La moldoveni prietenia se termină acolo unde încep banii. Am observat de multe ori cum prietenii de o viață, ce au trăit ca frații, au dormit unii la alții acasă și au mâncat același borș, ajung să nu se mai salute unul cu altul pe drum.

Motivul, adesea, este foarte simplu. Este de ajuns ca unul să-i împrumute celuilalt bani și gata, relația se duce pe copcă…

Dar ce să vorbim de prieteni, dacă frații ajung să nu-ți vorbească între ei cu anii de la cine știe ce moștenire de la părinții ce îți odihnesc oasele în cimitir, pe care nu au împărțit-o. De ce oare și de unde e acest fenomen?

A câta oară mă întorc la problema sărăciei, inclusiv spirituale, a națiunii noastre. Am fost martoră de nenumărate ori și am văzut personal de ce sunt în stare unii conaționali de-ai noștri când se dă ceva pe gratis. Fiecare își dorește să apuce mai mult și să ducă; și deja acasă s-a gândi, îi trebuie lucrul acela sau nu.

Iar dacă vreun prieten, cumătru, sau rudă își deschide o afacere sau începe a presta ceva servicii, chiar de la bun început la ușă se înșiră rândul viu din tot felul de prieteni și oameni apropiați, ce așteaptă să fie deserviți gratis. Și nu are importanță că omul va da faliment din prima – dacă-i prieten e dator să-i facă reducere, sau chiar să-i ofere așa, pur și simplu, produsul sau serviciul dat.

Or, eu consider că având așa prieteni, nu-ți trebuie nici dușmani. Când vecinul, fratele, verișorul sau prietena de grădiniță începe o activitate de business nouă, tu ar trebui să fii primul/a care să comande și să ACHITE integral acel produs sau serviciu. Tocmai din prietenie și iubire, nu-ți vei sufoca fratele sau sora, știind că îi merge mai rău, cu împărțeala ultimei perne din casa părintească.

Având nevoia să împrumuți bani sau orice altceva de la un cumătru sau verișor, nu te vei face a uita despre bunăvoința lui de a te scoate din impas la un moment dat, dar îi vei întoarce împrumutul la timp și, altădată, îl vei ajuta în circumstanțe asemănătoare. E ca un joc de ping – pong, știi?

Cumva nu ne-a prea ocolit nici subiectul invidiei. Dacă ție îți merge rău, prietenul îți va fi trup și suflet alături, va veni la miez de noapte cu sticla de vin și un kg de înghețată, îți va șterge lacrimile și te va susține. Dar dacă începe să-ți meargă bine? Sau, Doamne ferește, mai bine decât lui? Vei observa că a dispărut din vizor, nu e de găsit la telefon și nu mai are timp de tine.

Or, prietenia e atunci când binele prietenului tău te bucură, reușitele lui te fac să te simți mândru, iar succesul tău nu va fi niciodată pe fundalul insuccesului prietenului tău.

Prietenul adevărat se bucură de bucuriile tale și se mâhnește de necazurile tale. Prietenul adevărat nu profită de tine, nu te ia peste picior în mod dureros, nu te împinge să faci lucruri pe care le vei regreta. Dimpotrivă, va ști să te oprească atunci când o cotești pe un drum greșit.

Și da, trebuie s-o spun, n-am ce face. Prietenia feminină, prietenia adevărată e tot atât de rară ca data de 29 februarie. Nu știu de ce pentru o femeie e mai greu să suporte succesul altei femei și îi vine cel mai ușor să strălucească, atunci când stinge lumina cuiva. Eu am numai o prietenă, cu care am copilărit împreună. Restul sunt cunoștințe, mai apropiate sau nu. Și mă simt norocoasă să am măcar un om căruia nu mă tem să-i spun că îmi merge bine.

De aceea, dacă ai observat în cercul tău de cunoștințe se manifestă unele dintre apucăturile descrise mai sus – ai mare grijă. De regulă, dezamăgirile cele mai mari vin de la oamenii cei mai apropiați. Iar ca să nu te dezamăgești, trebuie să încetezi să te amăgești!

Distribuie articolul: