de familie, cu răspunsul din laborator, testele parcurg cale lungă. Totul începe încă la orele matinale ale zilei, la centrele de sănătate. Cum se întâmplă colectarea și procesarea testelor la infecția cu noul coronavirus a filmat echipa AGORA.

La Centrul de Sănătate din Hîncești, la fel ca în multe instituții medicale de stat din țară, zi de zi și încă de la orele dimineții, sunt colectate probe la infecția COVID-19. Așa începe drumul testelor la infecția cu noul coronavirus.

„Pacientul care întrunește careva semne clinice: febră, tuse, dispnee, dureri în gât, rinoree, se adresează la medicul de familie. E de dorit telefonic. Ne anunță despre simptomele pe care le are, noi dăm indicații în dependență de starea pe care o are și îl programăm pentru testarea la covid dacă întrunește criteriile”, explică medicul șef adjunct pe probleme medicale din cadrul instituției, Carolina Coșleț.

Pacienții care locuiesc în apropiere, vin cu transport propriu la cabinetul de prelevare. Iar pentru ceilalți pacienți este prevăzută echipa mobilă care merge la domiciliu, inclusiv în localitățile raionului. Înainte de prelevare, medici recomandă ca pacientul să nu mănânce, să nu clătească gura, să nu fumeze.

Pentru procedură este prevăzut cabinetul de prelevare cu intrare separată. Asistenta medicală are grijă să pregătească încăperea înainte de fiecare colectare.

Pe măsuța de lucru sunt pregătite eprubetele și spatulele de colectare. Iar lucrătorul medical este echipat corespunzător. Persoanele sunt așezați pe rând la intrare. Iar colectarea este simplă și rapidă.

„Avem eprubeta cu ser, o baghetă pentru colectare, cu care se colectează proba din nazo-faringe. Ușor se rupe spatula și se introduce în eprubetă”, explică asistentă medicală din cadrul IMSPCS Hîncești Oxana Moraru.

Pacientul vine cu buletin de însoțire unde medicul completează datele personale și debutul bolii. Datele sunt introduse în lista de însoțire, iar eprubetele sunt aranjate pentru transportare în frigiderul portabil.

Probele colectate la Hîncești ajung câteva ore la laboratorul din capitală

Laboratorul virusologic din cadrul Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile este unul dintre laboratoarele din capitală unde se procesează testele colectate la instituțiile medicale de stat.

La ora 11.00 în laborator erau deja în lucru 85 de probe, capacitatea totală fiind de circa 100 de probe. Medicii spun însă că au fost zile când au procesat și 190 de teste.

„La moment avem șase raioane de la care primim probele pentru testarea la COVID. Avem ușă separată cu zone delimitate. Persoana vine, sună la ușă. Cel responsabil iese, ia boxa cu probele și mergem mai departe la numerotarea lor, explică pentru AGORAmedicul laborant Serghei Eftodii.

În laborator probele trec etapa de înregistrare și procesare

Testele primesc număr de identificare. Fiecare probă are numărul său. Toată informația este introdusă și în baza de date, în format electronic. Mai departe, eprubetele merg la procesare.

Înn preboxă, laboranții se echipează corespunzător. Echipamentul include: bonetă, halat de unică folosință, mască medicală, botoși, două perechi de mănuși.

Mai departe, cu ajutorul tehnicii,proba colectată trece mai multe etape chimice, fizice, termice, în care are loc distrugerea virusului și extragerea ARN-ului, dacă există în probă. Etapa de extragere a informației genetice din virus durează până la 5 ore.

ARN-ul curat merge mai departe la amplificare ca echipamentul să-l poată detectecta. Dintr-o probă se extrage circa 0,1 ml de material genetic. Acesta este adăugat un complex de substanțe care ajută la multiplicarea copiilor de ARN.

Conținutul cu ARN și substanța pentru multiplicare se adaugă în eprubete. Acestea se introduc într-un aparat care citește informația, iar rezultatele apar peste 75 de minute.

„În fiecare tub, dacă este material genetic al virusului, obținem un semnal luminos, care apare pe ecran în formă de curbe. Aici avem doar niște cifre care ne ajută doar să spunem dacă rezultatul e pozitiv sau negativ”, explică medicul.

Traseul probei în laboratorul nostru durează până la 8-9 ore.

Rezultatul ajunge la medic online în aceeași zi. Continuarea o puteți vedea pe AGORA.

Distribuie articolul: