Toate centrele comerciale de pe teritoriul țării își vor relua activitatea în zilele de sâmbătă și duminică. Decizia a fost luată, vineri, de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Totuși, dispoziția prevede că unităților de agrement (recreative şi distractive) de pe teritoriul acestora vor rămâne, în continuare, închise.

Potrivit deciziei, intrarea în magazine va fi restricționată pentru cei care vor manifesta simptome de febră, iar persoanele vor fi admise în centrele comerciale în baza normativului un vizitator la patru metri pătrați din suprafața comercială liberă.

Administratorii centrelor vor fi obligați să monitorizeze starea de sănătate a angajaților, să efectueze cu strictețe termometria fiecărui vizitator și să permită accesul acestora în incinta clădirilor doar cu purtarea măștilor de protecție, cu excepția copiilor cu vârstă mai mică sau egală cu cinci ani.

Totodată, în regiunile unde este stabilit nivelul de alertă cod roșu vor fi implementate măsuri de prevenire a infecției cu COVID-19, cum ar fi:

  • restricționarea deplasării populației și izolarea la domiciliu;
  • interzicerea adunărilor în masă, inclusiv de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment cu participarea fizică a persoanelor;
  • prestarea doar a serviciilor esențiale (vitale);
  • interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă, etc.);
  • servicii de asistență medicale ajustate și doar cele esențiale;–  instituirea instruirii la distanță (online).

AGORA precizează că, începând cu 17 februarie, activitatea centrelor comerciale din țară a fost sistată pentru zilele de sâmbătă și duminică. Pe 5 martie, micii antreprenori au ieșit la protest în fața Guvernului și Președinției, cerând anularea interdicției.