„A fost groaznic să văd spitale întregi goale, pentru că medicii erau infectați cu COVID-19”. Declarația aparține unui medic din Iași, România, care a muncit timp de două săptămâni în spitalele din R. Moldova, pentru a suține sistemul medical în lupta cu COVID-19. 

Georgiana Matei a activat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. Specialista a povestit în cadrul unui interviu pentru republica.ro că cel mai greu moment a fost atunci când a intrat la Terapie Intensivă și și-a văzut mai mulți colegi aflați în stare foarte gravă:

„Ce am trăit acolo a lăsat răni adânci în sufletul meu. M-a convins. Este ca un război mondial cu un inamic nevăzut. Au fost momente grele să îmi văd colegii în suferință. Să văd spitale întregi goale, pentru că medicii infectați erau transportați la Chișinău din spitalele raionale. Spitalele raionale au rămas goale, iar pe pacienți nu avea cine să îi trateze, să îi examineze. Erau în jur de 46 de pacienți la Terapie Intensivă unde am lucrat noi, cei din Iași. Cei mai mulți erau cadre medicale. Mai erau și pacienți de la accidente rutiere sau boli pulmonare care aveau și COVID-19. În 15 zile nu am reușit să avem un procent mare de vindecați. I-am lăsat în tratament, dar cu o evoluție bună. Patru pacienți am pierdut, dar aveau și alte boli – neoplasme, leucemie”

Foto: republica.ro

Specialista a mai dezvăluit că medicii de la noi erau pregătiți, din punct de vedere medical: „Aveau circuite de Terapie Intensivă. Știau care e procedura. Era un protocol dintr-un spital din Grenoble. Nu ne-am dus să-i luminăm, să-i învățăm, ci să îi ajutăm. Să dăm o mână de ajutor. Nu au cadre medicale. Pe Terapie Intensivă erau aceleași protocoale, același tratament antiviral. Noi am crezut că vom lucra la UPU ca aici, asta e specialitatea noastră. Noi eram urgentiști și ni s-a solicitat ajutorul pe Terapie Intensivă. Erau două etaje cu 46 pacienți la Terapie Intensivă și cu doi medici pe etaj, au avut nevoie de ajutor acolo”

Foto: republica.ro

„Aș dori ca acești oameni care nu cred în coronavirus să vină măcar o singură dată la Terapie Intensivă. Să vadă suferința oamenilor de toate felurile. Cu studii, fără studii, obișnuiți, sănătoși, sportivi, cu boli. Tot felul de oameni. Să vină pe Terapie Intesivă și să vadă cum atacă virusul. O pneumonie foarte severă la unele persoane, nu știm cauza. Nu știm de ce omoară pe unii și pe alții, nu”, mărturisește Georgiana Matei.

Foto: republica.ro

Specialista mai povestește că a avut și pacienți tineri răpuși de virus și că toți aveau patologii asociate: „Venim acasă cu fantomele de acolo.

Citește continuarea pe republica.ro.

 

Distribuie articolul: