Iana Bețișor a absolvit Facultatea de Economie, dar la care a renunțat imediat ce a înțeles că pasiunea pe care o are îi poate aduce și bani. La cei 34 de ani, Iana are pusă pe roate o afacere din hârtie reciclată, și, mai nou, din lemn. În procesul de creare este implicată toată familia, de la mic la mare, pentru a reuși cu numărul impunător de comenzi pe care le are femeia. „Soțul se ocupă de pregătirea lemnului, fiica vopsește nuielele și așa lucrarea finală prinde viață mai repede”.

Meșterița povestește că a fost mereu pasionată de domeniul artei și atunci când a văzut la o cunoscută un coș pe care l-a împletit pentru ea, Iana Bețișor a zis că trebuie să încerce să facă același lucru: „O cunoscută și-a făcut câteva coșuri pentru ea, unde ținea diferite lucruri. Am întrebat-o din ce le-a confecționat și ea mi-a zis că din ziare. Imediat am deschis internetul și m-am documentat, când am văzut ce minunății pot să iasă din ziare, m-am apucat de lucru”, spune Iana.

Femeia își aduce aminte râzând de primele lucrări: „…erau din ziare și erau tare caraghioase. Nici nu le mai păstrez. Acum, la ultima ordine au mers toate la gunoi”, conchide râzând Iana.

Acum membrii familiei au găsit furnizorul care livrează hârtie reciclată curată, pentru că pe cea de ziar era un pic mai complicat să lucrezi, spune Iana. „Hârtia pe care ne-o livrează acum nu este scrisă. Pe așa tip de hârtie, comparativ cu cea de ziar, lucrările ies mult mai curate și frumoase”.

Iana Bețișor declară că realizarea unei lucrări îi ia până la două zile. Până un coș să prindă viață, acesta trece prin mai multe etape. Se fac nuielele din hârtie, după ce nuielele sunt gata, acestea sunt vopsite în culoarea solicitată de cumpărător, iar după ce se usucă aproximativ 5h, ultima etapă este vopsirea cu o soluție specială care face ca lucrarea să se întărească, apoi începe împletirea propriu zisă. „Tehnica pe care o implementăm este mai potrivită pentru coșuri. Noi vrem să încercăm să educăm oamenii să se debaraseze de acele coșuri din plastic. În acestea pe care noi le facem puteți pune orice în ele. Pot fi folosite în bucătărie, baie. Se pot depozita orice lucruri în ele: de la jucării pentru copii, la prosoape și pâine”.

Atunci când Iana a renunțat la un potențial post de muncă în economie, părinții nu au fost neapărat de acord, ulterior însă, s-au obișnuit cu ideea: „Cu părinții a fost mai greu, dar soțul și fiica mea m-au susținut de la bun început, lucrăm cot la cot”, zice femeia.

Alexandra, fiica eroinei noastre are 9 ani și spune că îi ajută pe părinții ei practic la fiecare comandă: „Îmi place ce face mama. Cel mai mult îmi place cum mama împletește. O ajut, ba chiar am făcut și un coșuleț, mama l-a început, și după asta eu l-am continuat. Când tata se ocupă de lemn mie îmi place să-l șlefuiesc”, spune fetița.

Mai nou, familia Bețișor, pe lângă coșurile realizare din hârtie reciclată, aceasta mai face și lucrări din lemn: „Mereu admiram lucrările din placaje de lemn. Am înțeles că imaginația nu are limite așa că am zis să combinăm lemnul cu nuielele de hârtie. Cele mai solicitate rămân a fi cele din lemn. Ceea ce fac eu nu este apreciat la justa valoare, deși nu pare, în spate este o muncă imensă”, spune meșterița.

Prețul unei lucrări poate începe de la 200 de lei și ajunge până la 3.000 de lei.