„Ard pădurile” e un roman bine documentat, despre anii de ascensiune politică, când vechea dogmă imperialistă este schimbată cu o formă nouă de guvernare în Rusia sovietică. Narațiune se axează pe două feministe (Inessa Armand și Aleksandra Kollontai) care au reflectat, luptat, militat și suferit pentru idei socialiste, dar și emancipare.

Prima este singura femeie din guvernul lui Lenin, Alexandra Kollontai, cea care îmbrățișează revoluția, ca pe un ideal absolut.

A doua este Inessa Armand, cea care a fost una dintre membrii-cheie ai social-democraților și despre care se spune că era amanta lui Lenin. Prin cumnatul său, Volodea, Inessa face cunoștință cu un grup de studenți revoluționari, care o fac să se simtă din nou tânără și să-și contureze o voce tot mai puternică.

Cartea aduce în față lupta și preocupările eroinelor cu privire la drepturile muncitorilor și cele ale femeilor la o viață decentă. M-am bucurat să descopăr în această docudramă scrisă de o moldoveancă, experiența sovietică, cu plusurile și minusurile ei. Să văd devenirea a două femei ce au revoluționat gândirea sovietică și au luptat pentru ideile lor socialiste.

Ambele istorii sunt bine construite. Eroinele sunt niște căutătoare de răspunsuri și soluții la problemele cu care se confruntă atât femeile casnice, cât și muncitorii în acea societate. Este vorba aici de o societate obosită de muncă peste măsură, în condiții mizere și prost plătită.

Alexandra Kollontai

Alexandra kollontai, russian revolutionary, social theorist and stateswoman (1872-1952), kollontai in 1910. (Photo by: Sovfoto/Universal Images Group via Getty Images)

Idealurile politice și alergatul după schimbări majore într-o societate a inegalității de clasă îi dă peste cap viața de zi cu zi. Intră în organizații revoluționare, împarte propagandă, ascultă și ajută muncitorii din fabrici zi de zi. Iar, într-un final, își reia viața studențească la Zurich pentru a deveni o mai bună revoluționară. Toate acestea – îmbinate îi sunt, cu greu, cu viața în familie, cu dramele și căutarea de sine. Alexandra încearcă din răsputeri să îmbine rolul său social cu ideile despre o iminentă revoluție.

Inessa Armand


Deși duce o viață de familie satisfăcătoare, cu copii și soț iubitor, Inessa este o luptătoare cu inegalitățile sociale, în primul rând prin filantropie. Dar, treptat își dă seama că soluția este, de fapt, revoluția.

Poveștile se împletesc extrem de interesant pe parcursul întregii lecturi. Delicioasă este și sexualitatea vie și vibrantă a tinerelor femei, care se exprimă mult prea dezinvolt și curajos, pentru acele vremuri. Am trăit alături de protagoniste, ca într-un bildungsroman devenirea lor politică și socială: cum au suferit și crescut pas cu pas, ce au trăit, ce frustrări au avut, cum le-a influențat politica cotidianul, lupta pe care au dus-o zi de zi. Dar mai ales: lupta lor cu sinele.

Cartea „Ard pădurile” a fost nominalizată la Premiile Sofia Nădejde și la Festival du Premier Roman din Chambery, Franța.  În 2019, a fost nominalizată la premiul Jurnalista de cultură a anului în cadrul competiției britanice Words by Women. Ea promite să fie prima dintr-o trilogie tare promițătoare.

Distribuie articolul: