Te gândești ce să mai faci în zilele libere și weekend-urile din octombrie? Ai o multitudine variată de metode de a-ți petrece vremea cu familia și cei dragi, dar oare nu-i păcat să nu mai profiți un pic de vremea încă însorită, caldă și paleta de culori pe care o așterne peste întreaga natură miezul toamnei?

Dacă vrei să prinzi ceva soare, bună dispoziție și răcoare tomnatică, să te bucuri de arome și gusturi noi, echipează-te și pornește la drum!

Grotele „Duruita”

În caz că vrei să ai parte de un camping inedit la aer curat, alege campingul la grotele „Duruita”, care îți pun la dispoziție o priveliște cu adevărat deosebită. În urma săpăturilor arheologice din zonă, s-au descoperit rămășițe conservate a vieții din Epoca de gheață, totul este păstrat în stare foarte bună, de parcă trăiești în acele vremuri. Unde mai pui că în apropiere este rezervația cu zimbri Pădurea Domnească și lacul de acumulare Costești – Stânca. Deci, ai ce vedea.

Pensiunea „Meșter Faur”

Dacă ai poftă de zeamă de pește delicios și, per general, adori pescuitul, iar copiii tăi vor o experiență neobișnuită, atunci vizita la pensiunea „Meșter Faur” este pentru tine. Pe malul Nistrului, vestitul meșter popular Pavel Țăranu a construit căsuțe… în copac. Sunt construite din material ecologic, la 6 m deasupra apei și cu siguranță vei fi încântat/ă de experiența de a lua masa la terasele de care dispune fiece căsuță. Pe lângă pescuit, poți face plimbări cu barca, inclusiv kayaking, excursii la vinăria Purcari și alte activități care te vor umple de energie.

Pensiunea „Casa Karaman”

O altă opțiune de a aduna amintiri în pușculița de momente fericite este să te simți ca la mama acasă. Oare nu ți-e dor să fii întâmpinat în casa părintească, să te întâmpine mama sau bunica, să te pună la masa încărcată cu bunătățile copilăriei tale și compot sau vin din beci? Iar după ce te plimbi prin sat, seara, să vii obosit și să te culci în patul cu cearșafuri imaculate scrobite, să citești o carte și să te odihnești de larma orașului. Ți-ai imaginat? Ei bine, în Moldova ai ocazia să alegi din zecile de pensiuni de tip țărănesc care vor găzdui cu bucurie oaspeții în stilul celor mai bune tradiții moldovenești. De exemplu, pensiunea „Casa Karaman” din Stânga Nistrului. Aici vei găsi o casă veche de 100 ani, restaurată cu grijă și dăruire, care te va teleporta în acele vremuri ale satului moldovenesc.

Vinăria „Chateau Vartely”

Vinăriile sunt o atracție pentru cei ce știu să aprecieze valoarea adevărată a unui vin bun și preferă să nu  plece acasă după degustare. O mare parte din vinăriile autohtone adoptă conceptul de pensiune, ceea ce dezvoltă turismul local și oferă vizitatorilor plăcerea de a nu se grăbi nicăieri, de a savura bucatele delicioase, de a face plimbări lungi prin vii sau localitate, și de a sta de vorbă cu gospodarii casei. Vinăria „Chateau Vartely”, cramă cu amplasare pitorească în zona Orhei, primește cu drag oaspeții pentru câte zile doresc aceștia să rămână și să savureze odihna la vinărie.

„Casa Olarului”

Dacă ai chef să înveți ceva nou și să preiei din arta meșteșugului popular, atunci destinația ideală pentru tine ar fi „Casa Olarului” care se află la 75 km de la Chișinău. Pensiunea nu dispune de cazare, dar în schimb poți avea parte de un atelier de olarit condus de însuși meșterul popular Vasilii Gonciari. Atât maturii, cât și copiii vor fi încântați să modeleze în lut, iar psihologii chiar recomandă asemenea practică pentru a combate stresul cotidian.

Așadar, în cea mai colorată lună a anului nu sta în casă, ci bucură-te de frumusețea naturii, vizitează locuri noi și creează-ți o stare de bine pentru mult timp – până la toamna viitoare!

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: