Astăzi, 1 septembrie 2022 s-a decis! Potrivit moldpres.md, persoana asigurată care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani la toate unitățile în care desfășoară activități, are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului. De fapt, indemnizația se oferă conform următoarelor opțiuni. Iată care sunt acestea: 

  •  de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi până la data împlinirii vârstei de trei ani a copilului;
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 24 luni;
  •  de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 12 luni.

În cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului conform opţiunii până la împlinirea vârstei de trei ani, cuantumul indemnizaţiei va constitui 30 % din baza de calcul, de la data acordării concediului până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, dar nu mai puţin decât cuantumul indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (740 de lei).

În cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului conform opţiunii pentru o perioadă de 24 de luni, cuantumul indemnizaţiei va constitui:

  • 60 % din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puţin decât cuantumul dublu al indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (1 480 de lei);
  • 30 % din baza de calcul pentru următoarele 12 luni, dar nu mai puţin decât cuantumul indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (740 de lei).

În cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului conform opţiunii pentru o perioadă de 12 luni, cuantumul indemnizaţiei va constitui 90 % din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puţin decât cuantumul triplu al indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (2 220 de lei). 

De asemenea, prin modificările operate, a fost extins termenul de acordare a concediului paternal de la 56 de zile la 12 luni de la nașterea copilului. Astfel, concediul paternal cu o durată de 14 zile calendaristice poate fi acordat tatălui în termen de 12 luni de la nașterea copilului.

Foto: noi.md

Cine are dreptul să beneficieze de indemnizație de maternitate și de naștere?

Indemnizația de maternitate (graviditate și naștere) este acordată în primul rând persoanelor asigurate. Persoana asigurată reprezintă persoana fizică aptă de muncă, cu domiciiliu sau reședința în Republica Moldova, care plătește contribuțiile de asigurări sociale. În plus, aceasta este acordată soțiilor, care se află în întreținerea soților asigurați, și celor șomere cu drept la concediu de maternitate, incluzând concediul pre-natal și post-natal.

Se consideră că soția se află la întreținerea soțului asigurat, dacă la data acordării concediului de maternitate, nu este angajată în câmpul muncii, nu realizează venit asigurat și nu este persoană asigurată de riscul respectiv.

Ce tipuri de indemnizații sunt oferite în Republica Moldova?

Potrivit semia.md, în Moldova sunt oferite următoarele indemnizații: Indemnizația de maternitate (graviditate și naștere):

  • Indemnizația de maternitate (graviditate și naștere);
  • Indemnizația unică la nașterea copilului;
  • Indemnizația paternală;
  • Indemnizația lunară de creșterea/îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani (pentru persoanele asigurate) sau de 2 ani (pentru persoanele neasigurate);
  • Indemnizația lunară de suport pentru creșterea pînă la vîrsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, persoanelor asigurate și neasigurate;
  • Asigurarea familiilor cu bunuri în set la nașterea copiilor (conținutul setului de bunuri de primă necesitate pentru copilul nou-născut este stabilit conform metodologiei aprobate de Minister)

 

 

Distribuie articolul: