Procurorul general demis, Alexandr Stoianoglo, a dezvăluit detalii despre prima întâlnire cu șefa statului, Maia Sandu. Conform spuselor sale, în timpul discuției, președinta nu a ridicat nicio întrebare cu privire la activitatea Procuraturii. Stoianoglo a afirmat: “Am înțeles că nu a manifestat niciun interes. A deschis pur și simplu laptopul și a început să examineze dosare penale și politice.”

Eu am fost înlăturat din funcție numai din cauza stopării investigării furtului miliardului. Am mai povestit, dar înainte de a veni în funcție mi-am luat angajamente referitor la investigația furtului miliardului. De atunci a trecut 5 ani, când am venit în funcție s-a dovedit că, deși au falimentat 3 bănci, nu a fost tras la răspundere niciun bancher, niciun reprezentant de conducere. În perioada mea, în pandemie, toți acești oameni au fost trași la răspundere.

La prima întrevedere cu doamna președinte (n.r. Maia Sandu) nu a pus nicio întrebare despre activitatea Procuraturii. Am înțeles că nu a avut niciun interes. Pur și simplu a deschis laptopul și a început să citească dosarele penale, politice, ce sunt cu ele. I-am explicat că: dosarele sunt responsabilitatea procurorilor care investigează, conduce dosarele penale. Când a ajuns la dosarul frauda bancară și m-a întrebat ce am făcut și iată i-am spus că după mult timp am investigat un dosar și urmează să fie trimis în judecată că Viktoriabank a adus prejudiciu statului cel puțin 2 miliarde de lei statului și dosarul la acea perioadă a fost termina a început o isterie. Ea mi-a replicat: cum așa, sunt partenerii noștri… Până acum dosarul nu a fost trimis. Eu am pornit dosarul pe Andronachi. Nimeni nu spune despre asta. L-am pornit în baza unor informații ascunse în 2015”, a declarat Stoianoglo.

Deputatul PAS, Lilian Carp, a emis un comentariu în urma deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului privind cazul procurorului general demis Alexandr Stoianoglo. Carp a explicat: “Decizia a fost fundamentată pe aspectele procedurale, nu a pus sub semnul întrebării acțiunile efective ale domnului Stoianoglo, dar a evaluat modul în care a fost reținut și respectarea dreptului la un proces echitabil.”

În legătură cu hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului, fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, a comentat: “Acest caz reprezintă verdictul și esența reală a guvernării actuale – haos, dictatură, nepotism, lipsa unei viziuni clare și încălcarea legilor în vigoare.”

Ministerul Justiției a anunțat că a luat cunoștință de hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul procurorului general demis Alexandr Stoianoglo, care a impus Republicii Moldova să plătească o compensație de 3600 de euro pentru prejudiciul moral. Într-un comunicat, ministerul a menționat că au fost recent făcute modificări la Legea Procuraturii pentru a revizui mecanismul suspendării din funcție a Procurorului General, cu scopul de a preveni astfel de hotărâri în viitor.

Procurorul general demis, Alexandr Stoianoglo, a declarat că va acționa în instanță pentru anularea decretului semnat de șefa statului, Maia Sandu, prin care a fost demis. El a adăugat: “Analizăm, de asemenea, posibilitatea de a contesta decizia la Curtea Constituțională, dar vom lua o decizie după o evaluare mai amănunțită.”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a dat câștig de cauză procurorului general demis, Alexandr Stoianoglo, stabilind că Republica Moldova trebuie să-i plătească o compensație de 3600 de euro pentru prejudiciul moral. Această hotărâre a fost emisă pe data de 24 octombrie.

La 6 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a examinat într-o ședință cu ușile închise decretul prin care președinta Maia Sandu l-a destituit pe Alexandr Stoianoglo din funcția de Procuror General.

Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice numiri şi imunităţi, a indicat că în cel mult 6 luni ar putea fi organizat un concurs pentru a ocupa funcția de Procuror General, în conformitate cu legea. Ea a adăugat: “Ar fi ideal ca evaluarea candidaților să fie efectuată de un Consiliu Superior al Procurorilor nou constituit, dar nu există motive pentru care actualul CSP să nu anunțe concursul.”

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianolgo, a fost demis la doi ani de la reținerea sa și suspendarea din funcție. Maia Sandu a semnat decretul de destituire a sa. Alexandr Stoianoglo, în calitate de Procuror General, a fost reținut de ofițerii SIS la data de 5 octombrie 2021, cu doar câteva minute înainte de un briefing programat la ora 18:00. Aceasta a avut loc ca urmare a unei sesizări depuse la Consiliul Superior al Procurorilor de către un deputat PAS, care a fost ulterior trimisă pentru examinare procurorului Victor Furtună, același procuror care a desfășurat anterior o anchetă asupra lui Nicolae Chitoroagă.

 

 

 

 

Distribuie articolul: