„Dacă auziți de la medicul dvs. că a depistat la copil hipertensiune intracraniană, în timp ce copilul zâmbește și se uită prin părți, fugiți de acest medic cât mai departe, nu este medic sau e medic moldovean, dar nu e medic. Gata”. Cel mai celebru pediatru în spațiul CSI, urmărit de 2 milioane de oameni pe Instagram, Evghenii Komarovskiy, a venit pentru a treia oară la Chișinău cu un seminar. De această dată, dânsul a abordat, printre altele, subiectele privind crizele febrile, pneumoniile bacteriene, febra la copii. Temele au fost propuse de organizatori, la solicitarea părinților.

„Vin a treia oară în Moldova, a treia…Și a treia oară părinții moldoveni vor să audă de la mine subiectul tensiunii intracraniene. Asta, în condițiile în care acest subiect lipsește în pediatrie, nu există, este prezent doar în secția neurochirurgie, atunci când copilul este în comă, fără cunoștință. Dar aici, din câte se pare, este un diagnostic, ce se stabilește în cazul multor oameni, nu ai ce face cu asta. Deci dacă ar exista o discuție cu pediatrul țării și ministrul Sănătății, acest subiect ar putea fi închis în 5 minute, dar pentru că nimeni nu se ocupă de asta, părinților li se dă un diagnostic inexistent, se prescriu medicamente neeficiente și periculoase, subiectul apare doar aici, doar aici el preocupă, iar eu sunt nevoit să reacționez”, ne-a spus Doctor Komarovskiy.

Pediatrul din Ucraina consideră că erorile pediatrilor din Republica Moldova sunt cauzate inclusiv de indiferența părinților și salarizarea proastă.

„Dacă copilul dvs. are dermatită atopică, puteți veni cu acest diagnostic la medic în Franța, Spania, Italia, Israel și toți medicii, ca papagalii, vă vor spune același lucru. Dacă veniți la un medic din Moldova care se consideră specialist emerit, care tratează astma bronșică după metodele sale, vă va spune ce pastilă magică să băgați în fund, ce iarbă să presurați pe creștet, nu știu ce să faceți, băieți. Cu adevărat, nu știu, e un punct mort. Pur și simplu asta nu vă deranjează. Anume pentru că cerințele voastre, ale tinerilor, față de calitatea serviciilor mecanicului auto sunt de zeci de ori mai mari decât cele față de calitatea serviciilor medicului. Aveți ceea ce aveți deoarece medicii ridică salarii de zeci de ori mai mici decât mecanicii auto, lucrează în condiții mizere. Voi votați pentru politicienii care nici nu știu de cuvintele „policlinică pentru copii”, nici nu le pot pronunța. Iar voi îl întrebați pe Komarovskiy ce-i de făcut?”

Tot în interviul pentru EA.md, Doctor Komarovskiy a mărturisit că și-ar dori să vadă la seminare în loc de 800 de părinți tot atâția studenți la medicină, din nou lăsând să se înțeleagă că cei mai mulți pediatri din Moldova nu sunt profesioniști și fac bani pe vânzarea de medicamente, respectiv și pe sănătatea copiilor. 

„Ca eu să le povestesc spre ce să tindă, cum să devină medici buni, cum să găsească limbă comună, cum să învețe, cum să nu doarmă nopțile, cum să devină un medic bun, nu medic moldovean, dar un medic normal, ca la ei să se privească cu respect, cum să câștige bani pe cunoștințele lor și nu pe vânzarea de medicamente, pe procente în laboratoare. Asta aș vrea eu, cu ei să mă ocup”, a conchis Evghenii Komarovskiy.

Citește și: Doctor Kamarovskiy: „Numărăm pe degete bolile tratate exclusiv cu antibiotice!”

Doctor Kamarovskiy: „Majoritatea oamenilor se nasc sănătoși. Medicii îi îmbolnăvesc…”

Doctor Kamarovskyi explică de ce e bine ca unui copil să îi fie foame: „Regimul alimentar ar putea să îi facă și rău”