Mitul că femeile nu sunt stăpâne pe situație, atunci când se află la volan, a fost desființat de un nou studiu. Acesta a fost realizat de „USwitch”- compania britanică, pe un eșantion de 1000 de femei.

Potrivit studiului, 87% dintre cele intervievate nu au nicio problemă în a accesa o parcare publică sau parcări de pe stradă, în locurile special amenajate. Cu înaintarea în vârstă, doamnele devin din ce în ce mai încrezătoare că pot realiza orice manevră de parcare. Totodată, 76% se simt în largul lor atunci când fac un test drive cu o mașină nouă.

Echipa noastră a contactat câteva femei, cu experiențe diferite în domeniul șoferiei, și iată care sunt experiențele șoferițelor de la noi.

Victoria Surdu conduce de patru luni, totuși: „Am ajuns la ideea că nu este esențial de cât timp conduci, dar ce emoții îți aduc, transmit condusul. Un lucru știu sigur, asta înseamnă viață, iar o secundă de neatenție, te poate costa viața. De cealaltă parte, a conduce este egal cu a fi conectat sută la sută cu automobilul (de asta și am ales cutia mecanică – îmi dă senzația că eu comunic cu mașina). A conduce cu rapiditate – te deplasezi mai rapid, însă uneori ambuteiajele îți joacă festa sau chiar și lipsa locurilor de parcare în zonele aglomerate. A conduce – cu relaxare, meditație și atenție la detalii. O femeie la volan cred că deja nu mai este un stereotip, însă îndemn femeile să aibă încredere în puterea propriilor forțe”, spune șoferița.

Tatiana Goncear spune că a trecut prin patru etape până a ajuns la nivelul de profesionalism pe care îl deține astăzi. Tatiana spune că se observă atunci când o femeie este la volan, pentru că cele din urmă ar fi fricoase, dar tot ele sunt și mai atente decât bărbații.

„Eu am trecut prin cele 4 etape. Până la 24 de ani nu m-am gândit că eu nu știu să conduc o mașină. Nu aveam nevoie. Deci: EU NU ȘTIAM CĂ NU ȘTIU să conduc o mașină. Apoi am ajuns să mă rog mereu la soț să mă ducă unde am nevoie și a venit etapa: EU ȘTIU CĂ NU ȘTIU să conduc o mașină. Soacra mea e cea care m-a încurajat și mi-a dat bani să obțin un permis, văzând cum mă rugam mereu la soț să mă ducă unde îmi trebuie. Am mers la o școală și am început să conduc mașina. Deci eram la etapa EU ȘTIU CĂ ȘTIU să conduc o mașină. Acum, peste 14 ani de zile sunt la etapa EU NU ȘTIU CĂ ȘTIU, deoarece eu nu mai gândesc unde e ambreiajul, semnalez fără să mă gândesc unde e dreapta, etc.”, spune femeia.

Tatiana povestește că, de când a început să fie sigură în trafic, în fiecare an merge cu prietenele în Europa, unde parcurge mii de kilometri: „Astfel am ajuns și în Praga, și Paris, și toată Grecia, Polonia, Italia. Toată coasta de azur și chiar Barcelona, eu fiind la volan. Pentru a conduce bine trebuie să fii odihnit. Practicam să conduc noaptea. Acum nopțile mă opresc și dorm la drum lung. Odihna e secretul unui șofat atent”, menționează șoferița.

Doina Danielean conduce din 2008. Femeia povestește că deși în tot acest timp s-a simțit curajoasă la volan, au fost și situații în care a fost numită urât de alți bărbați: „Îmi aduc aminte un caz din 2013, primul meu accident și ultimul până în acest moment, în care un bărbat, eu fiind cu prioritate la un sens giratoriu, m-a tamponat, după care a coborât și m-a numit muiere. După ce au fost stabilite circumstanțele, eu am urcat la volanul mașinii mele care era cu volanul pe-o parte avariată și încetișor am dus-o până în ograda casei mele. Și atunci toți s-au mirat cum am reușit”.

Doina îndeamnă femeile să nu aibă frică să urce la volan indiferent de situație.

„După acel accident nu am avut frica de a conduce mai departe. A fost un accident, l-am depășit și am mers mai departe. Recomand tuturor femeilor să fie curajoase și să cunoască regulamentul circulației rutiere”, conchide Doina.

Foto: arhiva personală

Distribuie articolul: