Afacerile mici și mijlocii au avut de suferit în urma instaurării stării de urgență în sănătate publică, dar și în urma pandemiei ce a afectat tot globul pământesc. Familia Graur, din satul Ghidighici, având o afacere în spate, au povestit despre experiența și emoțiile ce le-au trăit. 

Pandemia i-a luat prin surprindere, iar toate planurile s-au risipit într-un timp record. Gândurile despre viitorul afacerii și emoțiile negative au copleșit familia Graur. Deși inițial sperau să revină la activitatea de bază după două săptămâni, n-a fost să fie, nici nu au realizat cât de grav poate fi totul. Florile din seră nu mai erau atât de solicitate, iar grijile că marfa se va pierde, creșteau zilnic.

După ce a trecut un pic de timp și lucrurile nu evoluau spre bine, practic s-au împăcat cu ideea că trebuie să respecte carantina și să suporte pierderea mărfii, în care s-au investit sume colosale de bani. Brusc, Cătălina (fiica mai mare) a venit cu ideea de a încerca vânzările în mediul online. A creat o pagină pe Instagram și pe Facebook, apoi a început să posteze fotografii cu toate florile pe care le cresc cu suflet și dedicație. Pentru a crește popularitatea paginilor, Cătălina s-a adresat la mai mulți blogeri de pe rețele:

„Am apelat la blogeri de pe Instagram, care ne-au ajutat fără sa ceară nimic în schimb, ne-au susținut și le suntem recunoscători”, spune Cătălina.

După o promovare intensă, au început să apară și clienții. Pentru comoditate, familia a început să ofere și servicii de livrare. Pe lângă acestea, ei oferă și posibilitatea de a vizita sera, respectând toate măsurile de siguranță desigur.

„Evident, livrările le făceam eu împreună cu mămica sau tăticul, porneam GPS-ul și porneam la drum, echipați cu măști, mănuși și dezinfectant”, relatează tânăra.

Activitatea pe online nu s-a dovedit a fi foarte ușoară, din acest motiv familia a decis să combine vânzările online cu cele fizice de la piață. Indiferent de succesul la moment, dubiile și incertitudinile apar tot mai des. „Sperăm că totul va fi bine și vom vinde toate crizantemele”, mărturisește Cătălina. Pentru început, este o perioadă grea din punct de vedere psihologic. Nesiguranța și uneori frica de a pierde, dau de știre. În astfel de momente, Cătălina își susține părinții, ea fiind o fire pozitivă și optimistă consideră că se vor găsi soluții pentru orice situație neplăcută.

După o astfel de experiență, familia Graur a conștientizat un lucru. Acesta se referă la toți antreprenorii din Republica Moldova:

„Micii antreprenori nu vor fi susținuți de către stat, așa încât cu toții riscăm, mai mult sau mai puțin, să pierdem atunci când apar așa interdicții. În asemenea cazuri trebuie să mergem înainte și să căutăm alternative”, a încheiat tânăra.

Indiferent de toate greutățile, Cătălina și părinții ei, au trecut cu bine peste o perioadă grea, care i-a făcut mai uniți și mult mai apropiați.

Familia Graur