În loc să-l deconspire pe făptuitor, ar fi ajutat la tăinuirea crimei. Angajații Inspectoratului de Poliție Nisporeni sunt acuzați că au neglijat anumite acțiuni de investigare a accidentului de la Boldurești, în care primarul Nicanor Ciochină ar fi lovit mortal un copil de 14 ani și ar fi fugit de la locul accidentului. Potrivit șefului IGP, crima trebuia descoperită în timpul nopții, dar accesul la camerele de supraveghere ar fi fost limitat deoarece primarul ar fi susținut că acestea nu funcționează. Mai mult, Viorel Cernăuțeanu afirmă că unul dintre angajați ar fi discutat cu suspectul și i-ar fi confirmat că mașina lui era căutată. Aceste declarații au fost făcute în cadrul emisiunii Cutia Neagră PLUS, la TV8.

După ce săptămâna trecută doi polițiști ai Inspectoratului de Poliție din Nisporeni  au fost demiși, iar alți trei – sancționați, în urma accidentului de la Boldurești, șeful Inspectoratului General al Poliției spune că aceștia nu ar fi acționat conform ordinelor, specifice unor asemenea situații.

„Cu regret, am constat că o parte din foștii mei colegi de la Nisporeni, nu doar nu au asigurat aceste procese și aceste mecanisme, mai mult ca atât, au neglijat și au mers cumva în întâmpinarea făptuitorului, respectiv și la tăinuirea sau cel puțin crearea posibilităților, alternativelor ca el să se eschiveze”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit lui, felul în care au acționat polițiștii în investigarea acestui caz au trezit mai multe semne de întrebare.

„O persoană, care a comis un accident rutier, chiar dacă la acea etapă nu știam era în stare de ebrietate, nu era în stare de ebrietate, dar care nu a rămas la fața locului să acorde un ajutor acelui copil și poate dacă îl urca în mașină și pleca cu el în întâmpinarea salvării poate îi dădea o șansă la viață acelui copil. Aceste acțiuni, din prima trebuia să ne îngrijoreze pe noi. Dar când noi facem niște acțiuni care trebuia să le realizăm pe parcursul nopții și noi vedem că nu le-am realizat în timpul nopții, ci dimpotrivă am asigurat cumva posibilitatea ca acest făptuitor să plece din localitate, deja este o breșă în ceea ce s-a realizat”, a spus șeful IGP.

Or, crima putea fi descoperită în aceeași noapte, dar s-a tergiversat intenționat: „Nu este un secret că acea persoană care a produs acest accident rutier, soldat cu decesul acelui copilaș este fost polițist care le-a fost conducător acestor foști polițiști. (…) Când  a fost contactat făptuitorul și s-a cerut ca să se dea acces la toate camerele video din localitate, el a spus că camerele nu lucrează. Deja o autoritate responsabilă, un primar responsabil trebuia să vină la fața locului în astfel de situații, nemaivorbind că trebuia să dea acces la toate sistemele video din localitate”.

Mai mult,  primarul ar fi discutat cu unul dintre angajații Inspectoratului de Poliție la telefon.

„Nu vreau să dau multe detalii, dar el și-a permis să vorbească cu un angajat din cadrul inspectoratului care să confirme că „da, mașina dumneavoastră este în orientare”. Deci asta este de neiertat și el nu are scuze pentru o astfel de acțiune”, a punctat Cernăuțeanu.

Atunci când și-au dat seamă că lucrurile nu se mișcă din loc la Nisporeni, s-a decis transferarea cauzei la Chișinău: „Deja era prima bănuială, când noi vorbeam despre un mijloc de transport asemănător, el refuza să ne dea nouă. Noi nu aveam încă autorizări de percheziții și de investigații aprofundate. Am ajuns la etapa, când a doua zi comunicam cu colegii cum ar fi posibil de luat dosarul sub controlul Procuraturii Generale ca să putem exclude orice risc de tăinuire sau alte acțiuni”.

Respectiv, șeful IGP, consideră că demiterea celor doi polițiști este argumentată, din moment ce: „Nu întreprinzi toate măsurile ca să descoperi o crimă, dar dimpotrivă faci anumite acțiuni în interesul făptuiitorului nu este nicio scuză. Scuzele și rugămințile că mai are puțin până la pensie nu își are scuza în asemena caz. Conducătorul și acest executor care a comunicat la direct cu făptuitorul, eu am considerat că această concediere este pe măsură și necesară. Mai mult ca atât, sper că în cadrul cauzei penale, cumva procuratura să țină cont de constatările mele.”.

Cât despre ceilalți angajați care s-au ales cu sancțiuni,  Cernăuțeanu susține că acțiunile lor „nu au fost atât de grave”.

Tragedia a avut loc pe 20 februarie la intrarea în localitatea Boldurești, când un copil de 14 ani a fost lovit mortal de o mașină, iar șoferul a fugit de la locul accidentului. Procurorii din Chișinău gestionează o cauză penală deschisă în acest caz.

În dimineața următoare, pe 21 februarie, Nicanor Ciochină a fost reținut, fiind suspectat că este șoferul care a provocat accidentul mortal și a fugit de la locul faptei. Poliția susține că, având experiență ca șef al Inspectoratului de Poliție Nisporeni, Ciochină a încercat să își mascheze implicarea pentru a evita responsabilitatea penală. Inițial, a montat plăcuța de înmatriculare de la mașina sa pe o altă mașină identică, de culoare albă, în încercarea de a inducă în eroare anchetatorii. De asemenea, și-a dezactivat telefonul și a lipsit de acasă și de la locul de muncă, încercând să șteargă urmele. Ulterior, în seara de 20 februarie, a simulat un alt accident cu mașina implicată. Cu toate acestea, Ciochină nu a recunoscut vina.

Mai târziu, poliția a reținut și un complice care l-ar fi asistat pe primar în ștergerea urmelor crimei, prin schimbarea plăcuțelor de înmatriculare ale mașinii implicate.

Pe 27 martie, doi polițiști au fost demiși, iar alți trei au fost sancționați în urma accidentului de la Boldurești. Potrivit IGP, cei cinci angajați ai Inspectoratului de Poliție din Nisporeni nu au acționat conform standardelor profesionale și au împiedicat desfășurarea corectă a investigației.

Nicanor Ciochină era o figură cunoscută în localitate, având în trecut funcții în poliție și în administrație. A fost ales primar în 2019 și reales în noiembrie 2023, câștigând cu peste 72% din voturi în primul tur, candidând independent.