Pandemia COVID-19 subliniază necesitatea urgentă de a consolida resursele umane în sănătate la nivel global. Noul raport Situația asistentelor medicale (nurselor) în lume 2020, lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, oferă o prezentare detaliată a celei mai mari componente a forței de muncă în domeniul sănătății.  

Concluziile indică lacune importante în resursele umane în nursing și domeniile prioritare, precum pregătirea asistentelor medicale, oferirea locurilor de muncă și leadership pentru a consolida nursingul din întreaga lume și a de îmbunătăți sănătatea pentru toți.

Asistentele medicale constituie mai mult de jumătate din toți angajații sistemelor de sănătate din întreaga lume, oferind servicii vitale în sistemul medical. În Regiunea Europeană a OMS, 57% din forța de muncă în domeniul sănătății o reprezintă asistentele medicale.

Din punct de vedere istoric, dar și în prezent, asistentele medicale se află în prima linie în lupta cu epidemiile și pandemiile ce pun în pericol sănătatea oamenilor. Asistentele medicale din Regiunea Europeană a OMS răspund cu curaj la pandemia COVID-19: niciodată până acum, valoarea acestora nu a fost demonstrată atât de clar.

„Lupta noastră împotriva COVID-19 încă o dată arată cât de fundamentală este profesia de asistent medical pentru societate și pentru noi toți. Confruntându-se cu cele mai excepționale circumstanțe și cele mai grele condiții de lucru, asistentele medicale din Regiunea Europeană și din lume fac față provocării cu curaj, compasiune și profesionalism. Împreună cu alți lucrători de pe prima linie, ele merită cele mai sincere mulțumiri și cel mai mare respect”, a spus Dr Hans Henri P. Kluge, Director Regional al OMS pentru Europa.

„Acum este momentul să recunoaștem profesia de asistent medical la justa sa valoare. Astăzi, marcăm Ziua Mondială a Sănătății, iar în viitor statele trebuie să investească în asistente medicale și să le susțină în lucrul lor prin instruire și practică. Astfel, asistentele noastre medicale, care sunt dedicate și calificate, vor avea puterea și resursele necesare pentru a construi o Europă mai sănătoasă,” a conchis acesta.

Insuficiența globală de asistente medicale

Raportul Situația asistentelor medicale (nurselor) în lume 2020, elaborat de OMS în parteneriat cu Consiliul Internațional al Asistentelor Medicale (ICN) și organizația Nursing Now, arată că astăzi avem mai puțin de 28 milioane de asistente medicale în toată lumea.

În Regiunea Europeană a OMS, există 7,3 milioane de asistente medicale sau aproximativ 79 de asistente medicale la 10.000 de persoane. Deși aceasta este aproximativ de două mai mult decât media globală, experții spun că din cauza structurii de vârstă a forței de muncă în nursing în Regiune și recrutarea internațională a asistentelor medicale în unele state cu venituri mari, nu există loc pentru complacere.

În jur de 90% din toți asistenții medicali sunt femei și doar 25% din pozițiile de conducere sunt deținute de ele.  Aceasta accentuează necesitatea unor politici ce ar duce la sporirea și îmbunătățirea leadership-ului asistentelor medicale și încurajarea participării femeilor la niveluri de conducere.

Atunci când țările permit asistentelor medicale să-și asume rolul de lider, de exemplu, prin desemnarea unui ofițer șef de stat (sau echivalent) responsabil de nursing și programe de leadership pentru asistentele medicale, reglementarea studiilor în acest domeniu, precum și condițiile de muncă, situația asistentelor medicale s-ar îmbunătăți.

„Asistentele medicale sunt cheia la foarte multe probleme de sănătate. Dacă vrem să avem servicii de sănătate puternice, trebuie să investim în asistentele medicale, să le instruim în baza standardelor internaționale și să le oferim funcții, precum și echipament și resurse adecvate. Asistentele medicale trebuie să primească o plată potrivită pentru munca lor și să aibă posibilitatea de a continua să se dezvolte din punct de vedere profesional.  Aceasta va contribui la îmbunătățirea stării de sănătate, a calității îngrijirilor medicale și avansării în materie de acoperire universală cu servicii medicale,” a menționat Dr Igor Pokanevych, Reprezentantul OMS în Republica Moldova.

 

Zece recomandări pentru consolidarea resurselor umane în nursing  

Pentru a asigura omenirea cu resurse umane în nursing, OMS și partenerii săi recomandă tuturor țărilor:

– Să majoreze finanțarea pentru instruire și să angajeze mai multe asistente medicale;

– Să consolideze capacitatea de colectare, analiză și procesare a datelor privind forța de muncă în sănătate;

– Să monitorizeze mobilitatea și migrația asistentelor medicale, precum și să o gestioneze în mod responsabil și etic;

– Să instruiască asistentele medicale în domeniul competențelor științifice, tehnologice și sociologice de care au nevoie pentru a contribui la dezvoltarea asistenței medicale primare;

– Să creeze poziții de conducere, inclusiv de ofițer șef de stat responsabil de nursing și să susțină dezvoltarea leadership-ului în rândul asistentelor medicale tinere;

– Să asigure că asistentele medicale din echipele de îngrijire medicală primară își valorifică pe deplin potențialul, de exemplu, în prevenirea și gestionarea bolilor netransmisibile;

– Să îmbunătățească condițiile de muncă, inclusiv prin intermediul nivelurilor de angajare sigură, salarii bune și respectarea drepturilor la sănătatea și securitatea ocupațională;

Să implementeze politici sensibile la aspectele de gen pentru forța de muncă în nursing;

– Să modernizeze regulamentele profesionale privind nursingul prin armonizarea standardelor de educație și practică și folosirea sistemelor ce pot recunoaște și procesa certificarea asistentelor medicale la nivel global; și

– Să consolideze rolului asistentelor medicale în echipele medicale prin intermediul dialogului de politici și planificarea forței de muncă, la care să participe diferite sectoare, precum sănătatea, educația, serviciul de imigrare, finanțele și forța de muncă alături de părțile interesate din domeniul nursingului.

Mesajul raportului este clar: guvernele trebuie să investească în accelerarea studiilor și instruirii în nursing, să creeze locuri de muncă pentru asistentele medicale și să stimuleze leadership-ul în rândul asistentelor medicale. Fără asistente medicale, moașe și alți lucrători din sistemul sănătății, statele nu pot învinge în lupta împotriva epidemiilor sau să realizeze o acoperire universală cu servicii medicale și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

„Asistentele medicale reprezintă coloana vertebrală a oricărui sistem de sănătate. Astăzi, multe asistente medicale se găsesc în prima linie în lupta împotriva COVID-19,” a spus Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al OMS.  „Acest raport este o dovadă puternică a rolului unic pe care-l joacă nursele și reprezintă un îndemn de a asigura faptul că asistenții medicali au tot suportul de care au nevoie pentru a menține lumea sănătoasă.”

Distribuie articolul: