Ți s-a întâmplat vreodată să ai o senzație stranie că ai retrăit același moment de două ori? Atunci probabil ai auzit că această senzație se numește déjà vu. Iată cum încearcă să explice specialiștii această trăire, potrivit clickpentrufemei.ro.

Déjà vu descrie senzaţia ciudată că ai experimentat deja ceva anume, chiar şi atunci când ştii sigur că nu ai văzut sau făcut acel lucru niciodată şi pare desprins dintr-o altă viaţă. Nu există dovezi concludente cu privire la cât de comun este, de fapt, dar estimările sugerează că între 60 şi 80% din oameni experimentează acest fenomen.

Vizitezi pentru prima dată un oraş nou şi, dintr-o dată, simţi ca şi cum te-ai fi plimbat pe acolo recent. De multe ori nu trebuie să-ţi faci griji, chiar dacă unii spun că acestea pot fi amintiri dintr-o altă viaţă. Această senzaţie poate însoţi convulsiile la persoanele cu epilepsie, dar apare şi la persoanele fără probleme de sănătate. Deşi déjà vu este frecvent, în special în rândul tinerilor, experţii nu au identificat o singură cauză, dar au câteva teorii despre cele mai probabile motive pentru care apare.

Cercetătorii nu pot studia cu uşurinţă senzaţia de déjà vu, pentru că se întâmplă inopinat şi adesea la cei fără probleme de sănătate. Mai mult, experienţele de tind să se termine pe atât de repede pe cât au început. Senzaţia poate fi atât de rapidă încât, dacă nu ştii prea multe despre déjà vu, s-ar putea să nu-ţi dai seama ce s-a întâmplat. Poate te simţi puţin neliniştit şi scapi repede de acea stare. Experţii sugerează mai multe cauze diferite. Majoritatea sunt de acord că este ceva ce ţine de memorie, dar există mai multe teorii acceptate.

Percepţia divizată

Această teorie sugerează că senzaţia de déjà vu apare când vezi ceva asemănător, dar în mod diferit. Prima dată când vezi ceva, s-ar putea să-l fi observat cu coada ochiului sau în timp ce altceva îţi distrăgea atenţia. Creierul tău poate începe să formeze o amintire a ceea ce vezi chiar şi cu acea cantitate limitată de informaţie pe care o obţii dintr-o privire fugară. Apoi, când revezi acea imagine, cum ar fi o privelişte a unui loc unde ştii că n-ai mai fost, creierul o reconstruieşte folosind un detaliu din trecut şi-ţi dă senzaţia că ai mai fost acolo.

Cu alte cuvinte, din moment ce nu ai acordat toată atenţia primei experienţe, când a intrat în percepţia ta, acea amintire face să-ţi pară că au avut loc două evenimente diferite în acelaşi loc, când, de fapt, este o percepţie continuă a aceluiaşi eveniment.

Cam asta este explicația experților. Voi cât de des trăiți un déjà vu?

Foto: Pexels.com