Pe scurt, despre aderarea Moldovei la UE: De la Președintele Sandu până la Ministrul de Externe Popescu, toți oficialii refuză să ofere un calendar clar pentru transmiterea solicitării pentru statutul de candidat spre aderare la UE.

Voi menționa două puncte majore:

1) Aceștia sunt conștienți că răspunsul va fi tărăganat (pe un termen nedeterminat). UE nu va oferi un răspuns negativ actualei guvernări, pe care o susține pe toate căile posibile. Ca să nu intre într-o capcacă a unei inițiative nerealizate (cea de obținere a statutului de țară candidat), nimeni din PAS nu își va pune “în pericol” partidul și, înainte de toate, pe Sandu.

2) Din punct de vedere obiectiv, Moldova nu îndeplinește criteriile pentru ca o asemenea solicitare să fie luată în serioasă. De când a preluat guvernarea, Sandu și PAS se confruntă cu crize interne și exogene, care apar în continuu. Guvernarea nu are nici timp și nici resurse pentru a implementa reforme majore, deși, este adevărat că adoptă măsuri pentru a eficientiza birocrația de stat prin măsuri IT etc.

Deci, atât din motive politice (punctul 1) cât și din raționamente obiective legate de neîndeplinirea criteriilor europene (punctul 2), autoritățile vor eșua dacă transmit o solicitare către UE în acest moment. Acesta este motivul real despre care guvernarea nu vrea să spună public.

În orice caz, PAS și Sandu vor trebui să își asume costurile politice pentru că nu repetă pașii Ucrainei și Georgiei.

Acesta este mesajul politologului Dionis Cenușă din data de 3 martie, 2022, dat pe canalul său de Telegram.

Amintim că în ultima intervenție publică Igor Grosu, Președintele Parlamentului, a exprimat clar că o cerere de aderare va fi depusă de către Maia Sandu. Acesta a dat asigurări că în scurt timp președinta va veni cu anunțul privind depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, astfel încât Republica Moldova să obțină statutul de stat candidat.

Distribuie articolul: