Studiile demonstrează că cea mai critică perioadă de dezvoltare din viața unui om sunt anume primii ani de viață. Acest interval de timp este caracterizat de formarea fundamentelor cognitive, sociale și emoționale – care își vor lăsa amprenta pe tot parcursul vieții. Mai multe detalii la acest capitol, aflați din interviul oferit de Cristina Gaberi, ofițeră dezvoltarea timpurie a copiilor, UNICEF Moldova.

Ce este dezvoltarea timpurie a copiilor și de ce este atât de importantă?

Pentru o bună creștere, fiecare copil are nevoie de îngrijire receptivă, o stare bună de sănătate, nutriție optimă și un mediu stimulant și sigur care să asigure un sprijin important pentru dezvoltarea timpurie. Dezvoltarea timpurie în copilărie oferă o fereastră unică pentru a modela traiectoria dezvoltării holistice a unui copil și pentru a construi o bază solidă pentru viitorul său. Primii ani din viața copilului (de la concepție până la vârsta de trei ani) au un impact semnificativ asupra viitorului acestuia – asupra dezvoltării creierului, sănătății, capacității de a fi fericit și de a învăța la școală, a bunăstării și chiar a venitului pe care îl poate câștiga ca adult/ă. Studiile au demonstrat că perioada critică pentru dezvoltarea copilului o reprezintă anume primele 1,000 de zile de viață, considerate de UNICEF „primele 1,000 de zile de aur din viață”, pentru că anume atunci creierul acestuia se dezvoltă rapid și formează conexiuni neuronale fundamentale care vor sta la baza tuturor abilităților și funcțiilor cognitive ulterioare.

Cum pot părinții să susțină mai bine părinții dezvoltarea fizică, motorie, cognitivă, socială și emoțională a copilului lor în primele sale luni și ani de viață?

Potrivit ultimului raport CAP („Cunoștințele, atitudinile și practicile familiilor în domeniul îngrijirii și dezvoltării timpurii a copiilor”), dezvoltarea timpurie a copiilor este percepută de majoritatea părinților din Moldova primordial în satisfacerea nevoilor fiziologice: îngrijire și alimentație. Dezvoltarea holistică a unui copil însă înseamnă mult mai mult decât atât. În primele momente ale vieții unui copil, părinții și îngrijitorii sunt principalii arhitecți ai mediului și dezvoltării creierului copilului. Aceștia pot susține dezvoltarea multilaterală a copilului prin mai multe activități simple, dar extrem de importante cum ar fi: jocuri, cântece, lectură, nutriție adecvată, exerciții în aer liber, crearea rutinelor, socializarea, implicarea în interacțiunile cu alți copii, încurajarea talentelor și validarea emoțiilor, oferirea unui mediu sigur de creștere și dezvoltare și multe altele.

Ce înseamnă dezvoltarea prin joacă și care este rolul jocului în dezvoltarea timpurie a copilului? Puteți oferi câteva exemple de jocuri în acest sens?

Jocul înseamnă stimularea copilului și are un rol esențial în dezvoltarea timpurie, manifestând un impact semnificativ asupra dezvoltării sale fizice, cognitive, sociale și emoționale. Prin joc, copiii își dezvoltă competențe, învață să interacționeze cu ceilalți și își construiesc o înțelegere bogată și holistică a lumii din jurul lor. Este deja dovedit că învățarea prin joacă le stimulează copiilor gândirea critică, imaginația și creativitatea, oferindu-le, de asemenea, un spațiu sigur pentru a-și exprima și gestiona emoțiile. Când copiii aleg să se joace, ei nu se gândesc „Acum voi învăța ceva din această activitate”, ci o iau ca pe o activitate plăcută și relaxantă. Cu toate acestea, jocul creează oportunități puternice de învățare în toate domeniile de dezvoltare. De exemplu, în timp ce copiii se joacă, ei pot deprinde noi abilități sociale (cum să împartă jucăriile cu colegii de joc, să stabilească și să urmeze niște reguli, să cedeze atunci când e cazul etc.). Jucându-se cu diferite figuri geometrice, ei pot înțelege conceptul că două pătrate pot forma un dreptunghi și două triunghiuri la fel pot forma un pătrat. De la jocurile repetitive ce presupun bătutul din palme într-un anumit ritm, încep să înțeleagă trăsăturile tiparelor care stau la baza matematicii. Jocul de imitații, în care copiii încearcă diferite roluri, îi învață pe cei mici să își exprime ideile, gândurile și sentimentele, să-și controleze emoțiile, să rezolve conflicte și să dobândească un sentiment de competență. După cum vedeți, nu e nevoie de jucării sofisticate pentru dezvoltarea copiilor. Tot de ce aveți nevoie este timp și imaginație pentru a-l implica pe cel mic în cât mai multe activități recreative și educative.

Cât de mult ar trebui părinții să limiteze copiilor accesul la gadgeturi, în special în primii ani de viață?

În ziua de azi este practic de neimaginat viața fără tehnologii. Cu toate că recomandările referitor la utilizarea gadgeturilor diferă de la o asociație de pediatrie la alta (cea americană recomandă evitarea gadgeturilor pană la vârsta de 18 luni, iar cea canadiană – până la vârsta de 3 ani) este cert că în perioada de dezvoltare timpurie, niciun gadget nu poate fi comparat cu beneficiile pe care le obțin copiii prin intercațiune, joacă și stimulare alături de îngrijitori/membrii familiei. În această perioadă, dezvoltarea creierului este în plină desfășurare, iar interacțiunile reale cu mediul înconjurător și cu adulții sunt esențiale pentru dezvoltarea lor cognitivă și socio-emoțională. Timpul prea îndelungat petrecut în fața ecranelor poate duce la sedentarism, probleme de vedere și perturbări de somn pentru copii. De asemenea, utilizarea în exces a telefoanelor, tabletelor, televizorului, poate afecta abilitățile sociale și dezvoltarea emoțională a copiilor, fiind o piedică semnificativă în dezvoltarea gândirii critice. O altă îngrijorare este că aceștia pot fi expuși la conținut nepotrivit pentru vârsta lor, iar dependența de tehnologie poate afecta atenția, concentrarea și performanța cognitivă. Pentru a gestiona utilizarea gadgeturilor de către copii, este important ca părinții să stabilească reguli și limite clare și să se asigure că există timp suficient pentru activități în aer liber, socializare și somn. De asemenea, este indicat să se utilizeze funcționalitățile de control parental pentru a monitoriza și limita timpul petrecut pe gadgeturi, precum și selectarea conținutului adecvat vârstei. Recomand părinților să încurajeze activitățile alternative, precum cititul, joaca în aer liber și interacțiunea socială. Copiii învață în primul rând din comportamentul părinților, de aceea fiți un model pozitiv prin gestionarea și limitarea propriului timp petrecut pe gadgeturi.

Cât de implicații sunt tații în primii ani de viață ai copilului și cât de importantă este implicarea ambilor parteneri?

Implicarea ambilor parteneri în creșterea și educarea copiilor este extrem de importantă. Din păcate, conform datelor, nivelul de implicare a tatălui în îngrijirea copiilor rămâne moderat. Doar în 52,2% cazuri tații se implică frecvent în activitățile de îngrijire a copilului precum hrana, scăldatul, plimbarea. Copiii învață multe din ceea ce văd și simt în relația dintre părinți. Implicarea activă a ambilor părinți în educație și în luarea deciziilor transmite copiilor exemple valoroase despre responsabilitate, comunicare și colaborare, oferindu-le totodată un sentiment de confort și siguranță. De asemenea, partajarea responsabilităților, precum și luarea deciziilor de comun acord, stabilirea regulilor, duce la crearea unei baze de stabilitate și coerență în educația copilului. Aceasta îl ajută să înțeleagă limitele și așteptările clare. Totodată, partajarea responsabilităților permite fiecărui părinte să aibă timp pentru propriile interese și nevoi, ceea ce contribuie la menținerea echilibrului în viața personală și în cea de familie.

Cum pot identifica părinții eventualele întârzieri sau probleme de dezvoltare?

Identificarea eventualelor întârzieri sau probleme de dezvoltare la copii este importantă pentru a putea interveni în timp util și a oferi sprijinul necesar. Aici, părinții trebuie să monitorizeze și să acorde atenție în primă etapă la dezvoltarea copilului din punct de vedere: fizic (greutatea și înălțimea, dezvoltarea motricității fine), cognitivă (comunicarea și limbajul, capacitatea de concentrare, dezvoltarea gândirii), socială și emoțională (modul de a interacționa cu cei din jur, legătura afectivă cu părinții sau îngrijitorii) etc. Dacă observați întârzieri semnificative sau îngrijorătoare în dezvoltarea copilului, este recomandat să consultați un medic sau un specialist în dezvoltarea copilului. De asemenea, recomand părinților să descarce aplicația gratuită Bebbo, care le oferă informații corecte privind reperele de dezvoltare ale copiilor, precum și care sunt semnele când ar trebui să se adreseze cu copilul la un specialist.

De câteva luni, părinții și îngrijitorii din Moldova pot descărca gratuit Bebbo. Cum îi ajută această aplicație în dezvoltarea timpurie a copilului lor?

Se spune că nu există un manual din care să înveți „meseria” de părinte. Cu toate acestea, a fost creat recent ceva asemănător. Aplicația Bebbo a fost dezvoltată de Biroul Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală cu scopul de a oferi părinților sfaturi certificate de experți cu privire la o gamă largă de subiecte legate de sănătatea și dezvoltarea copilului, de la nutriție și alăptare, până la învățarea timpurie și valoarea jocului, parentalitate receptivă, protecție și siguranță. De asemenea, aplicația include funcții care le permit părinților să monitorizeze vaccinările, controalele de sănătate, precum și alte etape cheie de dezvoltare. Toate informațiile au fost traduse și racordate la contextul național de o echipă de specialiști locali formată din medici și educatori. Acestea fortifică cunoștințele părinților, fapt care îi va ajuta să ia decizii potrivite și corecte cu privire la îngrijirea și dezvoltarea copilului lor și propria bunăstare. Părinții vor primi recomandări personalizate despre cum pot stimula în continuare dezvoltarea copilului lor, cum să îi asigure o dietă mai hrănitoare sau cum să înțeleagă mai bine nevoile și comportamentele celor mici. O categorie aparte o reprezintă jocurile – în această secțiune părinții/îngrijitorii vor descoperi o colecție vastă de jocuri care sunt organizate în funcție de vârsta copilului și domeniul de dezvoltare care se dorește a fi stimulat (motricitatea sau dezvoltarea socio-emoțională; cogniție sau limbă și comunicare).​

Aplicația Bebbo poate fi descărcată gratuit de pe platformele Android și iOS.

Distribuie articolul: