O nouă descoperire a oamenilor de știință contrazice ceea ce se credea până acum, și anume faptul că femeile se nasc cu un număr fix de ovule.

Cercetătorii au găsit prima dovadă că ovarele pot produce ouă noi chiar și la maturitate. Nouă descoperire aduce speranțe în privință unor tratamente care să permită și femeilor mai în vârstă să aibă copii, dar și pentru problemele de infertilitate în cazul unor femei mai tinere, transmite Ziare.com, citând The Guardian.

Studiul, în care au fost implicate paciente cu cancer, a arătat că țesutul prelevat pentru biopsiile ovariene ale unor femei tinere care au făcut chimioterapie au avut o densitate mai mare de ovule decât femeile sănătoase de aceeași vârstă.

ovul
„Acest lucru a fost ceva remarcabil și cu totul neașteptat. Țesutul părea că a făcut noi ovule. Noi credeam că ovarul uman are un număr fix de ovule și că pe parcursul vieții nu se formează ovule noi”, a declarat profesorul Evelyn Telfer, care a condus studiul la Universitatea din Edinburgh.

La început, echipă să a dorit să afle de ce medicamentul ABVD nu cauzează probleme de fertilitate, așa cum fac altele incluse în chimioterapie. Cu toate că cercetarea este promițătoare, specialistul a avertizat că unele clinici să nu încerce să creeze noi tratamente pentru infertilitate înainte că știință de bază să fie bine înțeleasă.

Bineînțeles că studiul a fost analizat de mai mulți specialiști, iar scepticipii nu au întârziat să apară. Alte explicații posibile pentru concluziile studiului ar fi că ovulele existau dinainte și că au fost aduse la suprafața de tratament sau că foliculii s-au divizat în urmă medicamentelor, a spus David Albertini, directorul Centrului pentru Reproducerea Umană din New York.