De la un vis frumos până la o realitate fascinantă nu este doar un pas. E depusă multă muncă, perseverență și dragoste pentru lucrul pe care îl fac. Povestea Victoriei Cebotari și a lui Cristi Ataman, o soră și un frate, care modelează cu iscusință ața și lemnul, și creează obiecte de decor inedite.

Am discutat cu Victoria, o femeie plăcută cu o pasiune imensă pentru frumos, care ne-a dezvăluit cum s-a născut ideea și care au fost acele impedimente, ce s-au dovedit neînsemnate, în calea realizării unui frumos vis. Handmade artista este căsătorită și este mămica a două fetițe de doi și patru anișori, iar în ianuarie familia se va mări cu încă un membru. Fiind în concediul de îngrijire a copiilor, Victoria a decis să-și redescopere pasiunea pentru lucrul manual și așa a început totul.

„De profesie sunt pedagog în învățământul primar și limba engleză, însă am activat foarte puțin în acest domeniu, este prea solicitant. Am ales să stau lângă copii, însă niciodată nu mi-a plăcut să fiu dependentă 100% financiar. Deși să fii mamă nu este un lucru care să te lase fără ocupație, simțeam nevoia de mai mult.

De mică sunt pasionată de handmade, însă orice apucam să fac, mă plictiseam foarte repede. Am încercat aproape toate tipurile de handmade, însă pasiunea pentru tehnica macrame a apărut din senin. Am locuit un timp în Franța, unde obișnuiam să mă plimb cu copiii prin magazinele din apropiere. Acolo am văzut aceste tipuri de decorațiuni, au ceva diferit și un farmec aparte, așa că le-am îndrăgit imediat. Venisem deja în țară, dar idee nu aveam măcar cum se numește această tehnică.

Am căutat pe Pinterest prin tot felul de idei de decor până le-am descoperit. Mi-am dorit mult să încerc tehnica macrame, dar la noi nu se găsea sfoară specială, iar alte tipuri nu prea se potrivesc, am așteptat două luni până am primit materiale din afara țării și două sau trei zile am stat doar în tutoriale până să învăț nodurile de bază. Mi s-a dat mai greu, teoretic învăț mult mai ușor”, mărturisește Victoria.

„Inițial nu a fost o idee de afacere, am început să fac macrame pentru că îmi plac foarte mult, apoi a apărut dorința de a le expune undeva, astfel a apărut pagină noastră „inspiratdinnatura” sau „natureco.md”. Mai întâi fratele meu, care este pasionat de tot ce ține de lemn și crea diferite obiecte, avea o colecție deja destul de mare, iar eu am venit cu ideea să creăm o pagină de instagram unde să punem pozele. Apoi am combinat împreună lucrările noastre, pentru că se potrivesc destul de bine împreună.

Nu pot spune că a fost ușor la început, Cristi, fratele meu, spre deosebire de prezent, avea doar câteva dălți și instrumentele tatei, așa că primele lucrări au fost executate în totalitate manual, ele fiind speciale pentru noi. În ce privește lucrările macrame nu se găsea sfoară potrivită acestei tehnici, fiind nevoită să caut în afara țării, iar procesul de livrare era destul de costisitor și anevoios”, mai povestește meșterița.

„Dumnezeu ne-a trimis în cale foarte multă lume bună, care ne-a apreciat, susținut și promovat. Suntem în special recunoscători Victoriei Roșca (Zâmbărele), lui Valeriu Rașcu de la Bancadebancuri, Natei Albot și tuturor celor ce ne-au ajutat să ajungem mai repede unde suntem acum. În special vom fi întotdeauna recunoscători primilor noștri clienți care au ales să aibă încredere în noi și să ne susțină”, dezvăluie EA.

„Noi am creat mai mult la cerere, deși nișa noastră este crearea obiectelor de decor interior din materiale naturale. Ne inspirăm din internet de la alți creatori din afara țării, dar întotdeauna lucrările ieșeau diferite și proprii.

Cel mai complicat a fost cu găsirea de furnizori de încredere de lemn și sfoară. De asemenea a fost și încă este puțin complicat cu procesul de împachetare, deoarece lucrările noastre nu au dimensiuni standard, iar furnizorii de ambalaje realizează comenzi de la un număr mai mare de exemplare pentru un standard, respectiv avem nevoie de zeci de tipuri de ambalaje, într-un număr foarte mare”, explică artista.

„O altă problemă cu care ne-am confruntat a fost calcularea prețului. Din lipsa de experiență, nu știam exact câtă sfoară se va consuma, iar ulterior mergea foarte multă, însă deja comunicasem clientului prețul și nu ni se părea ok să-l modificăm. A fost un caz că am executat o draperie care a costat 700 lei, iar investiția a fost de 500 lei și timpul de muncă de aproape 2 săptămâni. Dar fiecare greșeală am primit-o ca pe o lecție și am mers înainte.

Primii noștri clienți vor rămâne pentru totdeauna VIP pentru noi. Îmi amintesc prima mea vânzare, deși după aproximativ 10 ore de muncă am câștigat vreo 50 de lei, eram foarte fericită, că lucrul meu este dorit și apreciat.

Clienții noștri sunt foarte diferiți, dar ceea ce îi definește pe toți este pasiunea pentru frumos. Destul de des colaborăm cu fotografi, organizatori de evenimente, agenții de servicii decorative la evenimente, dar și foarte multe persoane ce își doresc să aducă natura în locuința lor. Din cauza restricțiilor pandemice un timp nu am putut livra în afara țării, acum însă avem destul de des solicitări”, mai povestește meșterița.

„În domeniul afacerilor noi suntem absolut noi și învățăm în fiecare zi. În afară de resurse și idei, pentru a începe o afacere este nevoie de multă perseverență și acțiune. Este foarte importantă pasiunea, dar și remunerarea adecvată”, încheie Victoria Cebotari.

Admirați mai multe lucrări realizate de Victoria și Cristi, în galeria foto de mai jos.

Foto: Arhiva personală