Doar 3 din 10 moldoveni sărbătoresc ziua de 1 mai, pe când 70 la sută afirmă că nu fac nimic deosebit în această zi, spune un studiu al Magenta Consulting. Pentru moldoveni, ziua de 1 mai semnifică mai degrabă venirea primăverii „adevărate” și este un motiv în plus de odihnă. Foarte posibil însă că mulți dintre noi nici nu cunoaștem semnificația care este în spatele acestei zile. iată ce date interesante mai relevă studiul.

Cei mai mulți care au recunoscut că sărbătoresc Ziua Muncii sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 31-50 de ani. Mai mult de jumătate – 56% – dintre acei care serbează ziua de 1 mai sunt din mediul rural. O mare parte (35%) au venituri mai mici de 3000 de lei lunar în gospodărie, relevă studiul desfășurat pe un eșantion de 521 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de +/- 4%.

1 mai – acasă sau la natură?

Cei mai mulți aleg să petreacă prima zi din luna mai împreună cu prietenii și familia. Aproape jumătate (44%) spun că obișnuiesc să sărbătorească acasă, pe când aproape tot atâția – 41% – în sânul naturii. Doar șase din 100 de moldoveni participă la manifestațiile organizate în aer liber. Rezultatele de azi diferă de cele extrase dintr-un alt sondaj realizat de Magenta, acum 9 ani. În 2010, doar o pătrime dintre respondenți asociau sărbătorile de mai cu ieșirile la frigărui, iar 10 la sută – cu tradiționala paradă a muncitorilor (cu 4 p.p. mai mulți decât astăzi). O pondere mai mică de moldoveni sărbătoresc 1 mai în oraș/localuri, aceștia fiind mai des oameni cu funcții de conducere.

Mai multe detalii despre sondajul Magenta găsiți pe Consulting.com.

Foto titlu: Digi24

Distribuie articolul: