După apariția unui membru nou în familie, relațiile suferă anumite schimbări. Cineva trece mai greu prin această perioadă, iar altcineva trece peste ea fără măcar să o observe. Copiii nou-născuți simt neajutorare, necesită prezența fizică a unui matur și au nevoie totală de contact corporal. Astea sunt doar câteva din necesitățile primordiale ale copiilor cu care se confruntă tinerii părinți. Cu siguranță că părinții trebuie să suporte anumite consecințe, cel mai des acestea se evidențiază asupra relației în familie. Să vedem ce putem face în acest caz și cum să evităm consecințele mai puțin plăcute, iar în ajutor ne vin reprezentantele de la Mămica Alăptează. 

Cunoaștem foarte bine că prima persoană care este afectată, în plan moral și fizic, după naștere, este femeia.  Aceasta trece printr-o depresie post-partum, are o stare alarmantă, doarme foarte puțin și să nu uităm de schimbările bruște ale corpului. Odată ce copilul a apărut pe lume, mama va fi mereu absorbită de grija pentru el și în același timp, epuizată din cauza contactului fizic constant cu noul membru al familiei.

Echipa „Mămica Alăptează”, august 2018

Ce se întâmplă cu femeia în perioada post-partum?

Primele 2-3 săptămâni după sarcină sunt mai încărcate din punct de vedere psihologic, pentru că femeia simte o stare de oboseală, extenuare, îngrijorare, tristețe. Devine mai iritată, are parte de insomnie, modificări în regimul alimentar, uneori devine și capricioasă, și chiar simte neîncredere în propria persoană.

Pentru a evita aceste consecințe și a stabili o atmosferă plăcută, trebuie să înțelegem că tânăra mămică are nevoie de comunicare cu alte persoane, fie prieteni, rude sau cunoscuți. Trebuie respectat un regim alimentar bogat în nutrienți, care apropo este și o sursă de energie. Ajutorul fizic, contează foarte mult și acesta. Fiecare mamă trebuie ajutată fără ca aceasta să-l solicite. În primele luni de viață a copilului, orice suport este binevenit. Iar atunci când femeia e susținută și ajutată de către soțul ei, asta chiar va întări relația familială și va dezvolta o atmosferă sănătoasă. Nu uitați că odată cu apariția copilului, femeia devine tot mai concentrată asupra lui, respectiv, ar trebui să minimizați cerințele sau să împărțiți treburile casei.

Tot în această perioadă este recomandat ca femeile să viziteze și un psiholog, deja în dependență de cum se simte tânăra mămică. Oferiți-i posibilitatea de a se ocupa cu ceea ce-i place. Oferiți-i timp liber pentru aceasta, poate nu neapărat zilnic, dar trebuie să țineți cont de acest fapt.

Ce simte bărbatul după apariția copilului?

Să nu credeți că bărbatul nu trece printr-o perioadă grea după apariția copilului. Bărbatul se poate simți neputincios atunci când copilul sau soția lui trec prin anumite greutăți, iar el nicidecum nu poate contribui la rezolvarea problemei. Sunt momente când el se poate simți inutil și crede că nu are loc în noua viață. Nedumerirea, o altă stare prezentă la bărbați, pentru că acesta nu întotdeauna înțelege anumite subtilități, prezente între mamă și copil. De asemenea, nu trebuie să uităm de lipsa contactului cu soția. După cum am menționat și anterior, din cauza concentrării totale asupra copilului, soțul nu are parte de contact emoțional și corporal cu soția sa, acestea pot avea consecințe negative asupra relației.

În anumite cazuri, bărbații trebuie să fie un pic mai înțelegători și răbdători. Femeile trebuie să le explice că organismul lor a suferit schimbări bruște și are nevoie de o perioadă pentru a se recupera. Din punct de vedere emoțional, bărbatul trebuie să fie conștient că primele luni ale copilului sunt cele mai complicate pentru părinți, respectiv, tata trebuie de asemenea să participe la viața micuțului. Dacă nu puteți ajuta soția în privința copilului, atunci pur și simplu asumați-vă o parte din treburile casei.

Sunt momente când femeia are nevoie să se plângă, este un fenomen destul de normal după apariția copilului. În așa momente, ea are nevoie doar să fie ascultată, auzită și susținută moral. Comunicarea ameliorează orice situație, iar cunoașterea că ești susținută, îți dă aripi. Și nu în ultimul rând, trebuie să vă oferiți timp pentru perioada de adaptare.

Despre dificultățile unei familii tinere

Cuplul va însuși roluri noi și va trece prin multe provocări. Trebuie să fiți conștienți că somnul vostru va suferi schimbări majore, pentru că ritmul copilului, în primele luni, nu corespunde cu ritmul adulților. Nu veți avea parte de atâta timp pentru voi doi, acum copilul va fi mereu pe primul plan. Fiți gata să îmbrățișați noi domenii și cunoștințe, fără de care nu vă veți descurca în creșterea copilului.

Cu siguranță că este greu să faci față acestei perioade, dar totuși încercați să treceți peste ea într-un mod mai plăcut. Faceți mici surprize unul altuia, nu neapărat ceva global, îndepliniți cea mai banală dorință a soției, de exemplu să petreacă în baie atâta timp cât are nevoie, nu doar 5 minute. Oferiți și acceptați ajutorul, copilul este al ambilor părinți, respectiv, ambii trebuie să contribuie la creșterea lui. Comunicați cu alți părinți tineri, în acest mod veți crește competența părintească și de ce nu, veți afla poate o informație nouă. Fiți respectuoși și nu vorbiți cât mai calm, cu mai multă dragoste și afecțiune. Nu acumulați iritabilitate.