Visezi la o afacere proprie? Să nu depinzi de un program de muncă 9-18, să-ți gestionezi cum vrei finanțele și să fii, cu adevărat, propriul tău stăpân? Toate bune și frumoase până aici, dar după cum planeta asta este și va rămâne duală, nu există câștig fără pierdere!

Iată ce se întămplă în realitate când ai propria ta afacere:

1. Ești cel mai exigent șef – nu ai grafic de muncă determinat și nu îți iei calm poșetuța la ora 18.00.
2. Muncești într-un ritm alert și faci de toate. Și când spun de toate mă refer până și la servicii de curierat.
3. Afacerea ta este ca propriul copil – îl păzești de oricine și orice, indiferent de preț. Este o investiție de durată, în care lași la o parte încrederea față de oameni și începi să gândești exclusiv la rece.
4. Republica Moldova nu e bussiness-friendly. Oricât de mult s-ar dori acest lucru, în realitate orice antreprenor se va ciocni de nșpe mii de piedici și de o sarcină birocratică imensă. Fiecare aplicare la un grant e o muncă de echipă care consumă timp, iar câteodată dialogul cu entitatea care oferă finanțele este extrem de complicat. Clienții au așteptări enorme cu bani (foarte) puțini. Da, fiecare dintre noi trece printr-o perioadă complicată. Da, la toți e greu…
5. Clienții așteaptă minuni, cu deschidere minimală. Recunosc, stau bine la capitolul răbdare, mai ales pentru că specialitatea mea de bază e SEO, acolo unde durata pentru rezultate e de 6 luni+. Unii clienți cred că peste noapte pot avea rezultate, dar fără să ne atingem de site sau să modificăm ceva substanțial.
6. Angajații vin și pleacă, chiar dacă îi plătești bine. Cred că avem de a face cu un fenomen ciudat: „migrația forței de muncă”. De îndată ce simt puțină presiune lucrativă, adică popular sunt puși la muncă mai asumată, unii angajați preferă să plece.

În loc de concluzie

Banii în Moldova nu cresc în copaci! Da, asta e mega comod și confortabil să nu știi că în spatele unei afaceri se ascund câteva mari categorii de cheltuieli:

  • De mentenanță și dezvoltare
  • De salarizare
  • De bună credință în fața statului.

Evident, e comod să crezi că un om de afaceri își crește business-ul cu „Doamne ajută!”, dar iată nu e chiar așa. În Moldova e ușor să faci bani dacă ai culoare politică, acoperire și o lipsă totală de etică. Dar să nu te împingă păcatul să fii corect față de concurenți sau clienți. Dacă ești corect vei face bani cu prețul unei munci asidui, vei robi zilnic de la răsărit la apus și vei ști pe propria piele ce înseamnă un burnout!

Distribuie articolul: