În bucătăria modernă, dovlecelul este considerat o legumă, deși el este fructul plantei din care provine. Originea dovlecelului este continentul american, însă varietatea pe care o întâlnim cel mai des a fost dezvoltată în nordul Italiei în cea de-a două jumătate a secolului 19.

Dovleceii sunt variați – îi poți găsi în culorile verde, verde-deschis și galben. Pot fi consumați cruzi sau gătiți. De obicei, dovlecelul este consumat până ajunge la 18-20cm; el va crește mult mai mult pentru a ajunge la maturitate, însă nu va mai fi comestibil. Unul din beneficiile sale este faptul că poate înlocui alte alimente bogate în carbohidrați și grăsimi.

Beneficiile consumului de dovlecei

Ajută digestia

Dovlecelul este o foarte bună sursă de fibre, care ajută la îmbunătățirea digestiei. De asemenea, cantitatea mare de apă dintr-un dovlecel îl face alimentul perfect pentru cei care au probleme cu tractul gastro-intestinal și buna sa funcționare.

Te menține hidratat

Un dovlecel este alcătuit din aproximativ 95% apă și are un conținut ridicat de electroliți, iar acest lucru ajută digestia, dar poate fi benefic și pentru pielea ta.

Echilibrarea nivelului de colesterol

Conținutul ridicat de fibre, vitamina A și vitamina C ajută la reglarea nivelului de colesterol din corp.

O sursă de antioxidanți

Antioxidanții sunt vitaminele și mineralele benefice sănătății celulelor din corpul nostru. Majoritatea antioxidanților unui dovlecel se află în coaja acestuia, așa că este indicat să folosești fiecare parte a acestei legume.

Cum poți folosi dovlecelul?

Felii de dovlecel la cuptor, cu pârjoale 

Încearcă să feliezi câțiva dovlecei pe lung. Combină condimentele tale preferate și ulei, iar apoi poți acoperi pe rând feliile de dovlecel cu acest amestec. După 25-30 de minute la cuptor, vei obține o garnitură delicioasă și plină de vitamine, care sigur va fi și pe placul copiilor! Poți înveli pârjoalele suculente din piept de pui tocat cu feliile de dovlecel, ca să adaugi o porție de legume la masă.

Paște cu dovlecel

Combinația e simplă, tot de ce ai nevoie sunt pastele, pe care le fierbi până când sunt al dente . Le poți servi cu dovlecel crud sau un pic rumenit pe o tigaie, eventual adăugând un praf de usturoi sau sosul tău preferat.

Salată de dovlecel crud

Amestecă felii subțiri de dovlecel, câteva frunze de pătrunjel, mărar, ceapă roșie și ardei iuți într-un bol. Adaugă apoi puțin suc de lămâie, ulei de măsline, sare și piper după gust. O salată simplă și delicioasă, ce poate fi servită pe mici tortilla sau direct pe pâine!

Dovlecei cu linte

În zilele călduroase, când nu ai chef de stat în bucătărie, poți face rapid o salată delicioasă folosind o conservă de linte (ușor interschimbabilă cu fasole sau năut), un dovlecel feliat subțire, multă verdeață și un strop de ulei. Dacă ai și oțet balzamic, combinația va fi perfectă și răscoritoare!

Distribuie articolul: