Ca orice alte momente ale vieții de părinte, scutecul este un reper principal în primii ani de viață. Fiind o parte esențială a igienei celui mic, este inevitabil ca toată povestea scutecului să genereze și momente hazlii, comice sau chiar peripeții de care familia să-și aducă aminte încă mulți ani înainte. Am provocat mai mulți părinți cunoscuți de la noi ca să ne spună istoriile amuzante ale familiei lor, legate de scutece.

Cornelia Ștefăneț, interpretă: „Nu am avut faze haioase legate de experiențele noastre cu scutecul. Eram părinți documentați ambii, chiar dacă eram la prima experiență. Țin minte însă că Sănduța, când era mai măricică deja, dar încă foloseam scutece, punea singură scutec la păpușile ei. Și apoi le scotea și le arunca imediat la gunoi. Eu nu înțelegeam de ce așa repede se duc scutecele… Până când, într-o zi am observat cum ea culca păpușa, lua șervețele și o ștergea frumos, apoi le arunca la gunoi. Iar scutece se duceau dublu!”, povestește artista, zâmbind.

Tinka Fox, actriță: „Primul copil, primele experiențe, primele încercări, pe alocuri chiar reușite, ne-au făcut viața mai colorată de când o avem pe Mona. Printre multiplele lucruri de care are nevoie un copil,scutecul este unul dintre prietenii cei mai devotați ai bebelușului. Tăticul nostru, fiind unul foarte grijuliu, a hotărât într-o bună zi să ne bucure cu un nou pachet de pampers. Mona pe atunci având greutatea de 5 kg. Dar din emoții și multitudinea varietăților de pampers m-am pomenit acasă cu un pachet de pampers pentru un bebeluș de 10 kg. Frumos, l-am depozitat și l-am trimis pe Tati din nou la cumpărături. De aceasta dată cu succes”, povestește actrița.

Daniela Dermengi, bloggeră: „Ce îmi aduc aminte din situațiile cu scutece de până acum. Prima noapte cu primul copil a fost cu foarte multe necunoscute. Dar pentru că am născut într-un spital privat, am avut „luxul” unui buton de urgență în odaie. Ei bine, schimbatul primului scutec a fost pentru mine și soțul meu situație de urgență. După ne-a părut tare amuzant să ne amintim de acest moment. Cu ambii copii, schimbatul scutecului este provocare mare, ori ei sunt foarte activi. Soluția pe care noi am găsit-o este să avem mereu la îndemână încă un scutec de rezervă, pe care să i-l dăm copilului spre cercetare, joacă, descoperire. Numai așa ne reușește să-l menținem pe cel mic în poziție orizontală.

Ce îi ține foarte antrenați, și pe Daniel cât era mic, și pe Ilinca acum, este să scoată, unul câte unul, toate scutecele din dulapul unde le ținem. E o reală plăcere pentru ei să le scoată din dulap, iar apoi să încerce că le pună înapoi”, ne povestește Daniela, mămică a doi copii.

Irina Galbura, antrenoare de fitness: „Fiind la prima experiență de maternitate, cu Matei mereu aveam probleme ca nu îi puneam scutecul corect și se uda. Asta la început, desigur. Experiența după aceasta își spune cuvântul și, cred că mă vor susține multe mame, poți îmbrăca un scutec și cu ochii închiși. Cu Leo am crezut că știu totul, dar n-am fost privați de faze amuzante. Spre exemplu, s-a întâmplat o dată că, de oboseală, i-am pus copilului două scutece unul peste altul. Tare ne-am mai amuzat când am observat… și acum ne amintim cu mult zâmbet de această situație”, ne-a mărturisit Irina, mămică a doi băieței.

Anastasia Popa, tatoo-artistă: „Și eu și soțul eram pregătiți atunci când a venit pe lume băiețelul nostru și chiar nu ne-a luat prin surprindere niciun detaliu legat de îngrijirea lui. Însă peripețiile pe parcurs au apărut. O data s-a întâmplat că a trebuit să-i schimb scutecul de vreo trei ori timp de 5 minute. Numai îl schimbam și imediat din nou era nevoie. Fiind băiețel, au fost și momente când mi-a făcut pipi pe frunte (râde). Abia aștepta să scot scutecul și, când eram cel mai puțin pregătită, el stropea totul împrejur. Însă îmi amintesc de aceste clipe cu multă bucurie și cred că ele sunt parte din farmecul copilăriei”, spune Anastasia.

*Acest material apare cu susținerea Pampers Active Baby

P