O nouă stea variabilă, de 179 de ori mai luminoasă decât Soarele, a fost identificată la Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, scrie libertatea.ro. Denumită HD 275071, aceasta va fi cunoscută intern sub numele de Barlad V35. Descoperirea a fost realizată de echipa condusă de Ciprian Vîntdevară, cercetător la Observatorul Astronomic din Bârlad.

HD 275071 este o stea variabilă de tip ORG (Gigantă Roșie Oscilantă), caracterizată prin oscilații non-radiale cu amplitudini reduse. Aceasta se află la o distanță de aproximativ 3.097 de ani-lumină de Pământ. Identificarea sa a fost posibilă datorită imaginilor obținute de la Observatorul din Bârlad, iar clasificarea finală s-a bazat pe datele colectate de misiunea spațială TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

Gigantele roșii oscilante prezintă mișcări turbulente în straturile convective, generând zgomot acustic ce poate influența oscilațiile de tip p-mode, fie amplificându-le, fie atenuându-le. Aceste oscilații au perioade de pulsație care variază de la câteva minute la zile, iar amplitudinile lor sunt direct proporționale cu luminozitatea stelei.

Descoperirea a fost posibilă datorită observațiilor continue realizate de misiuni spațiale precum CoRoT, Kepler și TESS, care au revoluționat studiul stelelor variabile.

Distribuie articolul: