Radu Canțîr, actor la Teatrul „Eugene Ionesco” a fost invitat să participe într-un interviu neordinar pentru EA.md. Acesta a acceptat cu plăcerea provocarea și ne-a povestit printr-o metodă unică despre cea mai mare pasiune a vieții lui – teatrul. Apropo, îl puteți admira pe tânărul actor în noua producție a Teatrului Național Eugene Ionesco – „Pasărea Albastră” pe 17 și 19 aprilie.

Vedeți mai jos întreg repertoriul lunii. Bilete online puteți găsi AICI.

Noi i-am oferit un început de frază, iar continuarea frazei îi aparține lui Radu. Iată cât de sincer acesta povestește despre actorie, despre ritualurile pe care le are înainte de spectacol, dar și despre publicul pe care-l îndrăgește.

 Să fii actor înseamnă… multă muncă, răbdare, perseverență, nopți nedormite, dorința de a fi mai buni decât data trecută, încercarea de a fi cât mai firești în scenă.

 Scena pentru mine este… locul de muncă, locul unde încercăm să ne autodepășim. Uneori ne reușește, alteori nu.

Prima mea ieșire în scenă a fost… în anul 1, în cadrul examenelor de actorie. Dar îmi aduc aminte cînd am ieșit prima dată pe scena de la „Eugene Ionesco”, atunci eram în anul 2, în spectacolul „Iosif și amanta sa”. Eram unul din Frați, în scenele de masă. Țin minte că am rămas surprins de imensitatea scenei. Nu îmi imaginam atunci ce trebuie să faci sau cum trebuie să fii așa ca să fii observat și văzut în scena mare.

Înainte de spectacol încerc să nu… mănânc prea mult (zâmbește).

Înainte de spectacol îmi place să… beau un ceai sau o cafea cu o țigară.

Iubesc publicul care… nu face zgomot în timpul spectacolului și își deconectează telefoanele mobile.

Când uit textul… mă încred în colegi. Chiar acum la ultimul spectacol, la premieră chiar, la „Pasărea Albastră” mi s-a întâmplat să uit textul la un moment dat și am avut noroc de colegi, care au salvat situația.

Urăsc rolurile care…nu urăsc niciun rol. Dimpotrivă, fiecare rol ar trebui să fie o provocare.

Ador după spectacol să… beau un pahar de vin, bere, coniac sau apă (zâmbește).

Rolul la care visez… Nu am un rol la care visez. Mi-aș dori să ajung la nivelul să pot juca orice.

Dacă nu aș fi fost actor… probabil tot aș fi ales o profesie pe profil uman. Poate în psihologie sau istorie și literatură.

Foto: Arhivă personală
Bilete pentru Pasărea Albastră AICI