Diana Iacub e o tânără de 23 de ani ce a avut mereu multe pasiuni care îi aduceau plăcere: dansurile, gătitul, sportul, cititul, călătoriile și Instagramul personal. Toate o caracterizează și de toate are grijă.  

Diana spune că există o mulțime de activități interesante și unice dintre care poți alege ceea ce îți place, iar dacă ai mai multe, de ce să nu le faci pe toate. „Cred că toți oamenii ar trebui să aibă hobby-uri și pasiuni. Și păcat de cei ce n-au.”

Tânăra a studiat la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM, loc unde nu s-a regăsit și zice că a avut o experiență „greu de consumat”.

„Sincer, a fost o experiență grea. Eu nu am putut ca alți colegi: să studiez 3 ani fără să am un job, fiindcă eram obișnuită încă din școală să îmi fac banii mei de buzunar. Și, după primul an de studii, m-am angajat full time într-o companie străină și am luat o cu totul altă direcție. Când am aplicat la jurnalism eram sigură că asta e ceea ce vreau să fac. Și chiar am fost la un interviu de angajare în primul an de facultate, m-au acceptat și mi-au propus un salariu lunar de 3000 lei. Aș fi acceptat, dacă graficul de lucru nu se suprapunea cu orele de la Universitate. Și am zis că voi aștepta altă ofertă. Eram gata atunci să lucrez și aproape pe gratis, numai să am experiență”.

Tânăra conchide că nu-și regretă cei trei ani de jurnalism, pe care mulți i-ar considera „pierduți” , pentru că facultatea pe care a absolvit-o îi oferă posibilitatea să profeseze în multe domenii.

„Eu am avut profesori care cereau mult din noi și trebuia să faci un efort mare ca să studiezi tot ce predau aceștia. Erau și anumite nuanțe negative, dar eu am simțit că am trecut prin facultate, nu am ros pantalonii în zadar. Mă bucur că am studii în științe ale comunicării, iar cu aceste studii poți să profesezi în mai multe domenii”.

Diana Iacub, povestește că deși și-a dorit mult o carieră în jurnalism, nu a putut să-și construiască una.

„Poate dacă o luam de la 0, începeam o carieră în jurnalism și poate chiar mi se dădea pe gust, cine știe. Dar, după ce am activat într-o companie străină aproape 3 ani și aveam salariul mult peste media pe economie, pur și simplu nu am putut să merg în regres și să accept un salariu de 3-4 ori mai mic. Asta e un motiv. Al 2-lea motiv e că e tare greu să faci jurnalism independent și echidistant la noi în Republica Moldova. Valorile mele nu îmi permit să mă vând pentru o mie de lei în plus, oricât de dur ar suna asta. Cred cu desăvârșire că jurnalismul nu este pentru toți. Trebuie să fii foarte dedicat și să pui deseori jobul pe primul loc. Mai ales la început de carieră”.

Tânăra spune că a avut o perioadă complicată când a ajuns în momentul în care nu știa ce să facă pentru ea și viitorul ei.

„Eu sunt un om foarte hotărât și știu ce vreau, neștiința m-a făcut să mă simt tare aiurea, mai ales că partea profesională este foarte importantă pentru mine. Eu nu-mi imaginez să stau acasă cu anii și să am grijă de copii. Pur și simplu nu pot funcționa așa. În momentul în care analizam ce domeniu aș putea îmbrățișa și absolut nimic nu îmi trezea interes, vorbeam cu o prietenă care e administrator la un centru estetic, și îmi zicea că iată au nevoie de un cosmetolog. Am început să discutăm despre cosmetologie și ochii mei s-au aprins. Peste câteva zile, deja căutam un curs potrivit pentru mine”.

De la discuție la un post de muncă în care să se regăsească și care să-i placă a fost pentru Diana un singur pas.

„Da, cosmetologia nu este un domeniu ușor, dar chiar îmi place. Atunci când arzi cu ceva și știi încotro te îndrepți, nu e atât de greu să studiezi ceva nou, chiar dacă pare foarte complicat. Mie îmi place să învăț.”

A te regăsi pe tine, probabil este unul din cele mai grele „misiuni” pe care le are omul în această viață. Diana se simte bine cu ceea ce face, iar peste câțiva ani se visează specialist în cosmetologie într-un centru medical.

„Nu-i ușor să te regăsești. Deloc. Dar, de obicei simți când ești sau nu ești la locul potrivit. Unii oameni se regăsesc la 30, 40, 50 de ani, iar alții niciodată. Asta arată că nu e ușor deloc și ferice de ce-i care s-au regăsit și lucrează din plăcere. Peste ani vreau să lucrez alături de medici sau poate chiar îmi voi deschide un cabinet personal. Ceea ce vreau cu adevărat e să devin un cosmetolog bun și să ajut oamenii să se simtă mai frumoși în propria piele, să fie mulțumiți și să se întoarcă la mine”.

A renunța la un vis în care nu te-ai regăsit și a începe totul de la zero – puțini au curajl să o facă.

„Viața e foarte scurtă și păcat să treacă pe lângă tine. Frica de schimbări este generată de creier, care nu vrea schimbări și de multe ori, nu e atât de rău necunoscutul, precum ni se pare. Tot ce ne trebuie e mai mult curaj”.

Autor: Diana Botnaru

Distribuie articolul: