Are 28 de ani, doi copii și o viață demnă de film. Născută în Republica Moldova, Doina Cazacu și-a făcut studiile superioare la una dintre cele mai renumite Universități de la Moscova, iar astăzi este „adoptată” de unul din orașele UK-ului. Acum un an, viața ei și-a schimbat radical traiectoria. În mai puțin de jumătate de oră a reușit și a strâns viața ei și a copiilor în câteva geamantane și a rezervat bilete la ultimul zbor spre Anglia. 

Soțul Doinei era demult plecat spre țara unde locuiesc în prezent, iar înainte să vină pandemia de COVID-19, aceștia au decis să se provoace, pe ei înșiși, să-nceapă o nouă viață, într-o țară complet străină, dar care, în timp, le-a devenit atât de „acasă”:

„Englezii sunt atât de primitori, te ajută atunci când ai nevoie. Eu nu m-am așteptat să aibă atitudinea asta față de noi, care le suntem practic străini. Noi am reușit să zburăm cu ultima tură înainte să înceapă COVID-ul și să se sisteze tot. La început a fost mai greu din punct de vedere psihologic, pentru că într-un timp atât de scurt am lăsat totul și am început de la început”.

Doina este pasionată de literatură, în special cea rusă. Îi place să facă sport și să mediteze, dar toate astea erau prea puține pentru a-și ocupa timpul cât stătea izolată în casă: „A fost tare greu să venim aici și să nu putem să vizităm nimic, să stăm doar în casă. De asta am decis să mă mai aventurez la încă o provocare. Așa am decis să încerc să fac cursuri de videografie”.

Tânăra povestește că a fost și mai mult motivată spre acest pas atunci când înaintea sărbătorilor de iarnă, căuta un specialist ca să le facă o serie de videouri despre cum se pregătesc de sărbători și nu găsea decât fotografi care făceau sesiuni foto tematice: „Și atunci mi-am zis în gând: poate chiar e momentul să mă apuc eu să fac aceste cursuri, cu atât mai mult că acestea se desfășurau online și noi eram în case din cauza pandemiei”. 

De la bun început a decis să facă cursurile fără să investească în tehnică, pentru că specialiștii de la curs le-au spus că e necesar întâi să învețe, ulterior să investească.

„Aveam tare mari emoții și eram stresată că nu am tehnică și mă tot întrebam cum pot eu să mă apuc dacă nu am tehnică și mie nu o să-mi iasă bine. Dar înainte să încep cursurile, mi-au spus că este bine să învățăm cu ajutorul telefonului, că după ce învățăm noi să cunoaștem ce să cumpărăm și să nu investim în ceva ce nu ne va trebui ulterior”, conchide tânăra.

Viața Doinei poate fi un scenariu de film, așa că pentru ea contează tare mult emoția: „Fotografia nu transmite emoții, nu transmite stări și nici sunete or pentru mine astea sunt importante. Eu am înțeles acum că videografia este mai mult decât o artă. Atunci când unei prietene de-ale mele ia decedat fiul, de doar 3 anișori, de o boală incurabilă, eu am înțeles și mai mult că aș vrea să am cât mai multe amintiri cu familia mea. Videografia îmi dă posibilitatea să fac stop-cadru, iar acestea devin fotografii”.

În procesul de creație a tot ceea ce face Doina se implică întreaga familie, atât soțul cât și copiii: „Ei pe mine tare mă susțin. Lor le place ce fac eu, chiar dacă la început greu îi convingeam pe pici să accepte ca să-i filmez, acum pentru ei asta a devenit o normalitate. Soțul meu este cel mai mare critic, el adoră ce fac eu și, la rândul meu, tare țin cont de părerea lui”.

Femeia povestește că nu duce lipsa țărilor în care s-a dezvoltat anterior, pentru ea acasă deja este UK-ul: „Aș veni în Moldova doar pentru oameni, pentru bunica mea că ea este acolo. Moscova îmi lipsește doar pentru emoții, acolo aveam câteva locuri de suflet atunci când mă plimbam eu cu mine, în rest, noi suntem bine aici”

Sursa foto: instagram/ Doina Cazacu 

Distribuie articolul: