Blugii albaștri și puloverul gri sunt acoperiți de un costum mult prea mare pentru un corp atât de firav. Umerii slabi sunt acoperiți de un soi de jiletă, iar pieptul îi este strâns între niște bucăți masive de metal. Pentru a-și definitiva echipamentul, care depășete 30 de kilograme, își pune casca, apoi respiră adânc. Povestea singurei femei genist din țara noastră, relatată de AGORA, în cadrul proiectului „Oameni ca tine”.

Aliona Bezman este singura femeie genist din Moldova. Altfel spus, instrumentul ei de muncă sunt terenurile minate, iar dezamorsarea bombelor – ceea ce știe mai bine să facă. De fiecare dată când Brigada a treia infanterie motorizată „Dacia” din orașul Cahul este anunțată despre un loc în care persistă riscul de explozie, Aliona este cea care ia deciziile. Misiune deloc ușoară, în condițiile în care fiecare intervenție poate deveni în orice clipă – ultima.

Aliona Bezman și-a început cariera de militar în anul 2007. Spune că drumul profesionat a purtat-o prin tot felul de funcții. Înainte de a deveni șef serviciu de geniu a activat în calitate de comandant de pluton minare și distrugeri. La început participa la acțiunile de deminare doar ce membru de echipă, dar ambițiile tinerești erau mereu cu un pas înainte.

 

Momentele de risc, de recunoaștere și acțiunile de distrugere m-au atras cel mai mult…

 

Iubește armata și spune că nu știe un alt loc în care s-ar simți mai în siguranță, mai acasă.

Zâmbește când aude despre stereotipurile bazate pe gen. Este convinsă că dragostea de Patrie, dar și de meserie în general, nu are nicio legătură declinarea la masculin sau la feminin.

 

Se zice că armata e școala bărbației. Aici se educă adevăratele caractere. Stereotipurile înrădăcinate în conștiința multora pierd tot mai mult teren…

 

Aliona susține că dacă înainte apărarea Patriei părea o chestiune pur masculină, acum femeile au reușit să demonstreze că nu există meserii nefirești sexului slab.

Experiența de activitate în Forțele Armate au convins-o că atât bărbații cât și femeile pot executa aceleași misiuni, indiferent de gen, intesitate și complexitate. Aliona Bezman a învățat să-și tempereze emoțiile și să-și gestioneze fricile. Este conștientă de nivelul de risc pe care și-l asumă înainte de a păși pe un teren minat, de aceea preferă să fie prima care privește moartea în ochi.

Mă îngrozesc când mă gândesc că  acel obiect ucigaș ar fi putut fi găsit de un copil…

Citește continuarea pe AGORA.md.

Distribuie articolul: