Prima doamnă ucraineană Olena Zelenska spune pentru BBC că Ucraina va rezista iarna care vine în ciuda frigului și a întreruperilor de curent cauzate de rachetele rusești și va continua să lupte cu ceea ce ea descrie drept un război al viziunilor lumii, pentru că „fără victorie nu poate exista pace”.

Ne întâlnim într-un oraș cu istorie, unde frigul iernii mușcă, unde lămpile fermecătoare ale străzilor sunt stins, unde clădirile se întunecă și se răcesc în mijlocul penelor de curent, în timp ce Rusia continuă să lovească rețeaua energetică a Ucrainei. Poporul ucrainean a câștigat aplaudări pentru că și-a păstrat poziția împotriva atacului puternic al Rusiei. Dar acesta este încă un test dureros de forță.

„Suntem gata să suportăm asta”, afirmă Olena Zelenska când ne așezăm într-un complex puternic securizat, ascuns într-un labirint de clădiri pline de nisip din Kiev.

„Am avut atât de multe provocări teribile, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru care ni s-a întâmplat.” Ea citează un sondaj recent în care 90 % dintre ucraineni au spus că sunt gata să trăiască cu o lipsă de energie electrică timp de doi până la trei ani dacă ar putea vedea perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

Pare un drum îngrozitor de lung și rece și ea știe asta.

Interviul nostru amplu de aproape o oră, înregistrat pentru sezonul anual al 100 de femei al BBC, are loc în emblematica Casa Himerelor, împodobită cu garguile cu cap de elefant și sculpturi ale unor creaturi mitice, vizavi de strada Bankova 10 – versiunea ucraineană a 10 Downing. Clădirea a constituit fundalul celebrului discurs al președintelui Zelensky din 26 februarie de a aduna ucrainenii, filmat pe telefonul său la două zile după ce tancurile rusești au trecut granița. „Sunt aici. Nu ne vom lăsa armele”, a declarat el.

Cu o seară înainte, într-una dintre ceea ce au devenit adrese de noapte, el anunțase într-un alt videoclip selfie că Rusia „m-a desemnat pe mine ca țintă numărul unu, iar familia mea ca țintă numărul doi”.

„Și așa a fost din prima zi și continuă și acum”, își amintește Olena Zelenska, cuvintele ei abia ascunzând tensiunea enormă prin care trece familia ei, ca toate familiile ucrainene acum rupte.

Într-o altă zonă, în spatele sacilor de nisip și al cercurilor de controale de securitate, președintele Zelensky continuă, non-stop. Atat de aproape si totusi atat de departe. Ea nu va da o dată exactă când au luat ultima dată cina împreună cu copiii lor, Oleksandra, în vârstă de 18 ani, și Kyrylo, în vârstă de nouă ani. “Este foarte rar în zilele noastre. Foarte rar”, spune ea.

„Locuiesc separat cu copiii mei, iar soțul meu locuiește la serviciu”, explică ea. „Cel mai mult, ne lipsesc lucrurile simple – să stăm, fără să ne uităm la timp, atâta timp cât ne dorim”.

Viața fiecărui ucrainean a fost răsturnată pe dos – de la ingineri la balerine care luptă acum pe linia frontului, până la aproximativ opt milioane, în principal femei și copii, forțați să fugă în noi vieți peste graniță.

Viețile președintelui și ale primei doamne au fost de mult împletite. Încă din liceu, au continuat să lucreze împreună într-o trupă de comedie și într-un studio TV, el actor de benzi desenate, iar ea, în culise, scenaristă. Când a candidat pentru funcția de președinte în urmă cu trei ani, ea a spus clar că nu este o viață pe care și-a dorit-o. Dar acest război a scos-o în lumina reflectoarelor, pe o scenă globală.