Avea doar cinci ani când a înțeles că vrea să devină designer vestimentar. De când s-a stabilit în Canada, Rodika Goreea a simțit că visul ei chiar poate deveni realitate.

S-a mutat în Vancouver, Canada în 2015. Acolo și-a făcut studiile, s-a angajat în calitate de manager și instructor, acolo și-a urmat visul și a continuat să creeze, reușind să lanseze câteva colecții care au fost deja remarcate, atât de stiliștii locali, cât și de publicația British Vogue.

Despre cum a început totul pentru creatoarea de modă Rodika Goreea, despre adaptarea într-un oraș străin, cu o cultură diferită, despre vise împlinite și planurile de viitor, aflați din interviul de mai jos.

EA: Cum au fost primii ani și dacă aveți regrete legate de plecarea din Moldova?

Rodika Goreea: Iubesc Vancouverul de parcă am fi fost creați unul pentru altul. Este un oraș extraordinar de frumos. Munții, oceanul, natura, fauna – nici în vise nu mi-am imaginat că ar putea fi atât de frumos. Așa că m-am acomodat destul de rapid. În schimb, foarte grea a fost despărțirea de familie și prieteni. La colegiul, unde mi-am făcut studiile în Canada, mi-a fost în egală măsură  – și greu, și interesant. Am avut nopți și chiar săptămâni nedormite în timpul studiilor, or, n-aș putea afirma că și jobul este mai ușor. Am însă o mare satisfacție că a meritat efortul depus în colegiu. „Per aspera ad astra” („pe căi anevoioase (se ajunge) la stele”) – este dictonul care mă caracterizează.

Nu regret că am plecat. Îmi iubesc țara natală. E plaiul unde m-am născut și crescut, numai că, până la urmă, puii zboară din cuib. Ultima dată am fost în Moldova cu doi ani în urmă, însă sper că în curând să vin iarăşi în vizită.  O spun cam cu strângere în piept, dar aşa este – în Moldova vin în vizită. Am îndrăgit şi încep a iubi la fel de mult şi Canada, pentru că este ţara care m-a găzduit şi mi-a oferit şanse şi posibilităţi, este ţara în care visele mele pot deveni realitate.

EA:  Care credeți că sunt cele mai mari realizări pe care le-ați obținut în acești ani?  

RG: Fiecare zi aduce câte ceva nou și bun, inclusiv succese. Printre cele mai relevante realizări aş numi: Eco Fashion Week – Bed Sheets Challenge – Pubic Voting Winner. Ulterior, rochia pe care am prezentat-o a fost expusă, pentru un an de zile, într-unul dintre cele mai frumoase hoteluri din lume (Fairmont Hotel).

Mă mândresc și cu faptul că a am creat o rochie ce a fost îmbrăcată de o vedeta la Cannes Festival, Vancouver Fashion Week. Totuși, faptul că am fost remarcată și contactată de revista British Vogue, precum  şi alte publicaţii de profil, renumite la nivel mondial, constituie, desigur, cea mai mare realizare până în prezent.

EA: Dacă nu greșesc, am văzut o postare cu o vedetă TV locală care a  purtat o cămașă realizată de Goreea. 

RG: A fost pentru prima dată, nu şi ultima. Mai înainte am avut o discuţie cu stilistul de la postul de televiziune şi i-am arătat noua mea colecţie de cămăși pictate manual. Ea a rămas impresionată şi m-a întrebat dacă aş dori să colaborăm. Clar că am acceptat. Mai mult,  fotografia doamnei care a îmbrăcat cămașa este afișată de ceva timp la mine pe perete, în calitate de consumator ideal. Trebuie să spun că acum cred şi mai mult în ideea că visele pot deveni realitate.  

EA: Ce planuri de viitor aveți?

RG: Planurile sunt mari. În prezent lucrez la trei colecţii concomitent, care însă vor fi lansate pe rând.  În același timp, lucrez full time în calitate de manager şi instructor. Planific ca în viitorul apropiat să acord mai mult timp brandului meu şi să-l cresc. Am foarte multe idei, dar am şi suficientă tenacitate ca să le pun pe picioare. Deja ştiu că pentru aceasta este nevoie de multă muncă şi determinarea de a-ţi urma calea, în ciuda tuturor piedicilor, or, această lecţie eu deja am învăţat-o.

EA: Care este cel mai mare vis legat de pasiunea pe care o aveți? Unde ați dori să ajungeți? 

RG: De la cinci ani visez sa fiu designer vestimentar. Nu este atât de uşor cum pare. Doar aflându-te în sânul industriei modei înţelegi cât este de greu şi ce stă, de fapt, în spatele aparenţelor mondenităţii sclipicioase. Nu-i de loc fancy. Îmi doresc mult să cresc brandul Goreea, să-l aduc la un afirmat nivel naţional şi internaţional, astfel încât să ajungă un brand de succes, cu valori, tradiţii, nume şi o reputaţie de netăgăduit.

Sursa foto: Arhiva personală

Vezi și: Ținuta creată de un designer moldovean, recomandată de revista VOGUE! (Foto)