Monumentul de istorie și arhitectura de categorie Națională, Conacul Familiei Ciolac Malski, din s. Bahmut, r. Calarasi, datat cu prima treime a sec XIX, Inclus in registru monumentelor cu nr 166. Foto / AIRM/ 2010.

Conacul familiei Ciolac-Malski este un monument de arhitectură de importanță națională din satul Bahmut, raionul Călărași (Republica Moldova), construit în secolul al XIX-lea. Conac a fost construit în stil rusesc neo-clasic de nobilimea poloneză. În trecut dispunea de o alee de marmură, străjuită simetric de două rânduri de castani și pini. Includea un parc cochet cu arbori și arbuști exotici și un lac. Până în 1945, clădirea a fost într-o stare excelenta. Apoi aristocrația poloneză a părăsit Basarabia, iar în conacul a găzduit școala locală. Din 1989, după construcția noii clădirea a școlii, este abandonată. Actualmente, conacul este prefăcut într-un morman de gunoi și riscă să fie demolat. Acoperiș nu are, sunt numai pereții laterali și cei din față cu coloanele de la intrare.

Până în 1945, clădirea a fost într-o stare excelentă. Apoi, aristocrația poloneză a părăsit Basarabia, iar în conac a găzduit școala locală.

Din 1989, după construcția noii clădiri a școlii, este abandonat. Actualmente, conacul este prefăcut într-un morman de gunoi și riscă să fie demolat. Acoperiș nu are, sunt numai pereții laterali și cei din față cu coloanele de la intrare. În secolul al XIX-lea, în Basarabia, fiind în componenţa Imperiului Țarist şi Rusia având mari interese geopolitice în Balcani, odată cu iminenta declanşare a războiului ruso-turc din anii ’70, a început construcţia tronsonului de cale ferată Odesa-Chişinău-Iaşi. Astfel, pe la 1873, apare pe harta Basarabiei o nouă localitate – staţia de cale ferată Corneşti-Gara, o staţie importantă înaintea urcării garniturilor de tren a dealurilor Corneştilor, ajungându-se aici la gara Pereval.

Sursa pozelor: pagina de facebook Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova.

Distribuie articolul: