Când începe aventura unei iubiri tot ce-i cunoaștem e începutul, sfârșitul e mereu o enigmă. În timp ce unele cupluri rămân statornice în fața vânturilor aspre ale sorții, altele aleg să se separe, aceasta fiind unica soluție și șansă spre o viață mai bună. Am invitat-o pe psihologa Sanda Divireicean la un Live Instagram ca să ne explice fenomenul despărțirii, separării/ divorțului între doi oameni care aparent au fost cândva totul unul pentru celălalt. Noi zicem că ne-a ieșit o discuție captivantă și ne-am gândit să-ți prezentăm și ție câteva fragmente scrise din cadrul acesteia. 

Motivele despărțirii

E dificil să identifici o listă bine definită de motive care într-un final duc la despărțire, iar vorba lui Tolstoi, care zice că „Toate familiile fericite seamănă una cu alta, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”, este mi actuală ca oricând. Totuși Sanda Diviricean ne-a enumerat câteva motive cu care se confruntă cupluri și care adesea duc la despărțire.

„Prima cauză ar fi lipsa dragostei, în spațiul nostru de foarte multe ori la baza unei căsnicii nu stă iubirea. Foarte multe cupluri se căsătoresc fără a se iubi, iar aici este foarte important să facem diferența între a fi îndrăgăstit și a iubi. În practica mea întreb femeile sua bărbații dacă se iubeau când s-au căsătorit  de cele mai dese ori aceștia răspund că se iubeau și că aveau parte de o dragoste euforică, apoi când încep să-și descrie sentimentele își dau seama că era vorba de un atașament și nu de iubire”, povestește Sanda.

„O altă cauză ar fi imaturitatea emoțională a partenerilor. Aceștia nu știu să-și asume responsabilitățile, apoi ajung să se mai despartă și din cauza iluziilor și așteptărilor pe care și le fac”, zice ea.

„Toate poveștile sunt despre cum un cuplu ajunge până în ziua nunții, după ziua nunții nimeni nu povestește nimic.”

„Mai există și astfel de subtilități precum cauzele financiare, viziunile diferite asupra educației copiilor care la fel duc la divorț și, de foarte multe ori, cuplurile divorțează din cauza infidelităților.”

„Infidelitatea fizică și emoțională este o cauză foarte răspândită astăzi, cumva ai senzația că în societatea noastră plutește o astfel de convingere a bărbaților potrivit căreia dacă aceștia au reușit ceva din punct de vedere financiar sau al carierei atunci ei își pot permite să fie infideli, iar femeile sunt predispuse să accepte asta din cauza diferitor frici pe care le trăesc.”

„Totuși în aceste cazuri ne referim la lucruri generale, fiecare cuplu poate avea situații foarte individuale și specifice, fiecare cuplu este o lume aparte și relațiile sunt diferite”, conchide Sanda.

Cum înțelegem dacă divorțul este soluția perfectă?

Ei bine, uneori chiar nu mai este cale de întoarcere și, în timp ce mulți se întreabă cum să recunoască acest moment de ireverisabilitate, Sanda spune că acesta poate fi ușor identificat doar atunci când persoana e în stare să-și analizeze calitativ trăirile.

Bărbații, dacă au o problemă aceștia vor încerca să-și exteriorizez emoțiile și să treacă le acțiuni. Dacă nu le va plăcea ceva se vor expune, uneori această expunere ar putea fi brutală, ei nu acumulează energie în interior, dacă-i stresează ceva ei imediat se exteriorizează. Femiele invers – interiorizează. Dacă au fost deranjate sau supărate de ceva, de obicei, ele nu spun – tac și plâng seara în pernă sau acumulează aceste emoții. Faptul că femeile absorb această energie nu prea bună și frumos exprimată de partenerul lor le face să crească această nemulțumire în interior. Uneori femeile își arată nemulțumirea prin priviri, dezaprobare și partenerii încep a  se răni reciproc. Cineva începe, cineva reacționează și așa apare o luptă între ei. Atunci  când în cuplu nu există comunicare, când nu se face nimic pentru rezolvarea acestor probleme se ajunge la punctul când nu te mai poți întoarce. Când ajungi la acel punct când nu mai e cale de întoarcere, divorțul este soluția.”

Când ajungi la acest punct? – Femeia simte că dacă va duce mai departe această relație, lumina ochilor ei se va stinge, nu va mai avea plăcere de la viața de cuplu, nu mai are plăcere de la viață în general dacă nu are plăcere de la viața de cuplu. Ea nu mai simte nimic, emoțiile ei vor fi înghețate, la fel ca și inima sa. Dacă femeiea este permanent abuzată, bătută, umilită toate aceste lucruri au adus-o în stare de punct limită și dacă în acest punct limită aceasta nu se separaă de partnerul ei, mai departe viața ei se va duce numai în jos. Astfel punctul de limită este granița, odată ce acesta este simțit de femeie sau bărbat, atunci nu mai este cale de întoarcere. Cu cât o persoană se cunoaște mai bine cu atât mai ușor îi vine să recunoască punctul în care nu mai există cale de întoarcere”, povestește Sanda.

Cum o femeie ia decizia de a pleca?

A închide o ușă în viața ta devine o adevărată artă, adesea, dar o simplă întrebare îți va ușura extrem de mult procesul de a lua o decizie care nu va face decât să joace în favoarea ta și a copiilor (în cazul în care un bărbat și o femeie mai au și copii în comun).

„Cum va arăta viața mea în 5 ani?”

„De obicei femeia nu este cea care ia decizia. Când este vorba de o decizie majoră cumva există așteptarea femeii ca bărbatul să fie cel care ia decizia. Atunci când bărbatul nu ia această decizie, femeia se vede nevoită să o facă, ceea ce necesită un grad de bărbăție, lucru care i s-ar putea părea chiar dificil. Acum pentru a lua această decizie femeile trebuie să-și pună următoarea întrebare: „Cum va arăta viața mea în 5 ani?” . Poate să-și descrie această viață într-un carnețel, a copiilor ei, ce experiențe vor prelua copii din familie, iar răspunsurile pe are și le va acorda o vor ajuta foarte mult în acest sens”, spune Sanda.

Ce le spunem copiilor?

Este una dintre cele mai actuale întrebari a unui cuplu divorțat. Psihologa Sanda Diviricean confirmă sensibilitatea acestui moment, dar atenționează asupra câtorva aspecte și comportamente pe care nici unul dintre partenri nu ar trebui să le abordeze, dacă țin la sănătatea psihică și emoțională a copiilor săi.

„Este foarte dificil să-i explici copilului ceva ce el nu este capabil să perceapă din perspectiva unui matur. Totuși, copilul trăiește prin prisma unor evenimente, absoarbe energia din atmosfera familiei, iar cele mai periculoase vârste ale copiilor ar fi de 3, 4 ani – 7, 8 ani – acestea sunt cele mai periculoase vârste pentru psihicul copilului dacă părinții se separă. Din acest motiv copilul trebuie să primească cât mai multă dragoste, cât mai multă prezență a ambilor părinți în vaiața lui”, zice Sanda Diviricean.

„La nivel de cum le vorbim copiilor despre separarea părinților este dificil de oferit anumite sfaturi generale, fiecare sfat trebuie acordat cu anumite situații specifice, dar ceea ce trebuie să existe în orice familie sau cuplu dacă iau această decizie este să nu să se învinuiască unul pe celălat și să nu vorbească lucruri urâte unul despre celălalt. Este deja grav dacă părinții își clarifică relația certându-se în prezența copilului. Dacă într-un final cuplul se separă, nici unul dintre parteneri nu trebuie să-i insufle copilului lucruri urâte despre tata/mama acestuia –  e ca și cum i-ar spune acelui copil că jumătate din el nu este bună”, povestește Sanda.

Sperăm cu tot dinadinsul că ți-a fost util acest material, iar dacă ți-ai dori să urmărești versiunea video a acestui interviu află că ți-am atașat-o mai jos. Nu avem decât să-ți urăm vizionare plăcută și să-ți promitem pe viitor interviuri cel puțin la fel de utile.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Revista EA.md (@revistaea)

Sursa foto & video: Instagram 

Vezi și: Sanda Diviricean, cu un set de îndrumări pentru adulții care, în copilărie, au avut parte de o educație toxică (Video)